4

Umarım son bir haftadır verdiğiniz desteği devam ettireceksiniz.
Kadın haklarına, AKP döneminde gerileyen kadınların eşit yaşam haklarına destek vermeyi sürdüreceksiniz umarım...
Bu konuda ilk adım olarak, kafamıza, yüzyıllardan beri adeta genlerimize işleyen ataerkil kodlarımızdan vazgeçmeyi başarmamız gerek. Bu konuda da çok fazla parametre söz konusu.
Bunlardan biri hatta belki de en önemlilerinden biri de reklamlar.
Reklamlarda müthiş derecede ataerkil bir dil var ve bu dil bilinçaltımıza yerleştiriyor acımasızca. Mesela ütü hep kadın işi, temizlik daima kadının görevi… Yumuşatıcı ve aşk hep kadın işi!
Şimdilerde sinirime dokunan bir durum daha var.
Son günlerde ekranlarda dönen bir reklamla ilgili…
Bir GSM öperatörü yeni reklam filminde emoji benzeri karakter kullanmaya karar vermiş. Ama altı karakterin tümü de erkek görünümlü.
Bir tane bile dişi emocan olmaması bir yana, karakterlerden biri elinde tespihi ve pala bıyığıyla kabadayı tipinde bir karakter. Adı da ‘raconcan emocan’ olarak belirlenmiş.
Bende yaptığı çağrışım çok da eğlenceli değil. Karakter tanımında, “Delikanlılıktan ve harbilikten ödün vermez” deniyor.
Aklıma mahallenin namusunu kovalayan, kadınlara hayatı zindan eden bir karakter geliyor.
Tamam, olaya esprili tarafından bakmaya çalışabiliriz ama altı karakterler arasında tek bir kadın karakter olmaması dikkat çekici bir detay... Bu erkek bakışını pek beğenmedim.
Dedim ya algı çok önemli. Farkına olmadan bilinçaltımıza ulaşan reklamlardaki dil ve yaklaşımı çok ciddiye alıyorum kendi adıma.

3

Sinop ne güzelsin!


Hiç gitmemiştim; ilk kez dün gördüm. Çok güzelmiş Sinop, hele de bu mevsimde.
Uçaktan iner inmez Akliman tarafına geçtim. Bir otomobil deneme sürüşü yapacaktık ve Akliman’dan çıktık yola. Bu fotoğrafı da drone ile Akliman’da çektim.
Bu mevsimde Karadeniz muhteşem oluyormuş. Gerçi Karadeniz her mevsimde güzel ama bu dönemde bambaşkaymış.
Şansıma hava da iyiydi.
Eğer aklınızdan hafta sonu kaçamağı fikri geçiyorsa düşünmeden atlayın Sinop uçağına. Kiralayın bir otomobil ve kendinizi atın yollara.
Ha, denk gelirseniz Bafra pidesi de lüpletmeniz menfaatinize olacaktır. :)