Ananas sadece kokteyllere tat katan bir meyve değildir. Bu tropik lezzet, hücre kaybını engeller. Doğal bir antioksidan olan C vitamini zenginidir. Bu yönüyle bağışıklık sistemini güçlendirir. İçerdiği enzimler yağ yakmanızı sağlar. Dolayısıyla onu meyve listenize eklemenizde fayda var.

9

İLK defa Orta ve Güney Amerika’da yetiştirilen ananas, Avrupa’ya tanıtıldıktan sonra yaygın olarak kullanılmaya başlamış. Geniş ve silindirik yüzeyli, pürüzlü, kahverengi-sarı karışımı bir renk taşıyan bol lifli tropik bir meyvedir. Meyve olarak da tüketilebilir, suyu çıkartılarak kokteyllerde de kullanılabilir. Meyve, sebze olarak ya da salata malzemesi olarak tercih edilebilir. Muzdan sonra Amerika’da favori tropik meyveler arasında ikinci sırada yer alır.

11


KANSERE KARŞI ETKİLİ


TAZE ananas bromelin enzimi içerir. Bromelin, protein ayrıştırıcı ve sindirimine yardımcı bir enzimdir. Kükürtlü bileşikleri içeren bu enzim sadece protein sindirimine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda şişkinliğin ve ödemin atılmasına da katkıda bulunur. Deneysel çalışmalarda kanser önleyici etkilerine rastlanmıştır. Klinik çalışmalarda şişkinliğin ve ödemin görüldüğü sinüzit, boğaz ağrısı, kireçlenme ve gut gibi iltihabi durumlarda iltihap önleyici etki göstererek şişkinliğin azalmasına yardımcı olabildiği saptanmıştır. Ananasın tek başına öğün aralarında sap kısmının ve gövdesinin tüketilmesiyle bromelin enziminin iltihap ve ödem önleyici etkisi maksimum düzeyde artırılabilir.

12


BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN DESTEKÇİSİ


ANANAS biyo yararlılığı yüksek olan C vitaminini içerir. C vitamini antioksidan özelliğiyle vücutta hasar oluşturan serbest radikallerin etkisini azaltmakta ve hücre kaybını önleyebilmektedir. Yüksek düzeyde serbest radikal damar hasarına neden olup hasarı ilerletmekte, astım ataklarını sıklaştırmakta, kolon hücrelerine zarar verip kolon kanseri riskini artırmakta, eklem ağrılarının görüldüğü hastalıklara neden olabilmektedir. Öte yandan gribal enfeksiyona dayalı hastalıklar genelde vücut direncinin düşmesi sonucu meydana gelir. Bedeniniz zayıf kalır ve bu tip hastalıklarla savaşamaz. Bu durumu önlemenin en iyi yolu şüphesiz ki bol miktarda C vitamini almaktan geçer. Bu ihtiyacınızın bir kısmını ananas tüketerek sağlayabilirsiniz. Ananas besinlerle az miktarda alınan manganezin de zengin bir kaynağıdır. Manganez enzimlerin etkinliğinin görülebilmesi ve antioksidan özelliğin daha verimli olabilmesi için önemlidir.  Ananas manganezin yanı sıra iyi derecede B1 vitamini içerir. B1 vitamini enzimatik reaksiyonlarda tamamlayıcı ve enerji üretiminde yardımcıdır.

3


Şişkinlikten kurtarır


Vücudunuzdaki fazla ödem ve şişkinlikten kurtulabilmek için şunları yapabilirsiniz:
· Probiyotik yoğurt, iki dilim taze veya konserve ananastan oluşan bir kahvaltı yapın.
· Ananası meyve olarak tercih edebileceğiniz gibi meyve suyu şeklinde de tüketebilirsiniz.
· Su tüketiminizi artırın. İki-üç litre kadar sıvı almaya gayret edin.

13

· Tuz tüketimini kısıtlayın.
· Aşırı karbonhidrat alımından kaçının.
· Yeşil yapraklı sebzelere ağırlık verin.
· Maydanoz ve kiraz sapını kaynatıp suyunu için.
· Meyankökü içeren yiyecekler, alkol, kola, tatlı yiyecekler vücutta ödeme neden olabilecek besinlerdir. Bunlardan kaçının.

8

KİLO VERMENİZİ DE SAĞLAR


YAĞ yakıcı etkisi kesin olarak kanıtlanmış mucize meyvelerden biridir. İçerdiği enzimler bölgesel yağların yakılmasını sağlar. Bunun yanı sıra vücuda alınan şekerin kana karışmasını da önler. Özellikle suyunu tercih edin.