8 şe­hi­di­mi­zin top­ra­ğa ve­ril­di­ği gün, Ge­nel­kur­may Baş­ka­nı Or­ge­ne­ral Hu­lu­si Aka­r’­ın, Cum­hur­baş­ka­nı Re­cep Tay­yip Er­do­ğa­n’­ın kı­zı­nın ni­kah şa­hi­di ol­ma­sı hay­li ya­dır­gan­dı. Yal­nız Ge­nel­kur­may Baş­ka­nı de­ğil kuv­vet ko­mu­tan­la­rı­nın da o ni­kah­ta ol­du­ğu an­la­şıl­dı. Ope­ras­yon böl­ge­sin­de­ki ba­zı ko­mu­tan­la­rın da ni­kah için gel­di­ği öne sü­rül­dü ama bu­nu tam ola­rak doğ­ru­lat­mak müm­kün ol­ma­dı.

CHP Ge­nel Baş­ka­nı Ke­mal Kı­lıç­da­roğ­lu, TOBB Ge­nel Ku­ru­lu­’n­da yap­tı­ğı ko­nuş­ma­nın ar­dın­dan uça­ğa bin­mek üze­re ha­va­ala­nı­na git­ti. Kı­lıç­da­roğ­lu­’nun Al­man­ya te­mas­la­rı­nı Cum­hu­ri­yet Ga­ze­te­si­’n­den Ay­şe Sa­yın, Mil­li­yet Ga­ze­te­si­’n­den Ser­pil Çe­vik­can, Hür­ri­yet Ga­ze­te­si­’n­den De­niz Zey­rek, SÖZ­CÜ adı­na da ben iz­le­ye­cek­tim.

KI­LIÇ­DA­ROĞ­LU­’NA SOR­DUK


Gün­de­me iliş­kin ne ka­dar ko­nu var­sa, 3 sa­at­lik yol­cu­lu­ğu­muz sı­ra­sın­da Kı­lıç­da­roğ­lu­’na sor­duk. 6 bin­den faz­la ki­şi­nin da­vet edil­di­ği ni­kah tö­re­ni­ni de sor­ma­mak ol­maz. Kı­lıç­da­roğ­lu­’na, “Si­ze dü­ğün da­ve­ti­ye­si gel­di mi?” di­ye sor­du­ğu­muz­da, gel­me­di­ği­ni söy­le­di. Ge­cik­miş­tir di­ye dü­şün­düm. Ni­kah­tan son­ra Özel Ka­lem Mü­dü­rü Tun­cay Cey­la­n’­a, da­ve­ti­ye ge­lip gel­me­di­ği­ni sor­du­ğum­da, gel­me­di­ği­ni be­lirt­ti. Cum­hur­baş­ka­nı ana mu­ha­le­fet li­de­ri­ni da­vet et­me­miş. Ta­bi­i ken­di tak­di­ri­dir.

Ge­nel­kur­may Baş­ka­nı Or­ge­ne­ral Hu­lu­si Aka­r’­ın, Cum­hur­baş­ka­nı­’nın kı­zı­nın ni­kah şa­hi­di ola­ca­ğı söy­le­ni­yor­du. Bir ta­bur as­ker şe­hit edil­miş­ken, yüz­ler­ce as­ke­ri­miz ya­ra­lan­mış­ken, üs­te­lik ça­tış­ma­lar yo­ğun bir bi­çim­de de­vam eder­ken, Ge­nel­kur­may Baş­ka­nı­’nın ni­ka­ha gi­de­cek fır­sat bi­le bu­la­ma­ya­ca­ğı­nı sa­nı­yor­duk. An­cak yi­ne de CHP Ge­nel Baş­ka­nı­’na şu so­ru­yu yö­nelt­tik:
“Ge­nel­kur­may Baş­ka­nı­’nın Cum­hur­baş­ka­nı­’nın kı­zı­nın ni­kah şa­hi­di ola­ca­ğı yö­nün­de ha­ber­ler var. Gü­ney­do­ğu­’da as­ker­le­ri­miz şe­hit edi­lir­ken Aka­r’­ın ni­kah şa­hi­di ol­ma­sı siz­ce doğ­ru olur mu?”

“Sİ­YA­Sİ TAR­TIŞ­MA­NIN UN­SU­RU OL­MA­MA­LI­”


