Maceraseverlerin ve video profesyonellerinin biricik dostu GoPro artık geç bile kaldığı önemli bir güncelleme ile birlikte drone dünyasına da adım attı

3

Biliyorsunuz bu drone olaylarının hastasıyım. Olanı biteni yakından takip etmeye çalışıyorum. Ve geçtiğimiz hafta itibarıyla bu dünyada çok ciddi bir değişimin başladığına tanık olduk. Maceraseverlerin ve video profesyonellerinin biricik dostu GoPro artık geç bile kaldığı önemli bir güncelleme ile birlikte drone dünyasına da adım attı.
Özlemle beklenen Hero GoPro 5 için yandaki kutuya göz atmanız gerekecek. Çünkü burada Karma üzerine yazacağım. GoPro’nun biricik drone çıkartması olan Karma, markayı sevenler arasında ani bir arzu nesnesine dönüşmüş durumda. Karma, drone dünyasında yeni bir akımın habercisi. Artık yarı profesyonel, Phantom 4 gibi drone’ların altında yeni bir sınıf oluşuyor.

SAĞLAM GİRİŞ YAPTI

Çoğunlukla katlanabilen, kendi kumandası yerine sadece akıllı telefonla uçurabildiğiniz, becerebilmek için günlerce çabalamak zorunda kaldığınız bazı hareketleri bir düğme ile yapabilen drone’lar geliyor.
Buradaki ticari amaç yarı profesyonel cihazlardan korkan ve hayatında hiç drone uçurmamış insanlara cazip gelecek, katlanıp küçülen ve çantadan keyifli aksesuarlarla çıkan “oyuncaklar” yaratmak.
Yuneec Breeze mesela bu sınıfın habercilerindendi. GoPro Karma ise firmanın sağlam hayran kitlesinin de sebebiyle bu sınıfa sağlam bir giriş yaptı. Üstelik işi bir adım öteye taşıyıp drone paketinin içine bir de tıpkı Osmo gibi çalışan bir stabilizatör kol koydu. Böylece Karma Drone satın alan ve Hero 4 sahibi olan biri aynı andaki farklı fonksiyona sahip cihaza sahip olmuş olacak. İlla Hero 5 almak zorunda kalmayacak.
Ayrıca katlanabilen uzaktan kumandasında ekran olması da önemli bir avantaj. Saatte 56 km hıza çıkabilen Karma, saatte 35 km hızla esen rüzgara dayanabiliyor. Önemli eksiği ise otomatik takip modu olmaması. Ancak etrafınızda otomatik dönme, otomatik Drone özçekimi yapma ve ek bir uygulama ile bir arkadaşınıza uçuşu canlı izletip dilerseniz onun da drone kontrolüne izin vermesi eğlenceli özellikler. Pili fabrika verilerine göre 20 dakika dayanabiliyor.
Paketten bir de cihazın tüm aksesuarlarıyla sığdığı sırt çantası çıkıyor. Ekim sonu piyasaya çıkacak olan Karma’nın ABD fiyatı GoPro Hero 5 ile birlikte 1099 ABD Doları olacak.
Şimdi heyecan salı günü DJI’nu tanıtacağı katlanabilen drone etrafında. İşte asıl rekabet salı günü başlayacak. Bakalım DJI, GoPro’ya karşılık verip bu zengin paket ile başa çıkabilecek mi?

2

GoPro Hero 5

Uzun zamandır beklenen GoPro Hero 5 ve küçük kardeşi Hero 5 Session nihayet tanıtıldı. Her iki kamera da 4K saniyede 30 kare video çekebiliyor. Hero 5 12 MP RAW fotoğraf da çekebilirken Session 5 10 MP fotoğraf çekebiliyor ve RAW yani sıkıştırılmamış fotoğraf modunu desteklemiyor. Her iki kamera da artık kılıfa gerek duymaksızın su geçirmezlik özelliğine sahip ve ikisi de ses kontrol ile çalışıyor. Her ikisinde de optik görüntü sabitleyici mevcut.
Her iki cihaz da çektiklerini buluta otomatik olarak yükleyebilecek. GoPro Hero 5 ABD fiyatı 399 dolar olarak açıklanırken Hero 5, 299 dolardan satılacak. Tabii ki Karma’nın başarısı biraz da ona takılacak olan Hero 5’in ya da Session 5’in görüntü kabiliyetine de bağlı. Ama dediğim gibi şimdiden ciddi bir hayran kitlesi heyecanla
bu cihazı beklemeye başladı bile.