Biliyorum bizim hiç moralimiz yok. Milletçe sırtımıza yüklenmiş terör belasının bozduğu moralimizi toparlayıp hayatımıza devam edemiyoruz.
Biliyorum belki yüzümüz çok kolay gülmeyecek ama teröre verebileceğimiz en güzel cevap yaptığımız işlere daha sıkı sarılıp kendi alanlarımızda bu ülkeye nasıl katma değer sunabileceğimizi belirlemek.
Bakın teknoloji alanında dünya nerelere gidiyor. Bu tarz hikayelerin bize ilham vereceğini düşünüyorum.
Bu haberin kaynağı Hollanda. Delft Teknoloji Üniversitesi son sınıf öğrencilerinden Alec Momont, insansız hava araçları hakkındaki negatif haberlerden çok etkilenmiş ve bu cihazları nasıl insanlığın hizmetine sokarım diye düşünüp gerçekten çok etkileyici bir projeye imza atmış.

PORTATİF ARACA DÖNÜŞÜYOR

23 yaşındaki Momont ambulans drone tasarlamış. Ambulans deyince insan taşıyabilen otonom bir hava aracı gelmesin gözünüzün önüne. Momont daha pratik ve olay yeri müdahalesini inanılmaz hızlandıran bir çözüm geliştirmiş. Momont’un tasarladığı drone acil durumda bir pilot tarafından bölgeye uçuruluyor. Olay yerine indiği anda drone, kanatlarını kapatıyor ve portatif taşınabilen bir araca dönüşüyor. Ve bu esnada kamerasının başına bir doktor geçiyor. Olay yerindekiler drone içindeki defilibiratör yani kalp elektroşok cihazının kollarını çıkarıp doktorun yönlendirmesiyle hastaya takıp müdahaleyi gerçekleştiriyorlar. Videosunu internetten bulup muhakkak izlemelisiniz gerçekten gençlere güvenmeyi bir kez daha hatırlatacak bir video. Momont’a göre 3000 drone ile ve her drone 12 kilometre kare alana hizmet verecek şekilde geliştirilirse Hollanda için bir gökyüzü ambulans ağı oluşturulmuş olabilirmiş.
Momont’un tasarımı henüz insanlar üzerinde denenmemiş ve sadece 10 dakika uçabilecek pili var ama 23 yaşındaki bir üniversite öğrencisinin nasıl da dünyayı değiştirebilecek bir fikirle dünyanın her yerinde heyecanla karşılanacağı konusunda ilham verdi bana.
Hele tam da P’sa adı verilen ve eğitimdeki yerimizi yüzümüze çarpan testin sonuçları açıklanmışken biraz da sinir bozucu yani. Hollanda’da bir üniversitenin öğrencisinin projesini gerçekleştirme konusunda bu denli imkan yaratabilmesi, o gencin başı boş bir canlı bombaya filan denk gelmeden huzurla sadece üretimine ve yeni fikirlerine konsantre olabilmesi de başka konular.
İnsansız hava araçları dünyanın geleceğinde önemli bir role sahip olacaklar. Umarım bizim gençlerimiz de bu trendi yakalayabilecek imkana sahip olabilirler.