Kı­lıç­da­roğ­lu, so­ru­ya “Doğ­ru bul­mam. Çün­kü, onun ko­nu­mu fark­lı. TBMM Baş­ka­nı ola­bi­lir, baş­ka bi­ri ola­bi­lir. On­lar si­ya­set­çi­” kar­şı­lı­ğı­nı ver­di. Ko­nu­yu bi­raz da­ha aç­mak için “Te­rör ne­de­niy­le mi?” di­ye sor­du­ğu­muz­da şun­la­rı söy­le­di:
“Ge­nel­kur­may Baş­ka­nı, ge­rek­siz bir si­ya­si tar­tış­ma­nın un­su­ru ol­ma­ma­lı. Top­lum iki­ye bö­lün­müş va­zi­yet­te. Er­do­ğa­n’­ı se­ven var, sev­me­yen var. Si­ya­si­le­rin ağır­lık­lı ola­rak ka­tıl­dı­ğı ni­kah tö­re­ni­ne, Ge­nel­kur­may Baş­ka­nı­’nın ka­tıl­ma­sı ge­rek­siz bir tar­tış­ma­ya ze­min ha­zır­la­ya­cak­tır. Or­du­’nun yıp­ra­tıl­ma­ma­sı la­zım, or­du göz­be­be­ği­miz; ko­ru­ma­mız la­zım.”
Ha­be­ri­mi­zin önem­li bir bö­lü­mü, Kı­lıç­da­roğ­lu­’nun bu söz­le­ri ola­cak­tı. An­cak Ge­nel­kur­may Baş­ka­nı­’nın si­ya­si tar­tış­ma­la­rın oda­ğın­da ol­ma­ma­sı için Hu­lu­si Pa­şa­’nın ni­ka­ha ka­tı­lıp ka­tıl­ma­ya­ca­ğı­nı net­leş­tir­mek ge­re­ki­yor­du. Biz­ler de so­rum­lu ga­ze­te­ci­lik an­la­yı­şı için­de, Al­man­ya­’da bu­lun­du­ğu­muz sı­ra araş­tır­ma­ya baş­la­dık. Kı­lıç­da­roğ­lu, ya­zıl­ma­mak kay­dıy­la baş­ka şey­ler de an­lat­tı. Ta­bi­i ki on­la­rı yaz­ma­ya­cak­tık.

Üst dü­zey bir as­ke­ri yet­ki­li­ye, “Hu­lu­si Pa­şa­’nın ni­kah şa­hi­di ola­ca­ğı doğ­ru mu?” di­ye sor­du­ğum­da, “Siz ba­ri bu­na inan­ma­yın. Ne­re­den çı­ka­rı­yor­lar inan şaş­kın­lık için­de­yi­z” ce­va­bı­nı al­dım. Ma­dem ni­ka­ha ka­tıl­ma­ya­cak­tı, bu du­rum­da Kı­lıç­da­roğ­lu­’nun açık­la­ma­sı­nı yaz­ma­ya da ge­rek yok­tu. Hat­ta CHP li­de­ri­ne, “Ni­ka­ha ka­tıl­ma­ya­cak­mı­ş” de­di­ği­miz­de de “çok mem­nun ol­du­ğu­nu­” söy­le­di.

KUV­VET KO­MU­TAN­LA­RI DA Nİ­KAH­TA


Ge­nel­kur­may Baş­ka­nı ve kuv­vet ko­mu­tan­la­rı şe­hi­di­mi­zin ce­na­ze tö­re­ni­ne ka­tıl­dık­tan son­ra üni­for­ma­la­rı­nı çı­ka­rıp as­ke­ri uçak­la İs­tan­bu­l’­a git­ti­ler. “Ni­çin git­ti­ler, Ge­nel­kur­may Baş­ka­nı ni­çin ni­kah şa­hi­di ol­du?” di­ye bir eleş­ti­ri­miz yok. Gi­der gi­der, şa­hit olur, olur ken­di­le­ri­nin tak­di­ri­dir. Halk bu­nu de­ğer­len­di­rir. Biz bu­ra­da, za­ma­nın­da yap­tı­ğı uya­rı­yı dik­ka­te al­ma­mak­la hak­sız­lı­ğı CHP li­de­ri­ne yap­mış ol­duk.

Hu­lu­si Pa­şa aca­ba CHP li­de­ri böy­le bir eleş­ti­ri­de bu­lun­du di­ye ni­ka­ha git­me­mez­lik ya­par mıy­dı? “Yap­maz­dı­” di­yen­ler da­ha çok... Aka­r’­ın ni­ka­ha ka­tı­la­ca­ğı da cu­mar­te­si sa­bah bel­li ol­muş. Ni­kah tö­re­ni­ne çok da gö­nül­lü git­me­di­ği, eleş­ti­ri­ler ola­bi­le­ce­ği­ni bil­di­ği be­lir­ti­li­yor. As­ker­ler, bu du­ru­mu, “Bir em­pa­ti ya­pıp ken­di­ni­zi Ge­nel­kur­may Baş­ka­nı­’nın ye­ri­ne ko­yun. Cum­hur­baş­ka­nı­mız, kı­zı­nın ni­kah şa­hi­di ol­ma­nı­zı is­ti­yor. Siz ne ya­par­dı­nız? Bu­nun so­nun­da eleş­ti­ri­ler ola­ca­ğı­nı da bi­lir­si­niz. Ko­mu­ta­nı­mız da bu eleş­ti­ri­le­rin ola­ca­ğı­nı bi­le bi­le tö­re­ne ka­tıl­dı­” di­ye sa­vun­mak du­ru­mun­da ka­lı­yor.

An­ka­ra­’da­ki şe­hit ce­na­ze­si­ne 26 ba­kan­dan hiç­bi­ri­nin ka­tıl­ma­dı­ğı ger­çe­ği­ni unut­ma­ya­lım. On­lar er­miş mu­ra­dı­na, biz çı­ka­lım ke­re­ve­ti­ne...