Kamu kesiminde her görevden alınanın Fetullah Terör Örgütü (FETÖ) üyesi olduğu söylenemez. Bürokraside görüş ayrılıkları, kişilerin geçmişteki görevleri nedeniyle yaptığı bazı işlemler bugün onların hayatını ‘FETÖ’cü diye söndürebiliyor. O nedenle sıkça, “Bu iddialar çok iyi incelenmeli, soruşturmalardan sonra ihraçlar olmalı” diyoruz.
Maliye Bakanlığı’na bağlı Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürlüğü’nde (TDİ) sadece bir kişi FETÖ üyesi olduğu iddiasıyla ihraç edildi. O da Teftiş Kurulu Başkanı Kemal Arsoy... Görevden alınmasını sağlayan ise daha önce hakkında işlem yaptığı dönemin Teftiş Kurulu Başkanı, şimdinin Genel Müdürü Mehmet Ali Yığcı...

KARARLARI İNCELEYİNCE...

Meslekten çıkarılan Kemal Arsoy’un FETÖ örgütüyle bağlantılı olup olmadığını bilemem. Ancak kendi anlatımına göre bu örgütle, bunlara ait bankayla, okulla, dershaneyle, yayın organlarıyla, ByLock’la uzaktan yakından ilgisi yok.
Bazı belgelere bakmak gerekiyor. Bürokraside görüş ayrılıkları, kişilerin görev alanıyla ilgili yaptığı işlemler bir gün onların görevden alınmalarına da yol açabilir. Teftiş Kurulu Başkanı Kemal Arsoy’un iddiası da, Genel Müdür Mehmet Ali Yığcı’nın şahsına duyduğu husumet... Onun nedenini de şöyle anlatıyor:
“Dönemin Genel Müdürü Eyüp Çakmak, o dönem Teftiş Kurulu Başkanı olan Mehmet Ali Yığcı hakkındaki bir iddianın soruşturulması görevini başmüfettiş olarak bana verdi. Yaptığım soruşturmada, Yığcı’nın Teftiş Kurulu Başkanı olduğu dönemde kuruluş taşınmazlarının rayiç bedelin altında kiralanması suretiyle kuruluşun 3 milyon lira zarara uğratılmasına rağmen hukuka aykırı olarak hazırlanan teftiş raporuna olumlu mütalaa verdiği ve teftiş raporunda dönemin genel müdür yardımcısı hakkında iftira niteliğinde ciddi iddialar yer almasına rağmen iddiaların araştırılmayarak görmezden gelindiği tespitinde bulundum. Raporumda Yığcı’nın iş akdinin feshini önerdim.”
Sonunda yönetim Mehmet Ali Yığcı hakkında üç günlük ücret kesimi cezası uyguladı. 2013 yılının Şubat ayında Teftiş Kurulu Başkanlığı’ndan da alındı, yerine Kemal Arsoy atandı. Yaptığı soruşturmayla ilgili şikâyetler üzerine dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından görevlendirilen bakanlık başmüfettişi inceleme yaptı, rapordaki tespit ve değerlendirmelerin doğru olduğu anlaşıldı.

KARARA İTİRAZ EDİLDİ AMA...

Yığcı, üç günlük ücret kesimi cezasının kaldırılması için İstanbul 2. İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkemenin 27 Mart 2015 tarihli kararıyla istek reddedildi. Yığcı, idare mahkemesinin kararını temyiz etti. Bu kez Danıştay 12. Dairesi, 23 Haziran 2016 tarihinde ilamı onadı. Böylece, Mehmet Ali Yığcı hakkında verilen 3 günlük “ücret kesim cezası” uygulandı.
Kuruluşça yapılan bir ihaleyle ilgili mahkeme kararı ve Sayıştay önerileri doğrultusunda yine bir soruşturma açılmıştı. İhale konusu ürünün geç teslim edilmesine rağmen yüklenici firmaya ceza kesilmemesi ve teslim alınan ürünün “ayıplı” olmasına rağmen kabul edilmesiydi. Soruşturmayı yapan Teftiş Kurulu Başkanı Kemal Arsoy, Mehmet Ali Yığcı’nın da muayene-kabul komisyonu üyesi olduğu sorumlular hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.
Mehmet Ali Yığcı, 2 Ocak 2015 tarihinde genel müdürlüğe getirilmişti. Genel müdürlüğe atanır atanmaz, yönetim kuruluna sunduğu bazı gerekçelerle Arsoy’un iş akdinin feshi yolunda karar verilmesini önerdi. Bu öneri 2015 yılının Haziran ayında kabul edildi. Bunun üzerine Arsoy, yürütmenin durdurulması ve kararın iptali için İstanbul 2. İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme, Arsoy’un haksız bir biçimde işten atıldığına karar verdi ve görevine mahkeme kararıyla 26 Şubat 2016’da döndü. Ancak, birikmiş izinlerini kullanmasını istediler. 13 Mayıs 2016’da görevine döndü.

ŞİMDİ DE FETÖ’CÜ DİYE GÖNDERİLDİ

15 Temmuz darbe girişiminden sonra Olağanüstü Hal ve buna dayalı olarak çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname sonucu, genel müdürlere de personeli kamu görevinden çıkarma yetkisi verildi. Genel Müdür Mehmet Ali Yığcı da yetkisini kullandı ve FETÖ üyesi olduğu gerekçesiyle, Kemal Arsoy’un ihraç edilmesini sağladı.
Kemal Arsoy’un iddiası şu: Bu yapı ile hiçbir ilgim olmamasına ve hatta siyasi ve inanç yönüyle öteden beri bu yapıya ters bakmama rağmen, yaptığım işlemlerden dolayı şahsıma karşı husumet besleyen Genel Müdür Mehmet Ali Yığcı tarafından FETÖ/PDY terör örgütüyle ilişkilendirilerek kamu görevinden çıkarıldım. Bu bana ve aileme karşı yapılan büyük bir haksızlık ve zulümdür. Bu haksızlık ve zulüm ortadan kaldırılmalı.
Genel Müdür Mehmet Ali Yığcı ile de bu konuyu konuşmak istedim ama olmadı. Eğer, bürokraside ihraçlar, örgüt yaftalamaları böyle oluyorsa vay bu memleketin haline...