Yalnız bizde değil, diğer ülkelerde de politikacılar genellikle ikiyüzlü oluyor.
Mesela Türkiye’yi ziyaret eden İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson!
Biliyorsunuz, bu zatın dedesi, Osmanlı Devleti’nde Damat Ferit Hükümeti’nin İçişleri Bakanı Ali Kemal idi. Aynı zamanda Peyam-ı Sabah Gazetesi’nin başyazarı olan Ali Kemal bir vatan hainiydi.
Bu adam, Kurtuluş Savaşı sırasında, İstanbul’u işgal altında tutan İngilizleri desteklemiş ve Anadolu’da düşmanla mücadele eden Mustafa Kemal ve silah arkadaşları için:
“Haydutlar… Gözü dönmüş eşkıyalar… Anadolu’yu kana bulayan katiller!” diye hakaretler yağdıran makaleler yazmıştı.
Ali Kemal’in sonu hazin oldu. Kurtuluş Savaşı kazanıldıktan sonra İstanbul’da yakalanıp, yargılanmak üzere trenle Ankara’ya götürülürken, İzmit’te halk tarafından linç edildi!

* * *

Şimdi onun torunu olan Boris Johnson, İngiltere Dışişleri Bakanı olarak Türkiye’yi ziyarete gelince ilk sözü:
“Atalarımın topraklarındayım” oldu.
Güzel bir duygu tabii ki…
Sonra Anıtkabir’e gitti Boris Johnson… Atatürk’ün manevi huzurunda saygı duruşunda bulunduktan sonra Anıtkabir özel defterine şunları yazdı:
“Atalarımın topraklarına dönmek, modern, özgür ve demokratik Türkiye’nin kurucusuna saygılarımı sunmak ve Türkiye’nin dünyanın büyük ulusları arasında yer almasıyla onun vizyonunun nasıl gerçekleştiğini görmek büyük bir ayrıcalık.”

* * *

Boris Johnson böyle yazdı.
Ne güzel sözler, değil mi?
Fakat aynı Boris Johnson’un İngiltere’de Avrupa Birliği’nden çıkmak için referandum yapılırken, Türkiye ve Türkler aleyhine söylediği sözler, unutulacak gibi değil!
Adam, İngiliz halkının oyunu almak için “Türkler Avrupa Birliği’ne girecek… O halde biz kaçmalıyız. Asla Türkiye ile aynı birlikte olamayız!” gibisinden abuk sabuk lâflar ediyor, “Bretix” denilen AB’den ayrılma kampanyasının başını çekiyordu.
Şimdi ise neler diyor? Tam bir çifte standart!

* * *

Daha önce Londra Belediye Başkanlığı da yapan Boris Johnson, İngiltere’de yayınlanan haftalık “The Spectator” adlı derginin “Türkiye Cumhurbaşkanı hakkında en ağır şiiri kim yazacak?” diye açtığı yarışmaya da katılmış ve yazdığı hakaret içerikli şiirle 1000 Sterlin ödül kazanmıştı.
Boris Johnson’un yaptığı bu ayıplar Türkiye’yi ziyaretinde yüzüne vurulmadı.
Umarım o da yaptığı yanlışları anlamış ve utanmıştır.
Ziyareti sırasında Türkiye’ye övgü dolu sözler söyleyen ve destek mesajları veren Boris Johnson, İngiltere’ye dönüşünde Türkiye düşmanlığını devam ettirmez inşallah!
İngiltere’nin önemli gazetelerinden The Guardian, Boris Johnson’un “Türkiye ile köprüleri yeniden inşa etmeyi amaçladığını” yazdı. Dilerim öyledir.

Ahırda mısın be mübarek?   

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bazen isabetli lâflar da söylüyor.
Mesela, İzmir’de “Türk’üm, doğruyum, çalışkanım” diye “Andımız”ı okumak isteyen öğrencilere “Dingo’nun ahırı mı burası?” diye bağıran okul müdürüne gösterdiği tepki haklı ve isabetlidir. Şöyle dedi:
“İzmir Karşıyaka’da, işgüzar ve densiz bir okul müdürü çıkıyor ve ‘Andımız’ı okuyan çocuklara ‘Dingo’nun ahırı mı burası?’ diyor. Soruya bakar mısınız? Söz konusu müdür kendisini ahırda hissedebilir, bence mahzuru yoktur. Ancak… Çocuklarımız okuldadır ve ‘Andımız’ı okumak istiyor. Unutmayalım, ülkemiz Türkiye’dir, hepimizin umut ve ufuk sancağı ise Türk milletidir.”
Biz, Bahçeli’yi genellikle eleştiriyoruz ama bu defa haklı bulduk ve yukarıdaki sözlerini desteklemek ihtiyacını duyduk.
Karşıyaka İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından densiz müdür hakkında inceleme başlatıldığı haberleri geldi.
Bakalım bu gerçek bir inceleme mi, yoksa tepki gösteren halkın gazını almak için göstermelik bir işlem mi? Bekleyelim, göreceğiz!

Tebessüm

Sen geri zekâlı mısın?


“Andımız”ı okumak isteyen öğrencilere “Burası Dingo’nun ahırı mı?” diye çıkışan okul müdürü bir derse girmiş, bu defa öğrencilere ilginç bir çağrıda bulunmuş:
“Kendisini geri zekâlı hisseden varsa ayağa kalksın!”
Sınıfta çıt yok. Nihayet biri kalkınca densiz müdür sormuş:
“Sen kendini geri zekâlı mı hissediyorsun?”
“Hayır” demiş çocuk “Sizin tek başına ayakta kalmanıza gönlüm razı olmadı!”

GÜNÜN SÖZÜ

Korkak, tehlikede olmadığı zamanda yumruğunu sallar!

1