Son zamanlarda ülkemizde; döviz kurlarının yükselişi, karşılıksız çek kullanımının artması, işsizlik rekorunun kırılması, kapanan işyerleri, ödenmeyen krediler ve kredi kartı sorunları hep gündeme getirilmektedir. Bütün bu verilere rağmen; ekonomideki kötü gidişat bir türlü kabul edilmemekte, hatta Amerikan Doları’nın başka bir ülke parası olduğu, başka bir ülkenin para biriminin değerinin yükselmesinin bizim ülkemizle ne gibi bir ilgisi olduğu yönünde insan aklıyla dalga geçen, çeşitli yorumlara bile rastladığımız bu günlerde kabul edilmek istenmeyen, ekonomideki durgunluğun belgesi ortaya çıktı. Bu belge tarafımca oluşturulan bir belge olmamakla birlikte, Maliye Bakanlığı web sitesinden rahatlıkla bulabileceğiniz “2016 Ekim Aylık Bütçe Gerçekleşmeleri Raporu”dur.
Rakamlar 2016 yılı Ekim ayı bütçe gelir gerçekleşmeleri aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

Yurtiçi mal ve hizmet hareketinde geçen yıla göre yüzde 27.3’lük daralma

2015 yılı Ekim ayında bütçe gelirleri 43 milyar 797 milyon TL iken, 2016 yılının aynı ayında yüzde 1 oranında azalarak 43 milyar 365 milyon TL olarak gerçekleşmiştir.
2016 yılı Ekim ayı vergi gelirleri tahsilatı geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 2.8 oranında artarak 36 milyar 61 milyon TL olmuştur.
Vergi türleri itibarıyla 2016 yılı Ekim ayı gerçekleşmelerine bakıldığında geçen yılın aynı ayına göre; özel tüketim vergisi yüzde 24.2, harçlar yüzde 18.1, banka ve sigorta muameleleri vergisi yüzde 12.8, kurumlar vergisi yüzde 10.5, damga vergisi yüzde 9.7, gelir vergisi yüzde 9.2 ve diğer vergiler tahsilatı yüzde 0.7 oranında artmıştır.

ekran-alintisi

Ekonomideki daralmanın boyutlarını en bariz şekilde; ülkemizdeki mal ve hizmet hareketlerinin yansıması olan, Dahilde Alınan Katma Değer Vergisi rakamları ile İthalde Alınan Katma Değer Vergisi rakamlarından çok net bir şekilde tespit etmek mümkündür. Geçen yılın ekim ayı verilerine göre; bu yılın ekim ayında Dahilde Alınan Katma Değer Vergisi yüzde 27.3, İthalde Alınan Katma Değer Vergisi ise yüzde 10.1 oranında azalmıştır.
Ülkemizde her şeyin yolunda gittiğini söyleyenleri, Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan Aylık Bütçe Sonuçları yalanlamaktadır.
Bir yılda iç piyasanın yüzde 27.3 daralması, çok ciddi bir probleme işaret etmektedir. Bu problemin çözümü ekonomi yönetiminin alacağı önlemlere bağlıdır. Önümüzdeki dönemde ülkemizde hem yüksek cari açık, hem de yüksek bütçe açığını bir arada göreceğimizi düşünüyorum.

Vergi incelemesi olan mükelleflere yapılandırmada ek süre tanındı

Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı
Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı; dün TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek, onay için Cumhurbaşkanlığı’na gönderildi.
Söz konusu kanun ile haklarında vergi incelemesi olup da yapılandırma kanunundan sonra incelemesi tamamlanan ve kendilerine yapılan tebligat üzerine 30 günlük başvuru süresini kaçıran mükelleflere yeni bir hak verildi.
Kanun ile 20 Ağustos 2016 tarihi ile 31 Ekim 2016 tarihleri arasında tebliğ edilen
ihbarnameler üzerine süresinde yani 30 günde başvuramayan mükellefler, yeni getirilen bu düzenlemenin Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girdiği ay sonuna kadar başvuruda bulunabilecek ve ödemelerini yapabilecekler.
Kanunun Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanması ile birlikte, Resmi Gazete’de yayımlanması kasım ayı içinde gerçekleşir ise; bu durumda olan mükellefler kasım ayı sonuna kadar hem başvuru yapıp hem de ilk taksiti ödemek zorundalar. Kanunun Cumhurbaşkanlığı’nda onay süresi olan 15’inci günde onaylanması durumunda, Resmi Gazete’de aralık ayında yayımlanır ise; o zaman başvuru ve ilk taksit 31 Aralık sonuna kadar olacaktır.
Bu durumda olan mükellef sayısının 200 bin civarında olduğu ifade edilmektedir. Bu kanun değişikliği ile büyük bir mağduriyet giderilmiş olmaktadır.