Hemoglobinin kanda bulunması gereken miktarın altında olması sonucu oluşan anemi, bazen farklı bir hastalığın habercisi olabiliyor... Türkiye’deki kadınların yarısından çoğunda kansızlık şikayeti görülürken bu şikayetin temelindeki sebeplerden birini demirden yoksun beslenme biçimi oluşturuyor.

7

DEMİR, metabolik işlevlerimiz için önemli fonksiyonlara sahip bir mineraldir. Bu elementin yetersizliğine bağlı olarak kansızlık görülür. Metabolizmanın canlılığı için gerekli olan vitamin ve mineraller içinde en önemlilerinden biri demirdir. Sağlıklı, yetişkin bir bireyin vücudunda ortalama 35 gram kadar bulunan demirin en önemli görevi kanda oksijenin taşınmasına yardım etmesidir. Ayrıca bağışıklık sistemi ve bilişsel performans için de gerekli bir elementtir. Bireyin bir günde kaybettiği demir ortalama 0.9 mg olarak hesaplanmıştır. Normal bir beslenme programındaki demirin yüzde 10’unun emildiği düşünülecek olursa günlük alınması gereken demir miktarı 9 mg kadar olmalıdır. Bu gereksinimin karşılanamadığı ve vücutta yeteri kadar demir kalmadığı zaman demir yetersizliği anemisi adını verdiğimiz bir durum gözlenir. Ayrıca kansızlık görülür.

Belirtileri nelerdir?

KANSIZLIK durumunda baş dönmesi, yorgunluk, iştahsızlık, sindirim sisteminde bozukluklar, kısa nefes alıp verme gibi belirtiler görülmektedir. Kansızlık, çocuklarda büyümeyi olumsuz etkilemekte, zihinsel yetenekleri zayıflatmakta ve enfeksiyonlara karşı direnci azaltmaktadır.

4

Kırmızı etin önemi

KIRMIZI et yüksek oranda protein içeren, yapısında bulunan ve vücut tarafından emilebilme özelliği yüksek olan demir sayesinde bizi kansızlığa karşı koruyan önemli bir besindir. Kırmızı etin içerdiği proteinler önemli bir enerji kaynağıdır. Doku yapımı, doku onarımı ile büyüme ve gelişme açısından da en temel yapıtaşlarıdır. İçerdiği demir sayesinde vücudu kansızlığa karşı korur. Bu etkisini artırabilmek amacıyla C vitamini açısından zengin besinlerle tüketilmesi önemlidir.

Pika tehlikesi

PİKA en az bir ay süreyle yenilebilir olmayan maddeleri sürekli yeme eğilimi içinde olma hali olarak tanımlanabilir. Pikada çocuk; çivi, bozuk para gibi maddeleri yemeye çalışır. Pika görülen çocuklarla ilgili olarak demir eksikliği anemisinden de şüphelenilmesi yerinde olacaktır.

Korunma yolları

DEMİR ihtiyacının arttığı gebelik, emzirme ve çocukluk dönemlerinde dışarıdan demir takviyesi yapılmalıdır. Kadınlarda adet düzensizliği nedeniyle kan kaybı fazla oluyorsa bir kadın doğum uzmanına başvurulmalıdır. Demir eksikliğini gideren yiyeceklerin tüketimi vücudun demir ihtiyacını karşılar. Demir kaynağı olan karaciğer, kırmızı et, balık, kuru kayısı, pekmez, yumurta, pancar, badem, hurma vb. tüketilmelidir. Süt ve sütlü mamuller demir emilimini engelleyeceğinden ilaçlarla birlikte alınmamalıdır.

Nasıl tedavi edilir?

ANEMİ tedavisinde çoğunlukla ağızdan ilaçla demir tedavisi yeterli olur. Tedaviye başladıktan iki ay sonra hemoglobin düzeyi normale döner, ancak çoğunlukla kemik iliğinde olan demir depolarını doldurmak amacıyla tedaviye 6-12 ay daha devam edilmelidir. Damar veya kas içine uygulanabilecek demir ilaçları da ağızdan alıma dayanamayan hastalarda kullanılabilir. Tedaviyle kan sayımı iki ay içinde normale döner.