Ankara Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, Üsküp Merkez Belediye Başkanı Andrey Jernovski (sağda) ile... Jernovski “Üsküp’te güzel bir Atatürk Parkı açacağız. İçinde büyük bir Atatürk heykeli olacak” deyince Alper Taşdelen “Ben de Ankara’da “Makedonya Dostluk Parkı” açacağım” dedi. Ankara Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, Üsküp Merkez Belediye Başkanı Andrey Jernovski (sağda) ile... Jernovski “Üsküp’te güzel bir Atatürk Parkı açacağız. İçinde büyük bir Atatürk heykeli olacak” deyince Alper Taşdelen “Ben de Ankara’da “Makedonya Dostluk Parkı” açacağım” dedi.


Geçtiğimiz hafta, Ankara Çankaya Belediyesi Makedonya’da “Türk rüzgârı” estirdi.
CHP’li Başkan Alper Taşdelen “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ilçesi Çankaya’dan, Gazi Mustafa Kemal’in aydınlanma düşüncesinin filizlendiği topraklara selam” diyerek, Makedonya’da “Balkan Türkleri Kültür Gecesi” düzenledi.
Çankaya Belediyesi’nin Hoy-Tur Halk Dansları Topluluğu, usta tenor Şakir İlyasoğulları’nın Balkan türkü ve şarkıları Makedonya’nın başkenti Üsküp’ü âdeta fethetti.
Bir ilçe belediyesinin sınırlı imkânlarıyla yarattığı bu etkinlik doğrusu takdire değer.
Üsküp’teki “Türk Gecesi” Makedonyalı yetkililer tarafından bile büyük ilgiyle izlenirken, Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil etmekle görevli Kültür Müşaviri’nin hiçbir etkinliğe gelmemesi hem üzücü, hem de ayıptı.
Böyle kültürsüz Kültür Müşavirleri ile Türkiye hiçbir yerde tanıtım yapamaz!

* * *

Makedonya Cumhuriyeti, Bulgaristan, Arnavutluk, Kosova ve Yunanistan arasında kalan yaklaşık 2 milyon nüfuslu küçük bir Balkan devleti.
Ülkenin her yanında Türkçe konuşan o kadar çok insan var ki, dört günlük gezimizde (resmi görüşmeler dışında) Türkçe’den başka bir dile ihtiyacımız olmadı.
Başkent Üsküp, Osmanlı döneminden kalan eserlerle dolu...
Vardar nehri üzerindeki ünlü Taş Köprü, Saat Kulesi, çok sayıda cami, Üsküp Çarşısı, Kopan Han, Sulu Han, Kurşunlu Han, Davutpaşa Hamamı, Çifte Hamam, vs.

* * *

İkinci büyük şehir Manastır, 20’nci Yüzyılın lideri Büyük Atatürk’ün askeri idadiyi (liseyi) bitirdiği kent.
Cumhuriyeti kurma fikri bu topraklarda yeşerdi.
Bölge 1382 yılından 1912 yılına kadar Osmanlı egemenliğinde kaldı.
Atatürk, Manastır Askeri İdadisi’ndeki arkadaşlarıyla orada cumhuriyeti kurma fikrini tasarladı, Kurtuluş Savaşı dahil, ömrünün sonuna kadar onlarla beraber oldu.

* * *

Manastır’da Atatürk’ün okuyup mezun olduğu (1896-1899) askeri liseyi gezdik. Bina bir Atatürk Müzesi haline getirilmişti.
Üsküp ve Manastırlı Türkler “Makedonya olarak biz Anavatan’a 3 önemli kişiyi gönderdik” diye övünüyor.
Birinci kişi, hiç tereddütsüz yüzyılların lideri Mustafa Kemal Atatürk’tür. Çünkü Atatürk’ün doğduğu Selanik, 1912 yılına kadar Makedonya sınırları içindeydi.
İkinci önemli kişi, ailesi Sancak’lı olan İstiklal Marşı’mızın şairi Mehmet Akif Ersoy’dur.
Üçüncü önemli kişi ise Üsküp’te doğup 18 yaşında ailesiyle İstanbul’a göç eden büyük şairimiz Yahya Kemal Beyatlı’dır.

* * *

Üsküplü Türkler kendi imkânlarıyla “Atatürkçüler Derneği” kurmuşlar.
Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen derneğe Atatürk fotoğraflarından oluşan büyük bir albüm armağan edince Dernek Başkanı Halil Abdullah, hayatının en mutlu anlarından birini yaşadı.
Dernek merkezi Atatürk’ün balmumu heykeli ve güzel fotoğraflarıyla dolu. Balmumu heykel Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen tarafından armağan edilmiş değerli bir yapıt. Duvarlarda “Devrimlerinin izindeyiz” yazıları var.

* * *

Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, Üsküp Merkez İlçe Başkanı Andrey Jernovski ile el ele verdi.
Jernovski kendi belediyesinin imkânlarıyla Üsküp’ün en mutena yerinde, içinde bir Atatürk heykelinin bulunduğu “Atatürk Parkı” oluşturacak.
Çankaya Belediyesi de Ankara’da “Makedonya Dostluk Parkı” açacak.
Makedonya’da Atatürk’e sevgi üst düzeyde... Türkiye’deki Atatürk karşıtları, bu sevgiyi anlayacak, algılayacak eğitim düzeyinde değiller, ne yazık ki!

* * *

Üsküp Belediye Başkanı Jernovski, muhalif Liberal Demokrat Parti mensubu.
Üsküp’ün merkezi muhteşem heykeller ve görkemli binalarla dolu... Bunlar için 640 milyon Euro harcanmış... Muazzam bir para!
İşsizliğin yüzde 24 gibi korkunç oranlara yükseldiği fakir bir ülkedeki bu müthiş harcama kuşku yaratıyor ve muhalefet iktidarı suçluyor!
Yolsuzlukların vatanı yok! Her ülkede çalıp çırpma, vurgun ve soygun oluyor. Fakir ülkelerde bu soygun daha fazla görülüyor. İktidara gelenler malı götürüyorlar!

DEVAMI YARIN