Kilo takibine ihtiyacınız olmasa dahi bel ölçünüzü daima kontrol altında tutmalısınız. Peki ama neden? Yapılan pek çok çalışma gösteriyor ki, geniş bel çevresi obeziteye yatkınlık işareti olabiliyor. Obeziteye yatkınlık ise ölümle sonuçlanan pek çok hastalık riskini barındırıyor.

Uluslararası kanser örgütlerinin destek verdiği araştırmalara göre bel çevresindeki yağlanma birçok sağlık sorununa işaret ediyor olabilir. Örneğin, geniş bir bel çevresine sahip olanlar olmayanlara oranla iki kat daha fazla kanser riski taşır. Araştırma raporlarına göre, bel çevresinin kalınlaşmasıyla doğru orantılı olarak ortaya çıkan bu rahatsızlıklar kadınlarda daha yaygın olarak görülüyor. Ancak başta bel olmak üzere normal ölçülerini koruyan kadınların pek çok hastalığı daha kolay atlatabildiği, ölüm riskini barındıran rahatsızlıklarla savaşabilme potansiyellerinin daha yüksek olduğu belirtiliyor.

11

Genişledikçe ömrü kısaltıyor

Bel çevrenizin ölçüsünü sık sık kontrol etmek, çeşitli sağlık sorunlarının teşhis ve tedavisi bakımından büyük önem taşıyor. Üstelik bu kural bilimadamlarına göre yaş, ırk ve cinsiyetten bağımsız olarak herkes için geçerli. Örneğin; 1.77 m boyunda ve 30 yaşındaki bir erkeğin bel çevresinin en fazla 89 cm olması gerekiyor. Bu ölçü 106 cm’yi geçenler ömürlerinden 1.7 yıl kaybediyor. Aynı şekilde, 1.63 m boyunda ve 30 yaşındaki bir kadının bel çevresinin ise en fazla 81 cm olması gerekiyor. Kadınlarda bel ölçüsü 97 cm’yi geçerse ömürlerinden 1.4 yıl gidiyor. Bu uyarıyı kanserin belirtileri ve erken teşhisine dair çalışma yapan pek çok kanser derneğine üye tıp doktoru yapıyor. Kilonuz normal seyrindeyken, olması gerekenden fazla süratle ve oranda genişleyen bel ölçüsünü anlamak aslında çok kolay sayılabilir. Pantolon ölçünüzü göz önünde bulunduralım; uzun vadede aldığınız kilolar nedeniyle giyeceklerinize pekala sığamıyor olabilirsiniz. Eğer uzun vadeli bir kilo alma süreci söz konusu değilse ve kilonuzun normal seyrine rağmen bel çevrenizdeki ani genişleme yüzünden klasik ölçülerinizdeki bir pantolona sığamıyorsanız dikkatli olmanızda yarar var. Alınacak önlemleri iki maddede, kısaca şöyle özetleyebiliriz: Yeme düzeninizi yeniden gözden geçirin ve egzersiz yapmaya özen gösterin.

4

İnceltmek için ne yapmalı?

Bel çevresini inceltmek zor olabilir. Ancak yapacağınız küçük hamleler etkili ve iyi bir başlangıç yapmanıza yardım eder. En basit egzersizler, en ufak sağlıklı beslenme hamleleri bile sizi fazlasıyla yüreklendirecek ve disiplinli olarak bu sorunu aşmanız için size cesaret verecektir.
- Akşam öğünlerinde karbonhidratlardan uzak durun. Bunun yerine lifli besinleri, çiğ ve pişmiş sebzeyi hayatınıza dahil edin.
- Kalp sağlığınız için tüketmeniz önerilen yağ gruplarını, kulaktan dolma bilgilere göre yemeyin. Çünkü her tür yağın gramında dokuz kalori vardır ve sağlıklı olduğu söylenen zeytinyağı asla pişirilerek tüketilmemelidir. Bu gibi bilgilerden yoksun kalarak beslenmek vücudumuzu yorabilir.
- Kardiyo egzersizlerini araştırarak, uzmanların önerdiği küçük egzersizleri hayatınıza dahil edin.

5

Yüksek kolesterolü de tetikleyebilir kanseri de...

Kalınlaşmış bel, aynı zamanda kalp rahatsızlıkları için de risk faktörünün söz konusu olabileceğini gösteren bir sinyaldir. Yeni araştırmalar, bel ölçüsünün artmasının kanser riskini besleyen bir özellik olduğunu belirtmelerinin yanı sıra kalp rahatsızlıkları açısından da bunun önemli bir belirti olduğunu dile getirirler. İşin aslı şöyle: Bel çevresindeki yağlar, karın boşluğundaki organların etrafındaki yağlanmayı da ifade ediyor olabilir. Yüksek kolesterolden tutun da zayıflayan bağışıklık sistemine dek, bel çevresindeki aşırı yağlanma sinyaliyle pek çok konu bağdaştırılabilir. İdeal ölçülerinizin üzerindeki kalınlığı size uzmanınız söyleyecektir. Vücut kitle indeksinizi ölçebileceği verileri elde ettikten sonra sizin için risk taşıyan ölçüyü bildirerek risk aralığınızı belirleyebilirsiniz. Bel bölgesindeki aşırı yağlanmayla ilişkili sağlık sorunları kadınlarda yaygın olarak görülmekle birlikte, erkekler için durum çok farklı değildir. Bacak ve kollarda yağlanma sorunuyla karşılaşmayan erkeklerin, kilo almaya başladıkları noktanın genel olarak bel bölgesi olduğu unutulmamalıdır.

9

Ayda bir kez kontrol edin

Tavsiye edilen, her ay en az bir kez evde bulunduracağınız mezurayla bel çevrenizi ölçmeniz ve kaydetmenizdir. Ancak ölçüm yaparken sakın hile yapmayın ve daima aynı metodla ölçmeyi sürdürün. Böylelikle herhangi bir risk durumunda önlem alabilir, ölçülerinizi kendinize rehber edinebilirsiniz.

7