Çok su içmenin zayıflattığı, tuzun ve alkolün kilo aldırdığı, gün içinde atıştırmanın formunuzu bozduğu gibi bilgiler ne kadar doğru? İşte diyet yapan pek çok kişinin aklına takılan sorular ve yanıtları…

16

Şeker yemeyince kan şekeri düşer mi?


Tükettiğiniz şeker size sadece kalori olarak geri döner. Bunun dışında sağlık açısından hiçbir faydası yoktur. Şeker tüketmek insülin salınımını uyardığından açlık hissini harekete geçirir.  Diyet yapan insanlar zaman zaman kan şekerlerinin düştüğünü bahane ederek şeker alımına ihtiyaçları olduğunu düşünürler. Oysa vücuda alınan tüm besinler glikoza dönüşür. Bu yüzden kişi hiç şeker yemese de diyete bağlı olarak kan şekeri düşmez. Şeker haricinde kullanılan tatlandırıcılar da insan vücudunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Uzun süre ve çok yüksek düzeyde alınan tatlandırıcıların kanser yapıcı etkiye sahip olduğu görülmüştür. