Terörle mücadele görevi hükümete aittir. Ancak hükümet, terörle mücadeleden çok “müzakere” yolunu seçtiği için bölücü örgüt bu boşluğu kendisi açısından iyi değerlendirdi, yığınağını ilçelere yaptı. Onunla yetinmedi, Türkiye’nin değişik il ve ilçelerine de bunları taşıdı. Eylemleri Güneydoğu ile sınırlı tutmayıp bunları Türkiye’nin diğer bölgelerine de taşıyacaklardı. Nitekim son dönemdeki eylemler de bunun taşındığını gösteriyor. Ülkemizin Güneydoğu’sundan şehit haberleri geliyor. Ancak şehit haberleri de artık “sıradan” bir olaymış gibi görülmeye başlandı. AKP döneminde içi boşaltılan, kanunlardan çıkarılan “şehitlik”, “gazilik” kavramları bu gidişle iyice sıradanlaştırılacak. Şehit cenaze törenlerine katılımın giderek azaldığının belki siz de farkındasınız...

SAYILARLA ŞEHİTLERİMİZ


Şehit sayımız hemen her gün değiştiği gibi, ilgili birimlerin şehit sayıları da hep birbirinden farklı çıkıyor. İçişleri Bakanlığı’nın sayılarıyla, Genelkurmay Başkanlığı’nın sayıları arasında da önemli farklılıklar bulunuyor. Belki de şehit sayıları konusunda en doğru bilgiler TBMM’de bir milletvekilinin danışmanı tarafından tutuluyor.
7 Haziran 2015’ten dün saat 15.00 itibarıyla şehit sayılarımız şöyle: 283 asker, 174 polis, 9 köy korucusu olmak üzere 466 şehidimiz var. Haberlerde isimleri bile belirtilmeden “4 asker, 2 polis de yaralandı” deniliyor. İsimsiz kahramanların yaralandıktan sonra neler çektiğini onlar ve aileleri biliyor. Kimisinin gözü, kimisinin kolu, bacağı yok. Eğer Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’dan izin çıkarsa, gazilerimizi ziyaret edeceğim.

VATANDAŞ CEPHESİ


Hakkari’nin Yüksekova İlçesi’nde cadde ortasında askerler, polisler, kamu görevlileri şehit ediliyordu. Uyuşturucu kaçakçılığının merkezi konumunda olan bu ilçede hendekler kazıldı, barikatlar yapıldı, çatışma için aylarca güvenlik güçleri beklendi.
Asker geldiğinde, vatandaşların önemli bir bölümü ilçeden ayrılmıştı. Bunlar Türkiye’nin değişik yörelerinde bulunan yakınlarının yanına gitti. Bunlardan üçü, Yüksekova’da görev yaptığı dönemde tanıştıkları emekli Korgeneral Altay Tokat’la sohbet ettiler. Bölge insanı terörle mücadele konusunu birbirinin yanında açıkça konuşmaz. Öyle de oldu. İkisi namaza gittiğinde, orada kalan diğeri komutana Yüksekova operasyonunda yaşananları anlatmaya başlarken, “Diğerleri gelince konuyu kapatalım komutanım” dedi. İşte o sohbette Yüksekova ile ilgili anlattıklarından bölümler:

“ÇARŞIDA DOLAŞMAYA DEVAM ETTİLER”


“- Müzakere süreci dedikleri ‘fos’ çıktı. Çok yanlış oldu. Son 3-5 yıldır teröristler her yerde cirit attı. Gündüz çarşıda serbestçe dolaşıyorlardı. İstediğini infaz ediyorlar veya çeşitli cezalara çarptırıyorlardı. Gördüğüm bir olayı anlatayım: Üç güvenlik görevlisi çarşıya alışveriş için gelmişlerdi. Sivil giyinmişlerdi ama onların asker olduğunu orada herkes anlar. Teröristler takip ettiler çarşının içinde yani şehrin göbeğinde şehit ettiler. Teröristler gittiler, elbiselerini değiştirdiler, yine çarşıda dolaşmaya başladılar. Askerler geldi cenazeleri alıp gitti. Bu durumda vatandaş devlete güven duyar mı? Sen olsan güvenir misin?
- Bölgedeki tüm kamu ihalelerinde, ihaleyi alan müteahhidin kafasına silahı dayıyor ve yüzde on alıyorlar. ‘Böyle bir şey bilmiyorum’ diyen kamu görevlisi varsa biliniz ki yalan söylüyor. İstenen rakama itiraz eden müteahhidin şantiyesini basıyorlar. Eskiden güvenlik birimleri veya korucu timleri şantiyelerin emniyetini alırlardı, şimdi bu da yapılmıyor. Hem devlete, hem örgüte çalışan kamu görevlileri de var.
- PKK’nın bitmesi isteniyorsa, bölgede çok güçlü istihbarat ağı kurup başta uyuşturucu trafiği, sigara, çay kaçakçılığı önlenmeli. PKK bu yoldan çok para kazanıyor.
- Operasyonlar ile şehirde silahlı terörist bitirildi. Ama ev ev dolaşan ve HDP’ye oy isteyen, PKK’yı öven, örgüt adına para toplayanlar belli olmasına rağmen bunların üzerine hiç gidilmedi. HDP’li belediye başkanları, yardımcıları, encümen üyeleri ve bazı kamu görevlileri PKK militanı gibi çalışmaya hâlâ devam ediyor. Bu önlenmez ise bir süre sonra silahlı teröristler şehre tekrar girer ve kontrol ederler.”
Açıkçası devlet yetkililerinin “PKK bitirildi” demeleri gerçeği yansıtmıyor.