Cuma günü yayımlanan yazımızda; dava açma süresi henüz geçmemiş ya da vergi mahkemesinde açılmış olup henüz karara bağlanmamış davalardan vazgeçilmesi halinde, vergi aslının yüzde 50’sinin aranmayacağı, ayrıca gecikme zammı ve gecikme faizi yerine Yİ-ÜFE farkının alınacağını ve cezaların tamamının silineceğini siz değerli okurlarımıza aktarmıştım.
Bugün ise vergi mahkemesinde karar bağlanmış olup, bölge idare mahkemesine itiraz yoluyla, Danıştay’a temyiz yoluyla giden ve hatta Danıştay kararına bağlanıp, karar düzeltme safhasında olan vergi davalarından Bazı Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması Hakkındaki Kanun kapsamında vazgeçilmesi durumunda, hangi indirimlerin söz konusu olacağını sizlerin dikkatinize sunacağım.
Bölge idare mahkemeleri veya Danıştay nezdinde ihtilafa konu edilen veya bu mercilerde dava açma süresi henüz geçmemiş bulunan alacaklarda kanun hükmünden yararlanmak için ödenecek tutar nasıl hesaplanacaktır?
Kanun kapsamında ödenmesi gereken tutarın hesaplanması; Kanunun Resmi Gazete’de yayımlandığı 19 Ağustos 2016 tarihi itibarıyla, vergi mahkemesince verilen en son kararın terkin, tasdik veya tadilen tasdik olmasına ya da davaya konu alacağın türüne göre farklılık gösterebilmektedir.

- Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla;

Bölge idare mahkemeleri veya Danıştay nezdinde ilgisine göre itiraz veya temyiz süreleri geçmemiş ya da itiraz veya temyiz yoluna başvurulmuş ya da karar düzeltme talep süresi geçmemiş veya karar düzeltme yoluna başvurulmuş olan ikmalen, re’sen veya idarece yapılmış vergi tarhiyatları ile gümrük vergilerine ilişkin tahakkuklarda, ödenecek alacak asıllarının tespitinde, kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla tarhiyatın ya da tahakkukun bulunduğu en son safhadaki tutar esas alınır.
neddd

- Kanunun yayımlandığı tarihten önce verilmiş en son kararın terkin kararı olması halinde;

Kanun hükmünden yararlanılması için; ilk tarhiyata esas olan verginin yüzde 20’si ile, bu tutara uygulanan gecikme faizi ve gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranı esas alınarak hesaplanacak tutarın, kanunda öngörülen şekilde ödenmesi şartıyla; verginin kalan yüzde 80’inin, gecikme zammının, gecikme faizinin, alacak aslına bağlı olarak kesilen vergi cezalarının ve bunlara uygulanan gecikme zamlarının tamamının tahsilinden vazgeçilecektir.

- Kanunun yayımlandığı tarihten önce verilmiş en son kararın tasdik veya tadilen tasdik kararı olması halinde;

Tasdik edilen verginin tamamı ile bu tutara ilişkin gecikme zammı ve gecikme faizi yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranı esas alınarak hesaplanacak tutarın, kanunda öngörülen süre ve şekilde ödenmesi halinde, gecikme zammı, gecikme faizi ile vergi cezaları ve bu cezalara uygulanan gecikme zamlarının tamamının tahsilinden vazgeçilecektir.

- Kanunun yayımlandığı tarihten önce verilmiş en son kararın bozma kararı olması halinde;

Vergi aslının yüzde 50’si ile bu tutara; yukarıda belirtilen şekilde belirlenen tahakkuk ve vade tarihleri esas alınarak hesaplanması gereken gecikme zammı ve gecikme faizi yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranı esas alınarak hesaplanacak tutarın, kanunda öngörülen süre ve şekilde ödenmesi, dava açılmaması ve açılan davalardan vazgeçilmesi şartıyla vergilerin yüzde 50’sinin, gecikme zammı, gecikme faizi ile, alacak aslına bağlı olarak kesilen vergi cezaları ve bunlara uygulanan gecikme zamlarının tamamının tahsilinden vazgeçilecektir

- Kanunun yayımlandığı tarihten önce verilmiş en son kararın kısmen onama kısmen bozma olması halinde;

Onanan kısım için; Tasdik edilen verginin tamamı ile bu tutara ilişkin gecikme zammı ve gecikme faizi yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranı esas alınarak hesaplanacak tutarın, kanunda öngörülen süre ve şekilde ödenmesi halinde, gecikme zammı, gecikme faizi ile vergi cezaları ve bu cezalara uygulanan gecikme zamlarının tamamının tahsilinden vazgeçilecektir.
Bozulan kısım için; Vergi aslının yüzde 50’si ile bu tutara; yukarıda belirtilen şekilde belirlenen tahakkuk ve vade tarihleri esas alınarak hesaplanması gereken gecikme zammı ve gecikme faizi yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranı esas alınarak hesaplanacak tutarın, kanunda öngörülen süre ve şekilde ödenmesi, dava açılmaması ve açılan davalardan vazgeçilmesi şartıyla vergilerin yüzde 50’sinin, gecikme zammı, gecikme faizi ile vergi cezaları ve bunlara uygulanan gecikme zamlarının tamamının tahsilinden vazgeçilecektir.

Kararlarda daha devletçi bir anlayış hakim olmaya başladı

Vergi mahkemesinde kazandığınız bir dava ile ilgili olarak, 5 yıl sonra Danıştay’ın bozma kararı ile bir şok geçirebilirsiniz. Bu durumda; Danıştay’da geçen süre boyunca işleyecek gecikme zammı ile birlikte, vergi aslının ve cezaların tamamının ödenmesi riski de, her zaman söz konusudur.
Kazanılmış davalar ile ilgili yüzde 80’lik bir indirim oldukça önemlidir.
Son dönemlerde ülkemizde yaşanan darbe kalkışması ve sonrasında ilan edilen olağanüstü hal ile birlikte; Danıştay’ın yapısının ve üyelerinin üçte ikisinin değiştiği dikkate alınarak, 40 yıllık Danıştay içtihatlarının bile değişebileceğini öngörmek gerekmektedir.
Son zamanlarda çıkan vergi mahkemesi ve Danıştay kararlarında daha devletçi bir yaklaşımın söz konusu olduğunu, sizlerle paylaşmak zorundayım.