Athena’nın klibi ‘yıkıyor’, ‘yıkılıyor’! Ama ‘yorumlara kapalı’ şekilde, internette. Tam bu noktada sadece internete özel içerik yaratan, ana akımdan isim ve rol çalan ‘Motto Müzik’ örneğini masaya yatırmak iyi oluyor.



Gönenç Uyanık yönetmenliğinde, Athena’nın ‘Ses Etme’ adlı şarkısına çekilen, ‘trans’lara, ‘farklı olana’ şiddeti anlatan klip malum. YouTube’da yayınlanmasıyla birlikte izlenme, beğeni ve paylaşım rekorlarına koşuyor.
Kliplerle büyümüş bir 80’ler çocuğu olmama rağmen uzun zamandır klip izlemediğimi hissettirecek kadar güzel. Şarkı da ayrı güzel ki ben klibi görmeden önce duymamıştım bile... Zaten kliplerin işlevi kimi zaman da bu değil midir? Dinletmek!

‘Gay’e sansür vakadır

Athena’nın bu klibiyle duyduk, dinledik, hissettik ve bir ‘hayat belirtisi’ gördük. Ama klibin yayınlanabildiği yer televizyon değil, internet. Ve klip yorumlara kapalı.
Yeni sezonda sansürün eleği mi inceldi bilinmez, her güne ayrı vaka!
Bir ‘ön sevişmenin’ sevişmesinin bip’lendiğini duyduk, daha da vahimi yıl olmuş 2016, televizyonda yayınlanan filmdeki ‘gay’ kelimesinin sansürlendiğini gördük. Gay kelimesine sansürün şiddeti arttırdığını görmez gibi...

Youtube’a özel içerik

Sansürlere, klişelere, samimiyetsizliğe rağmen Türkiye’de televizyon hakimiyetinin kolay kolay yıkılmayacağı belli. İşte tam burada yeni umut internet. Ama zor... Bu konuda da doğru yolda giden, yol açıcı, örnek gösterici bir platform var: Motto Müzik.
Motto Müzik, 2015’ten bu yana yayın yapan müzik çıkışlı yerli YouTube kanalımız. Müzikten yola çıkarak seyahatten ünlü isimlerle sohbete, festivallerden müzik derslerine pek çok içerik bulabileceğiniz kanalın özelliği sadece YouTube’a has içerik üretmesi.
Tekil izlenme sayısı beş milyonun üzerinde olan YouTube’da toplam 70 bin izleyicisi olan platforma şimdiye kadar 700 video yüklenmiş.

Televizyon transferleri

Yekta Kopan ve Mehmet Turgut gibi yakın zamana kadar televizyonda izlemeye alıştığımız kişilerin ‘tek ve sadece’ burada yayın yaptığını görmek önemli bir şey.
Murat Meriç ya da Barış Akpolat gibi gazetecilerin renklerini ortaya çıkaran bir mecra bulmaları etkileyici.
Timur Akkurt, Kemal Tuğrul Sümer ve Şenay Akkurt gibi uzun süredir ‘YouTuber’ olanların yaptıklarının karşılığını bulması bir örnek. Nurkan Renda gibi, Sertab Erener’den Nazan Öncel’e pek çok sıkı müzisyenle sıkı çalışmış bir gitar dehasından gitar ya da Onur Akça’dan davul, Sabri Uysal’dan bağlama öğrenebiliyor olmak kolay mı? Üstelik ücretsiz!
Sokak sanatı ve hiphop gurusu Tunç Dindaş ile sokağın nabzını tutmak kaç ortamda mümkün?
İşte bu noktada yatırımcının önemi artıyor. Allianz Türkiye, 2015 yılından bugüne kadar Motto Müzik’e 5 milyon TL yatırım yapmış. 2017’de de 3.5 milyon TL yatırım yapmayı planlıyor. Yani işin sağlam gitmesi için bu işe inanan, yatırım yapan, “Aman da benim de bir kanalım oldu” diyerek kendini içeri sokmayan, çizgisi belli içeriğe karışmayan birilerinin bu işe gönül koyması gerekiyor.

