Terörün büyümesine neden olanlar, ulusal bayramların kutlanmasını, Anıtkabir’e yürüyüşü bile “terörü” gerekçe gösterip engelleme gayreti içinde... Yasağa rağmen CHP, Anıtkabir yürüyüşünde kararlı olduğunu ortaya koyunca, valilik geri adım atmak zorunda kaldı ve on binlerin Anıtkabir’e gitmesi engellenemedi. Sizin göreviniz “yasaklamak” değil zamanında önlem almak, terör örgütünün büyümesine seyirci kalmamaktır.
Konya Milletvekilliği döneminde CHP’li Atilla Kart 29 Ağustos 2014’te düzenlediği basın toplantısında, “IŞİD’in terör ve sabotaj amacıyla Anıtkabir, Mevlana Müzesi, Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi’ni hedef alan saldırı hazırlığı içinde olduğuna ilişkin bulgular var. Bu üç merkezin, Türkiye’nin ulusal ve kurucu değerleri, moral, inanç değerleri yönünden önemi, vazgeçilmezliği açıktır. Bu alanlara yönelik olarak gerçekleştirilebilecek saldırıların toplumsal sonuçları ve yaratacağı tahribatı tasavvur etmek istemiyoruz” diyordu.
19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı, AKP açısından bir önem taşımadı. Başbakan adayı Binali Yıldırım da, konuşmasında bu bayramı kutlamaya gerek bile duymadı. Dün itibariyle “Partili Cumhurbaşkanlığı” dönemi de, yasal bir değişiklik yapılmadan başlatılmış oldu.

YASAKLI BAYRAM


Ulusal bayramlarımızın içini boşaltmak için her şey yapıldı. Atatürk anıtına çelenk sunulamıyor. 5 Mayıs 2012’de Resmi Gazete’de yayımlanan “Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlama Yönetmeliği”nin 7. maddesinin 2. fıkrası şöyle düzenlendi:
“Atatürk anıt ve büstüne mülki idare amiri, garnizon komutanı ve belediye başkanı tarafından çelenk konulur. Mahallin en büyük mülki amirliğine ait çelenk, anıtın alt kaidesinin tam ortasına, Türk Silahlı Kuvvetlerine ait çelenk onun sağına, belediyeye ait çelenk ise soluna konur.”
“Biz de çelenk koymak istiyoruz” diyen kuruluşlara, yönetmelik hükmü hatırlatılıyor, “olmaz” deniliyor. Yönetmelikle, toplumun tarihi ve ulusal bilinci, ulusal bayramları kutlama refleksi, ulusal Kurtuluş Savaşı sonucunda elde edilen kazanımlar, cumhuriyetle birlikte elde edilen kazanımlar, tarihsel hafızamız, Atatürk unutturulmaya çalışılıyor. Hangi bayramda neler yapılabileceğini sıralayalım:
- 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda: Ankara’da Anıtkabir dışında Valilik ve diğer kuruluşlar tarafından Atatürk anıtlarına çelenk koyma yasaklandı.
- Diğer illerde Vali, Belediye Başkanı ve garnizon komutanı dışındaki kuruluş ve partilerin Atatürk anıtına çelenk koyması yasaklandı.
- 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda: Milli Eğitim Bakanı tarafından Anıtkabir’e çelenk konulması kuralı kaldırıldı.
- Diğer illerde Milli Eğitim Müdürlüğü dışında diğer kuruluş ve siyasi partilerin Atatürk anıtına çelenk koyması yasaklandı.
- Tören geçişi, tebrikat, stadyumlarda gösteriler yasaklandı. Okullarda kutlanmasıyla ilgili de yönetmelikte hiçbir hüküm yer almadı.
- Çocukların bir günlüğüne TBMM ve diğer devlet makamlarında sembolik olarak görev yapmaları kaldırıldı. Oysaki Avrupa Parlamentosu’nda çocukların siyasetçilerin görevlerini bir günlüğüne devralmaları ve onlara sorular sormaları 2012 yılında gerçekleştirildi. Dünya bizi örnek alırken ülkemizde bu güzel gelenek ortadan kaldırıldı.
- 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda: Bakan tarafından Anıtkabir’e çelenk konulması kuralı kaldırıldı.
- Diğer illerde Gençlik Spor İl Müdürlüğü dışındaki diğer kuruluş ve partilerin Atatürk anıtına çelenk koyması yasaklandı.
- Tören geçişi, tebrikat ve stadyumdaki gösteriler yasaklandı. Okullarda kutlanma olup olmayacağı yönetmelikte belirtilmedi.
- Atatürk’ün gençliğe hitabesinin okunması ve gençliğin cevabı yok.
- Kutlamalar için yapılan top atışları yasaklandı.
- Samsun’dan gelen bayrağın cumhurbaşkanına sunulması yok.
- 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda: İllerde Vali, Belediye Başkanı ve Garnizon komutanı dışındaki kuruluşlar ve siyasi parti ve derneklerin Atatürk anıtına çelenk koyması yasaklandı.
- Atatürk Günleri, Tarihi Günler ve mahalli Kurtuluş Günleri’nde: Atatürk anıtlarına çelenk koyma ve İstiklal marşı söylenmesi yasaklandı.
- Tören geçişi ve tebrikatlar yasaklandı.
CHP’li 13 milletvekili yönetmeliğin iptali için Danıştay 10. Dairesi’ne başvurdu. Ne mi oldu? Ulusal bayramların unutturulması, bayram kutlamalarına halkın, siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının katılımının engellenmesi, yasaklara rağmen çelenk koyanlara ceza verilmesine yol açan yönetmeliğin, yürütmesinin durdurulması reddedildi. Yasaklara rağmen bayramı kutluyoruz...