Gü­ney­do­ğu­’da bir­den çok ili il­gi­len­di­ren te­rör ne­de­niy­le Türk Si­lah­lı Kuv­vet­le­ri­’nin bir bü­tün ola­rak gö­rev­len­di­ril­me­si­nin yo­lu­nu açan ya­sa ta­sa­rı­sı, önü­müz­de­ki haf­ta TBMM Ge­nel Ku­ru­lu­’na ge­le­cek. Mil­li Sa­vun­ma Ba­ka­nı Fik­ri Işık, te­rö­rü sı­fır­la­yan as­ke­ri ba­şa­rı­lı bul­mu­yor, “Te­rö­rist­ler ey­lem yap­mı­yor­du, o yüz­den az şe­hit ver­di­k” di­yor.
Ge­nel­kur­may Baş­kan­lı­ğı, te­rör­le mü­ca­de­le eden ko­mu­tan­la­rın si­vil mah­ke­me­ler­de yar­gı­lan­ma­la­rı­na yıl­lar­ca se­yir­ci kal­dı. Da­ha­sı AKP dö­ne­min­de emek­li Ge­nel­kur­may Baş­ka­nı, kuv­vet ko­mu­tan­la­rı da yar­gı­lan­dı. “giz­li ta­nı­k”, “i­ti­raf­çı­” ya­lan­la­rıy­la kah­ra­man­ca gö­rev ya­pan­la­ra, te­rör­le mü­ca­de­le et­tik­le­ri için “va­tan ha­ini­” gö­züy­le ba­kıl­dı.

HU­LU­Sİ PA­ŞA­’YI DA İL­Gİ­LEN­Dİ­Rİ­YOR


Mil­li Sa­vun­ma Ba­ka­nı Fik­ri Işı­k’­ın, “As­ke­rin şe­hit ver­me­mek için ope­ras­yo­na çık­ma­dı­ğı za­man­la­rı da bi­li­yo­ru­z” söz­le­ri­ne, bir­kaç emek­li ge­ne­ral dı­şın­da ses ve­ren de ol­ma­dı. Eğer o söz­le­ri bir CHP’­li söy­le­miş ol­say­dı anın­da ce­vap ye­tiş­ti­ril­di. Bu­gün ko­mu­ta ka­de­me­sin­de bu­lu­nan­la­rın önem­li bir bö­lü­mü o gün­ler­de Gü­ney­do­ğu­’day­dı. Ör­ne­ğin Ge­nel­kur­may Baş­ka­nı Hu­lu­si Akar da 1998-2000 yıl­la­rın­da Tun­ce­li-Ho­zat İç Gü­ven­lik Ko­mu­tan­lı­ğı gö­re­vin­dey­di. Bu du­rum­da o açık­la­ma Hu­lu­si Pa­şa­’yı da il­gi­len­di­ri­yor. Do­la­yı­sıy­la ba­kan, bü­tün ko­mu­tan­la­rı zan al­tın­da bı­rak­tı.
Fik­ri Işı­k’­ın o ta­rih­ler­de gö­rev ya­pan ko­mu­tan­la­ra bir suç­la­ma­sı da­ha var. Ba­kan “Ab­dul­lah Öca­la­n’­ın Tür­ki­ye­’ye tes­lim edil­me­sin­den son­ra uzun bir sü­re ör­güt ey­lem yap­ma­dı­ğı için şe­hit sa­yı­mız da az ol­du. Bu­nu, o dö­nem­de te­rör­le mü­ca­de­le­nin ba­şa­rı­sı ola­rak gör­me­mek ge­re­ki­r” di­yor. Pe­ki, ba­ka­nın de­dik­le­ri doğ­ru mu? As­ker şe­hit ver­me­mek için ope­ras­yo­na çık­mı­yor mu? Çık­ma­yan bir­lik­ler, bu em­ri ve­ren ko­mu­tan­lar kim? 2002 ön­ce­si şe­hit sa­yı­mı­zın az ol­ma­sı­nı ba­kan ni­çin ba­şa­rı­sız­lık ola­rak gö­rü­yor?
Ba­ka­na bu bil­gi­le­ri de kuş­ku­suz ba­zı ko­mu­tan­lar ver­miş­tir. O za­man bu id­di­ala­rı Ge­nel­kur­may Baş­kan­lı­ğı araş­tır­ma­ya­cak mı? Yok­sa ter­fi dö­ne­min­de “rüt­be­” el­de et­mek için yi­ne ayak oyun­la­rı mı baş­la­dı? Bun­lar, göz­be­be­ği­miz olan ku­ru­lu­şu yıp­rat­mak­tan baş­ka bir şe­ye ya­ra­mı­yor.

