Doğal bir ağrı kesicidir
Kırmızıbibere acısını veren ‘capsaicin’ adlı bir bileşiktir. Bilimsel araştırmalar, capsaicin’in bazı sinir hücrelerinden P maddesi adlı bir kimyasal madde salgılanmasına sebep olduğunu ortaya koymakta. Capsaicin, hücrelerdeki P maddesini boşaltır ve böylece ağrı sinyalleri daha az yollanır. Kırmızıbiber bu özelliğiyle zona ve arterit ağrılarını dindirmede kullanılabilir. Sürekli olarak tüketilmesi durumunda, beynin endorfin salgılamasını sağlayabilir. Endorfinin de morfine benzer ağrı kesici etkisi görülebilir.
Dikkat!
Acı biberi bazı hastalar kesinlikle tüketmemelidir. Özellikle hemoroidi ya da ülseri şiddetlendirebilir.
Kalp hastalıklarından korur
Kırmızıbiber, vücudun günlük ihtiyacı olan beta karotenin tamamını ve C vitamininin iki katını içerir. Bu içeriğiyle kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucu etkisi vardır.
Kolesterolü düşürür
Kırmızı acı biber uykusuzluğa iyi gelir. Acı biber ise bronşiti önlemeye yardımcıdır. Soğuk algınlığı belirtilerini hafifletebilir ve ağrıyı kontrol altına alabilir.
Kolesterolü ve trigliseridi düşürmeye, kötü huylu kolesterolü azaltmaya yardımcı olabilir. Dolaşımı hızlandırır. Anti-aging etkisi olduğundan yaşlanmayı önler. Kan şekerini dengeler ve eklem iltihabı ağrılarına iyi gelir.
Kanser hücrelerini yok eder
Capsaicin maddesinin, hücrelerde enerji üretmekten sorumlu mitokondriye saldırarak, kanser hücrelerinin ölümünü tetiklediği belirlendi.
Capsaicin’deki vaniloidler, kanser hücrelerindeki protein gelişimine engel olarak apostosisi veya hücre ölümünü tetikleyebiliyor. California Üniversitesi’nde yapılan çalışmalarda capsaicin’in kanserli prostat hücrelerine enjekte edildiğinde, kanserli hücrelerin parçalanarak yok olduğu belirtildi.