Gerçek açlık hissi tamamen biyolojiktir ve etkisini yavaş yavaş gösterir. Duygusal açlık ise tamamen psikolojik sorunlar üzerinden şekilleniyor. Şayet ikisi arasındaki farkı anlamakta zorluk çekiyorsanız, aşağıdaki yorumları dikkatle incelemeniz yeterli...
buyuk

Biyolojik açlık yavaş yavaş ortaya çıkar. Bu duyguyu sebzeden meyveye her türlü besinle yok etmek mümkün. Açlık, karın guruldaması gibi boyun altından başlayan bölgede etkisini gösterir ve öğünlerden birkaç saat sonra başlar. Yemek yedikten sonra ise tamamen kaybolur.

Duygusal açlık ise…


Bir anda ortaya çıkar.
Bu süreçte genellikle belli yiyeceklere yönelinir.
Boyun üstündeki bölgelerde etkisini gösterir. (Çikolata yemeyi hayal etmek gibi...)
Son yediğiniz öğünle hiçbir bağlantısı bulunmaz.
Tok olmanıza rağmen yemeye devam etmek istersiniz.
Pişmanlığa neden olur.

Gıdalar stres seviyesini nasıl etkiler?


Stres dünyada milyonlarca insanı etkileyen, önemli bir sağlık bozukluğudur. Stres ve beslenme arasında bağlantı olduğu bilimsel bir gerçektir.
stres

Sağlıklı ve dengeli diyet yapan kişinin, dengesiz diyet yapan birinden daha az stresli olması muhtemeldir.

Duygusal yemeyi nasıl durdurabilirsiniz?


Duygusal yeme ataklarınızın olduğunu düşünüyorsanız, ilk önce çevrenizin desteğini de alarak kendi kendinize yardım etmeyi deneyebilirsiniz. Sağlıklı başetme becerisini kazanmaya doğru atılan ilk adım, yeme isteğiniz belirdiğinde duygularınızı ve yaşadıklarınızı isimlendirerek durumu tanımlamanız ve farkındalık kazanmanızdır.
duygusal-aclik

Ancak bazı duygusal yeme ataklarının temelinde kronik stres, depresyon, panik atak, yeme bozuklukları gibi psikolojik sorunlar yatabilir. O nedenle kendi kendinize yardım etme girişimleriniz büyük olasılıkla yeterli gelmeyebilir. Bu tür durumlarda konusunda uzman bir psikoloğun ya da psikiyatristin yardımına başvurabilirsiniz.

Ne yapmak gerekir?


Sağlıklı, besleyici gıdalar tüketerek, nefes egzersizleri yaparak stresten biraz olsun kurtulmak mümkün. Bu yöntemler sadece etkili değil aynı zamanda maliyetsizdir ve herhangi bir yan etkisi yoktur. Yüksek vitamin ve mineral düzeyli gıdalar aktif stres seviyelerini azaltmaya yardımcı olur.

Bazı yiyecek ve içecekler durumu kötüleştirebilir


Stresi tetikleyen yiyecek ve içecekler şöyle sıralanabilir:
• Enerji içecekleri
• Hızlı yenen yemekler
• Tereyağı, peynir
• Et ve kabuklu deniz ürünleri
• Şeker
• Alkol
• Gazlı içecekler ve çikolatalı yiyecekler
durum-kotulesebilir

Abur cubur her zaman lezzetlidir ancak dengeli ve sağlıklı beslenme açısından iyi değildir. Bunlar protein, yağ ve strese neden olabilirler. Hayati mineralleri ve vitaminleri içermezler. İçeriklerinde yüksek karbonhidrat vardır. Kalorisi yüksek olan içeceklerden kaçının. İçeceklerdeki karbondioksit de stresi arttırabilir. Bu nedenle alkolsüz içecekler diyet için gereksiz olarak kabul edilir. Şekerden kaçınılmalıdır.

Tavsiye edilen gıdalar


Taze sebze ve meyveler
Balık
Çorba
Yoğurt
Bitkisel ürünler
tavsiye-edilen-gidalar

Taze meyve ve sebze stresi azaltmak için harika bir vitamin ve mineral desteği sağlar. Sebzeler aynı zamanda kabızlık tedavisinde yararlı olan yüksek lif içeriğine sahiptir. Uskumru gibi balıklar kalp için son derece iyi ve kalp hastalıklarından koruyan omega yağ asitlerini içerir. Yoğurt, iyi işleyen sinir sistemini korumak için gerekli kalsiyum gibi mineralleri sağlar. Kalsiyum aynı zamanda etkili bir bağırsak florasının bakımı için de önemlidir.

Ortak sorunlar


Hazımsızlık:

Sindirim sistemi çoğu zaman rahat değildir. Bu durum, stresli bir durumun ortasında yemeye neden olabilir. Ayrıca ayakta yemek de stresi arttırır. Bu yüzden yiyecekleri her zaman düzgün çiğnemek, yemek ve daha yavaş tüketmek için oturmak gerekir. Böylece daha fazla tat alır, atıştırmalıkların keyfine daha çok varırsınız.
ortak-sorunlar

Şişkinlik:

Şişkinlik tatsız ve stres yaratan bir durumdur. Bu olay, buğday ürünleri (ekmek, makarna, kek ve bisküvi) ve süt ürünleri (süt, peynir, tereyağı ve krema) tarafından tetiklenmiş olabileceğinden sorunun çözümünü kolaylaştırmak için birkaç hafta her besin grubundan biraz azaltmayı deneyin.

Diyetin iyileştirilmesiyle ilgili ipuçları


B vitamini: Stres nedeniyle tüketilmiş besinler yerine bir vitamin veya mineral takviyesi aldığınızı düşünün.
C vitamini: Sindirime yardımcı olan kalsiyum, magnezyum ve çinko.
papatya-cayi

Bitkisel takviyeler: Meyan kökü, aloe vera, limon, karahindiba, rezene, yeşil çay, zencefil, papatya çayları sindirime yardımcıdır.