İLK KEZ Gİ­REN HÜ­KÜM­LER


Türk Si­lah­lı Kuv­vet­le­ri Per­so­nel Ka­nu­nu ile Ba­zı Ka­nun­lar­da De­ği­şik­lik Ya­pıl­ma­sı­na Da­ir Ka­nun Ta­sa­rı­sı­’n­da, uz­man ça­vu­şun­dan ast­su­ba­yı­na, su­ba­yı­na ka­dar tüm as­ke­ri per­so­ne­li ya­kın­dan il­gi­len­di­ren önem­li hü­küm­ler var. En kü­çük suç­lar­da bi­le as­ker, ay­lar­ca ce­za­evin­de yat­ma du­ru­muy­la kar­şı kar­şı­ya ka­la­cak. Ko­nu­yu bi­raz aça­lım:
- “Hük­mün açık­lan­ma­sı­nın ge­ri­ye bı­ra­kıl­ma­sı­” si­vil­ler için her tür­lü su­ça ve­ri­len ce­za için uy­gu­la­nır­ken as­ke­ri suç­la­rı kap­sa­mı­yor­du. Ana­ya­sa Mah­ke­me­si, “ka­nun önün­de eşit­li­k” il­ke­si­ne ay­kı­rı bul­du ve 17 Ocak 2013 ta­ri­hin­de ip­tal et­ti. Bu ka­ra­rı as­ker­ler “dev­ri­m” di­ye ni­te­le­di. Böy­le­ce cü­rüm iş­le­yen as­ke­rin de ha­pis yat­ma­dan ai­le­si­nin dü­ze­ni bo­zul­ma­dan mes­lek­le­ri­ni sür­dür­me­le­ri sağ­lan­dı. Ye­ni ta­sa­rı ise as­ke­ri bir suç­tan do­la­yı 6 ay ve da­ha faz­la sü­re­li ha­pis ce­za­sı alın­dı­ğın­da ilk suç­la­rı ol­sa bi­le ha­pis ya­tıl­ma­sı­nı ön­gö­rü­yor.
- Şu an­da gö­rev ya­pan as­ker­le­ri iler­ide en çok et­ki­le­ye­cek hü­küm­ler­den bi­ri­si de “Bir­li­ğin mu­ha­re­be ha­zır­lı­ğı­nı ve­ya et­kin­li­ği­ni za­fi­ye­te uğ­rat­ma­sı ya da bü­yük bir za­rar mey­da­na ge­tir­me­si­” mad­de­si ola­cak. Bu, ilk kez as­ke­ri ce­za hu­ku­ku­na gi­ri­yor. Bir­lik­ler­de­ki per­so­ne­lin sü­re şar­tı­na ba­kıl­mak­sı­zın ya­ni 1 gün bi­le hü­küm gi­yil­se ha­pis ya­tı­rı­la­ca­ğı­dır. Gü­ney­do­ğu­’da gö­rev ya­pan ne­re­dey­se tüm bir­lik­ler bu ka­nun kap­sa­mı­na so­ku­lu­yor. Gü­ney­do­ğu­’da gö­rev­li as­ker­ler ta­sa­rı ya­sa­laş­tık­tan son­ra en ba­sit ha­ta­la­rın­da bi­le ha­pis ya­ta­cak.

KAL­MAK İS­TE­ME­YEN­LER


Türk Si­lah­lı Kuv­vet­le­ri­’n­de, zo­run­lu hiz­met ge­rek­çe gös­te­ri­lip is­ti­fa et­mek is­te­ye­ne is­ti­fa hak­kı ta­nın­mı­yor. Bü­yük emek ve mas­raf­lar­la ye­tiş­ti­ri­len Si­lah­lı Kuv­vet­ler men­sup­la­rı ara­sın­da zo­run­lu hiz­me­ti ta­mam­la­yıp ay­rı­lan­la­rın sa­yı­sı­nın da hay­li yük­sek ol­du­ğu be­lir­ti­li­yor.
Ba­zı­la­rı­nın ken­di­le­ri­ni at­tır­mak ama­cıy­la 18 di­sip­lin pu­anı­nı dol­du­ra­bil­mek için bi­le­rek suç iş­le­di­ği de sık­ça söy­le­ni­yor. Bu, Si­lah­lı Kuv­vet­le­ri­mi­z’­in çok bi­lin­me­yen bir du­ru­mu­dur. Kal­mak is­te­me­ye­ni zor­la dur­dur­mak ye­ri­ne taz­mi­nat­la­rı­nı öde­me ko­şu­luy­la ay­rıl­ma­la­rı­nı sağ­la­mak, si­lah­lı kuv­vet­le­ri­mi­zin da­ha mo­ti­ve per­so­nel­le da­ha et­kin gö­rev­ler sağ­la­ma­sı da­ha uy­gun ol­maz mı?
Gü­ney­do­ğu­’da ya­şa­nan olay­lar­la mü­ca­de­le yıl­lar­dır “yö­ne­tim usul­le­ri­”ne gö­re ya­pıl­mı­yor. Te­rör iyi­ce az­dık­tan son­ra ba­zı ya­sal de­ği­şik­lik­ler yo­lu­na gi­di­li­yor. Bun­da da hay­li geç ka­lın­dı­ğı­nı hü­kü­met yet­ki­li­le­ri bi­li­yor. Ba­zı dü­zen­le­me­le­ri yap­mak için bu ka­dar şe­hit ve­ril­me­si mi ge­re­ki­yor­du?