11

Artık şaşırmıyoruz...
Nerede özgürce ifade edilmiş bir fikir, eleştirisini zekice dile getirmiş bir sanatçı olsa hemen kendini Allah adına görevlendirmiş bazı kimseler dillerinde “Allahu ekber”, atıyorlar kendilerini ortaya.
Evet, bu tür olaylara şaşırmamamız gerçekten çok acıklı ama alıştık artık.
Artık sıra dışı bir tiyatro oyununa ya da sanat sergisine gittiğimde aklımdan, “Aman burayı basmasalar bari” diye geçerken yakalıyorum kendimi.
Böyle böyle bastırıyorlar özgür iradeyi, ifade özgürlüğünü.
Geçen hafta İstanbul Contemporary vardı. Açılışın ertesi günü ben de gittim gezmeye. Son dört yıldır düzenli olarak takip ediyorum bu etkinliği; bu yılki gerçekten de çok sönüktü. Güvenlik endişesi, katılımcı galerileri ve sanatçıları bir hayli sınırlamıştı.
Ama her şeye rağmen bu renkli aktiviteyi gezmek eğlenceliydi.
Ancak ben gezip çıktıktan bir saat kadar sonra dinciler mi Osmanlıcılar mı olduğu tam netleşmeyen bir grup basmış mekanı. Ve Ali Elmacı’nın çok da beğendiğim eserini protesto etmişler.
Eserde iki başlı bir kadın heykelinin üzerinde 2. Abdülhamid’in portresinin resmedilmesine sinirlenmişler.
Yıllardır tişörtlere, çantalara basılan Osmanlı Padişah portrelerine gıkı çıkmayanların, tüm basın organlarının ilgisini üzerinde toplayan bir etkinlikte aniden atarlanması çok tuhaf. Ama artık gerçeğimiz bu... Sanatı bastırıcı, korkutucu mesajlar vermek için bu kitleler halkla ilişkisi kuvvetli olacak aktiviteleri seçiyor.
Olay sonrasında heykel birkaç saatliğine yerinden kaldırıldı. Ama sonra artık nasıl bir baskı oluştuysa Ali Elmacı eseri tamamen çekmek zorunda kaldı Contemporary’den.
Bir kez daha canları ne istiyorsa onu aldılar.
Bir kez daha istedikleri oldu.
Artık bunun üzerine ne yazsak, ne konuşsak boş. Tek tek susturuluyoruz, beyinlerimize bir ucu dilimize bağlı görülmeyen kelepçeler takılıyor...

10


BKM Komedi festivali


Bu karanlığın, arkası gelmeyen ve her biri ruhumuzu başka bir mengeneye alan flaş haberlerin arasında BKM bir komedi festivali düzenlemeye karar vermiş.
15- 20 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek festivalin öne çıkan isimleri Demet Akbağ, Ata Demirer, Eddie Lizzard ve Yılmaz Erdoğan. Ayrıca radyocu Yasemin Şefik, Güldür Güldür Show ekibi, Nilgün Belgün, Serkan Altuniğne ve Erdil Yaşaroğlu da festivalde yer alan isimler arasında. Bulantıya ara verip iki dakika gülmek bünyemize zarar vermez inşallah.

9


Bize özür borçları yok mu?


Sebebini kimsenin bize açıklamaya tenezzül etmediği, dört maç boyunca milli takımı Arda Turan gibi uluslararası bir yıldızdan mahrum bırakan kriz çözülmüş.
Nasıl çözülmüş bilmiyoruz. Arda tüm takımı birbirine katan, dedikoduların havada uçuştuğu olayı çözecek meşhur özrü diledi mi bilmiyoruz.
Fatih Terim zorda kalacağını düşünüp geri adım mı attı onu da bilmiyoruz.
Zaten kimsenin bizi taktığı, ciddiye aldığı yok. Şöhretlerine ve kazançlarına zarar gelmediği sürece astığı astık kestiği kestik, havalı, bol egolu çizgilerine devam edecekler belli ki.
Sanırım Arda Turan’ın belli sayıda milli takım maçına katılmadığı takdirde İngiliz Premier Ligi’ne olası transferinin zora girmesi çözüm getirdi.
Ama ne olursa olsun bu ülkenin takımının taraftarını böylesine üzenlerin bir özüre tenezzülü yok mu?