Biz inanılmaz bir popülizm rüzgarı altında yönümüzü kaybetmiş ve tüm konsantrasyonumuzu döviz kuruna vermiş olsak da dünya dönmeye devam ediyor.

09araba

Biz ne kadar kısır tartışmalar, popülist politikacı tiradları, sadece Ortadoğu ülkelerini vurabilen acıklı trajedilerin pençesinde kıvranırken dünyanın gelişmiş ülkeleri bizimki gibi ülkelerin dövizle satın alacağı teknolojiler geliştirmeye tam gaz devam ediyor.

İLK AŞAMA TAMAMLANDI

Bunlardan biri de uzun süre otomobil gazeteciliği yapmış olduğum için gelişimini dikkatle takip ettiğim otonom otomobil sistemleri. Yani sürücüsüz otomobiller. Sürücüsüz otomobil konusunda ilk aşama tamamlandı. Mesela Tesla otomobiller artık sürücüsüz kullanılabiliyor. Hatta kaza bile yaptılar. Sizinle de paylaşmıştım o haberi. Şimdi işin etik ve çok önemli tartışması başladı. Çok da önemli bir tartışma bu.
Soru şu: Bir kaza gelişmekteyken otomobil hangi kararı verecek? Yani otomobil kazaya doğru ilerlerken sürücüyü mü yoksa olası olay yerindeki yayaları korumak için mi kararlar alacak?
Tabii ki programcılar bu konuda kendi kararlarını almamak için ABD ve Fransa’da halka sormuşlar bu kararı. Yüzde 76 katılımcı, on kişinin bulunduğu bir durağa çarpmak üzere olan otomobilin sürücüsünü feda etmesi gerektiğini belirtmişler. Böylece insani olarak vicdanların daha rahat olacağını belirtmişler. Ancak soru değiştiğinde etik değerler hemen değişmiş: Peki siz böyle, yani olası bir sıkıntıda sürücüsünü feda edecek bir otomobil kullanmak ister misiniz?
Büyük çoğunluk hemen sürücüyü koruyan otomobil tercih edeceğini söyler hale gelmiş. Ama tartışma burada bitmiyor. Eğer devletlerin düzenlemeleri bu yönde, yani yayayı koruyan otomobiller yönünde olursa hacklenmiş otomobil satın almayı tercih edeceklerini söylemişler.
Otonom otomobillerin amacı daha yeşil ve insan hatasını en aza indiren bir sürüş ortamı yaratmak. Ama insanlar bu düzenlemeler yüzünden bu otomobilleri tercih etmezlerse insan hatalarından kaynaklanan trafik olaylarının da önüne geçilemeyecek gibi görünüyor. Ben mesela bizimki gibi otomobil kullanılan bir ülkede otonom bir otomobilde oturmayı aklımdan bile geçiremiyorum. Biz onun doğasını bozarız, strese, depresyona sokarız otonom otomobili. Bırakın böyle felsefi tartışmalara girmeyi biz daha sürücülü otomobillerle ortalama bir düzen bile kurmayı başarabilmiş değiliz.…

iPhone 8 ve Galaxy S8 dedikoduları başladı


Gelecek yıl akıllı telefon alanında uzun zamandır yaşadığımız en büyük rekabete tanık olabiliriz. Samsung, Note 7 ile yaşadığı büyük hayal kırıklığını yeniden başarıya dönüştürmeye çalışıyor. Ve mart ayı gibi S8 lansmanı mümkün görünüyor. S8’in 6-8 RAM’li olması, çift kameralı olması, ön kameranın da otomatik netleme özelliğine sahip olması, Stereo Harman Kardon hoparlörlere sahip olması ve USB-C çıkışından dijital müzik çıkışı desteği sağlaması bekleniyor. Ki bunlar gerçekten kulağa müthiş gelen özellikler.

09iphone

Apple ise iPhone’un onuncu yılında mümkün olduğunca oyunu değiştirmeyi ve hem tasarım dilini hem de cihazın teknik imkanlarını bir adım ileri götürmeyi hedefliyor. Bu konuda ilk adımı artık OLED ekrana geçmek olacak gibi duruyor. Çok sevdiğimiz ana ekran düğmesi tarihe karışıp Android cihazlardaki gibi ekranın içine gelecek. Telefonun metal çerçevesi neredeyse tamamen kaybolacak ve Samsung S7 Edge gibi tamamen ekran olacak. Ve artık açılış haftası satış rakamlarını açıklamama kararı alan firmanın satış konusunda tarih yazacağı düşünülüyor. Tabii bunu öğrenmek için gelecek eylüle kadar beklememiz gerekiyor.