Murat Meriç

Mehmet Turgut ünlülerle müzik listeleri yapıp fotoğraf öğretecek

Motto Müzik’in yeni dönem çekimlerinin yapıldığı Tuz Gölü’nde yeni isimler de vardı.

Kemal Tuğrul Sümer

CNN Türk’teki programı bitmiş Mehmet Turgut artık YouTube’da program yapacak. ‘Haberim Yokmuş Gibi Çek’ adlı programının konsepti şu: Turgut, ünlü isimlere, “Neyin ya da kimin, nasıl, ne ortamda fotoğrafını çekmek istersin?” diye soracak.

Yekta Kopan

İç ya da dış çekimlerle hayallerdeki fotoğraflar çekilirken o ünlüler hangi müziklerle çalışmak istiyorlarsa birer liste yapılacak. Sonradan bu listelerden spotify listeleri oluşturulacak, ünlü isimlerin çektiği fotoğraflarla da belki bir sergi açılacak.

Cem Yılmaz:



“Narcos’ gibi bir senaryo olsa hayır demem”

Hafta içi her gün televizyonda görmeye alıştığımız biriydi Yekta Kopan. Şimdi YouTube’da, Ata Demirer’den Demet Evgar’a, Cem Yılmaz’dan Kenan Doğulu’ya 150 konuk ağırlayan, 48 bölüm çekilen bir sohbet programı var: ‘Noktalı Virgül’.
Görüşüm o ki, bu kadar ünlü konuk, Kopan gibi bir güvenilir karakter, dost olmasa hemen bir internet kanalının röportaj teklifine “Evet” demezlerdi.
Kopan da önce buna hak veriyor ancak ekliyor: “Her konuk sonradan, daha özgür ve rahat bulduğunu söylüyor ortamı. 20 dakika derken, bir saat su gibi akan programlar çekiyoruz. Mesela Cem Yılmaz, ‘Uygun bir senaryo gelse ben televizyon dizisinde oynarım’ı her yerde söylemez. Ya da Ata Demirer, romantik bir şaka yaptıktan sonra ‘Dur ya yapmayayım Çağan Irmak bunu senaryo yapar’ esprisini burada daha rahat dillendirir.”
Bu arada Cem Yılmaz, “Narcos gibi bir rol gelsin hiç hayır demem” demiş!
Kısacası Kopan’ın programı bayağı haber dolu. Barış Akpolat’ın müzisyenlerin günlük hayatlarına takıldığı ‘Neye Niyet, Neye Kısmet - 3N, 1K’ ya da Meriç’in plak çalarak konuklarıyla müzikten, güncelden, toplumdan söz açtığı ‘Plak Dolabı’ da Motto Müzik’te kaçırılmamalı.

Bir YouTube kanalı olan Motto Müzik programcılarıyla yeni dönem için bir tanıtım videosu da çekti.

Evren Can Gündüz’le ‘Öğrenci İşleri’

Onu ilk defa vapurda dinlemiştim. Sevgili Asım Can Gündüz’ün vefatından sonra paylaşılan videolardan anladım ki, vapurda zabıta gelene kadar Moda sokaklarında müzik yapan bu yetenekli çocuk onun oğlu Evren Can Gündüz.
Ve şimdi o ve insanın aklını alacak güzellikte bir sese sahip olan kız arkadaşı Melisa Karakurt birlikte Motto Müzik için bir YouTube programı yapıyorlar: ‘Öğrenci İşleri’.
Melisa 19 yaşında, Çeşmeli bir İngiliz Edebiyatı öğrencisi. Evren Can ise 21 yaşında, Su Ürünleri Fakültesi’nde okuyan ama balığa çıkıldığında balıkları kovadan denize atan bir genç.
Programda kimi zaman öğrenci evlerinde, kimi zaman kampüslerde, kafe ya da sokaklarda gençlerle bir araya gelip muhabbet ediyor ve müzik yapıyorlar.