Yediğiniz besinler cildinizin sağlığı açısından sürdüğünüz kremlerden daha etkilidir. Örneğin sütün içeriğindeki biotinle parlak bir cilde sahip olabilir, C vitaminiyle kırışıklıklara savaş açabilirsiniz...

Sorunsuz bir cilt sağlıklı bedenin yansımasıdır. Vücut, vitamin, mineral gibi tüm önemli elementleri cilt altında depolar, iç organların ihtiyacı bu depodan karşılanır. Hava kirliliği, mevsimsel ve hormonal değişiklikler, aşırı sıkıntı, yaşam tarzı (bilgisayar, televizyon ve elektrikli aletlerin olduğu ortamlar) gibi faktörler nedeniyle vücut belli bir stres ortamına girer. Vücut, bu stresi minimum zararla telafi etmek için ana rezervi olan ciltten tüm ihtiyacını karşılar. Bu duruma bağlı olarak rezerv azalır ve cilt savunmasız kalır. Yaş ilerledikçe bu kayıplar cildi kurutmaya başlar. Sağlıklı ve güzel bir cilt için yedikleriniz, sürdüklerinizden daha büyük önem taşır.



C vitamininin önemi

C vitamini, selenyum, dengeli beslenme, spor ve su, cilt sağlığı, kırışıklıkların giderilmesi ve oluşumunun engellenmesi açısından çok önemlidir. Bazı bilimsel çalışmalar, kolajen yapımıyla ilgili etkileri nedeniyle C vitamininin önemini gündeme getirmiştir. C vitamini, vücudumuzdaki bağ doku denen koruyucu doku katmanının zarar görmemesi açısından anahtar rolü oynar. Kolajen de bu dokunun bir elemanıdır. Kolajen sentezi için gereken sinyali C vitamininin oluşturduğu düşünülmektedir. Genç ciltlerde daha çok kan akımı ve damarsal oluşum varken, yaşlılıkta azalan kan akımı ve daha çok ultraviyoleye maruz kalmış, yıpranmış, serbest radikallerin fazlaca oluştuğu ciltte, C vitamini daha çok gereklidir. Hücreler ihtiyaçları kadar C vitaminini kandan alırlar ve fazla alınmış miktar vücuttan idrar yoluyla atılır. Sık yenen taze sebze ve meyveler C vitamini için iyi bir kaynaktır.



Kırışıklıklara karşı E vitamini

Ciltte kırışık oluşumuna engel olan bir diğer mekanizma da E vitaminidir. Antioksidan özelliğiyle serbest radikalleri ortadan kaldırır. Bu tip ürünlerin güneşe çıkmadan değil, güneşe maruz kaldıktan sonra uygulanması önerilmektedir. E vitamininin ultraviyole karşısında serbest radikaller oluşturduğu da bilinmektedir. Güneşlenmeden sekiz saat sonra cilde uygulanan E vitamini yağının, olası zararlardan cildi koruduğu ve şişme oluşumunu engellediği bilinmektedir. E vitamini gibi etki gösteren bir başka mineral de selenyumdur. Toprakta bulunan bu mineral besinlerimiz yoluyla alınabilir. Özellikle soğan, sarımsak gibi yemeklerimizde sıklıkla kullanılan sebzeler yüksek miktarlarda selenyum içerir; en çok ton balığında vardır.



İçki ve sigara yaşlandırır

Cilt kırışıklıkları oluşumunda içki ve sigaranın etkisi büyüktür. Sigara, içerdiği maddeler nedeniyle damarların büzülmesine, kan akımının azalmasına ve ciltteki tahrişe ve kurumaya neden olur.



Susuz ve hareketsiz kalmayın

Cilt sağlığı açısından su tüketmek büyük önem taşır. Ciltte bulunan hücrelerin su içeriklerinin tam olması, yağ ve ter bezlerinin normal şekilde görevlerini yerine getirebilmeleri açısından çok önemlidir. Su, doğal olarak cildi nemlendirir. Bir kişinin günde üç litreye yakın miktarda sıvı alması gerekir. Bol bol su içilmesi, tüm sağlık problemlerinin giderilmesi anlamında önerilen bir unsur olduğu gibi cildin her türlü sorununda da etkisi büyüktür. Dolaşım sisteminin sağlıklı çalışması cildin beslenmesi açısından çok önemlidir. Dolaşımın düzenli olması, hücrelere daha düzenli besin ve oksijen taşınması anlamına gelir. Sağlıklı bir vücuda sahip olmak için spor da çok önemli bir faktördür.



Sağlıklı saçlar için

Saçlarımızın sağlığı da beslenmemizden etkilenir. Özellikle de saç dökülmesi önemli bir sorundur. Daha sağlıklı saçlara sahip olmak için beslenmemizde B vitaminleri, özellikle de B6, biotin, inositol, folik asit, magnezyum, kükürt ve çinko alımına yer vermeliyiz. Saçların uzaması için B vitaminlerinin etkisi büyüktür. B6 vitamin eksikliği ve folik asit özellikle erkeklerde saç dökülmesine neden olur. A vitaminini uzun süre ve yüksek dozlarda almak da saç kaybını artırabilir. Esansiyel yağ asidi, keten tohumu ve somon yağı saç kuruluğuna iyi gelir.



Akne nasıl giderilir?

Dengeli beslenme, cilt hücrelerini güçlendirir ve nemli tutar. Omega 3 ve Omega 6 cilt hücrelerini saran zarı güçlendirir, cildin genç görünmesini sağlar. Yağların eksikliği, cildin kurumasına ve yaşlanmasına neden olur. Ayrıca, Omega yağlarının ideal dengesiyle gelen düzenli kan dolaşımı sayesinde cilde daha fazla oksijen taşınır. Omega 3 ve Omega 6 yağlarının ideal dengesi, akne, siyah nokta gibi cilt sorunlarının giderilmesinde etkilidir. Bu gibi cilt problemleri, A, D ve E vitaminleri eksikliğinin yanı sıra Omega yağlarının eksikliğinden de kaynaklanır.