12

Bütün aile bu sabah heyecandan ölüyoruz! Hayatımızın ilk mavi yolculuğuna çıkacağız. En büyüğümüz 72 yaşında, en küçüğümüz ise 11. Hepimiz hazırız, Yunan Adaları’na gidiyoruz... Haydi, yolculuk başlasın!

10

Mavi yolculuk düşünüyorsanız... 
· Önce limanı seçmeniz gerek. Göcek en popüler çıkış noktası. Ama Gökova, Bodrum, Marmaris’ten de çıkabilirsiniz. Biz Bodrum’dan çıktık.
· Sonra rotaya karar vermelisiniz. Türkiye denizlerinde kalacaksınız çıkış noktasına göre gidebileceğiniz birkaç seçenek var. Yunan Ada’ları istiyorsanız teknede kalacağınız süreye göre bir rota yapmalısınız. Biz 5 günde en yakın 3 adayı gördük; Kos, Leros, Kalimnos.
· Yunan Adaları’na gitmek için Şengen vizeniz olmalı. Yeşil pasaportu olanlar SGK dökümü ya da Emekli Tanıtım Kartı göstermek zorunda. Kos’a girerken kapıda vize alabilirsiniz, ücreti ise 70 Euro.
· Bodrum Liman Gümrüğü’nden çıkış, Kos Gümrüğü’nden giriş yapacaksınız. Tüm işlemler birkaç saat sürüyor. Yarım gününüz böyle geçecek, bunu bilin.

7

Tekneyi nerden bulacaksınız?

· Çıkış limanınıza göre yat kiralama ve tur şirketlerini araştırın. Internet önemli bir bilgi kaynağı ama daha iyisi sizden önce tura gitmiş kişilerle konuşmak. Ben Bodrum’dan çıktım, en büyük ve bulabildiğim en deneyimli acentayı tercih ettim.
· Teknede hayat önemli. Hava ve deniz koşulları, yolcuların sağlık durumu tüm seyahati etkiliyor. Unutmayın, hiçbir tekne fotoğraftaki gibi değil! Binince şok yaşamak istemiyorsanız mutlaka tekneyi önceden görün ve personeli tanıyın.
· Sakın amatör bir ekiple, eski bir tekneyle bu işe kalkışmayın! Harika bir deneyim kabusa dönüşebilir.

9

Kumanyayı nasıl alacaksınız?

· Ben de bilmiyordum ama tekneye tüm malzemeyi bizim almamız gerekiyormuş. Personelin yemeği ve teknedeki temizlik malzemeleri de buna dahil. O nedenle önce kapsamlı bir liste yapın.
· Her öğünü teknede yiyecekseniz sizin sayınıza personeli de ekleyerek önce mönüye karar verin. Et, balık, tavuk, içki, çay, şeker aklınıza gelen ne varsa tek tek yazın. Sonra temizlik ürünlerine geçin, şampuan, yer temizleyici, bulaşık deterjanı, peçete, tuvalet kağıdı, sıvı sabun...
· Listeniz hazırsa iki seçeneğiniz var; ya büyük marketlerden siz alışveriş yapacaksınız, ya da iyi bir kumanyacı bulacaksınız. İkisi de aynı hesaba çıkıyor! Ben kumanyacıyla çalıştım. Bodrum’da Ali Yıldıran’a listemi verdim, o, biz tekneye binmeden tüm isteklerimizi satın alıp tekneye yükletti.

4

Teknede hayat

· İlk kez mavi yolculuğa çıkacaksanız ilk gece çok zor! Hiç alışık olmadığınız bir ortamda uyuyacaksınız. Teknede elektrik jeneratörle veriliyor, günde birkaç saat. Klimalar da sadece o zaman çalışıyor. Kabinler çok sıcak! Benim gibi sıcakta uyuyamıyorsanız doğru güverteye, yıldızların altına...
· Kaptanla konuşarak bir gece önceden seyirin rotasına karar vermeniz gerek. Hava sabah erken saatlerde sakin olduğundan seyir sabah 6’da yapılıyor.
· Sizi de tekne tutuyor mu? Babamı fena tutar, ilk gün perişan oldu. Sonra kulak içi sıvıyı düzenleyen bir antihistaminik ilaç keşfettik. Seyirden önce her sabah bir adet içmeniz gerek, sonra mis!

5

Teknede ekip

· İyi bir ekip için iyi bir şirketle çalışmakta fayda var. Bizim Kaptanımız Selami Cura çok deneyimliydi, yolcuyla ilişkisinde  mesafesi de hep çok dozunda.
· İkinci kaptanımız Sami Azrak ise hem kaptanla çalıştı, hem bize gönüllü olarak müzik ve tur rehberliği yaptı.
· Şefimiz  Fikret Baş usta mutfakta harikalar yarattı! Çocuklara kek yaptı, boğazı ağrıyanlara taze zencefilli kürler...
· Gemici Arif Akça hem her derdimize koştu, hem tüm teknede elimiz kolumuz oldu.
Hepsine teşekkürler!

3

Yunan Adaları’nı niye sevdik?

· Her şeyden önce inanılmaz güler yüzlü ve yardımcılar, işlerini sevgiyle yapıyorlar. Çözüm odaklılar. Gerçekten çok da ucuz.
· Ben en çok Leros’u sevdim. Tekrar gideceğim. Bodrum’dan günübirlik feribot var.

8

Mavi yolculuk hesaplı olabilir mi?

· Doğru tekne, doğru sayıda insan ve doğru takvimle evet. Büyük bir teknede 10 kişi her şeyi paylaşmak ve mesela Eylül / Ekim ya da Mayıs / Haziran dönemini tercih etmek bütçeyi oldukça düşürüyor. Küçük bir otelde haftalık tatil hesabına mavi yolculuk mümkün.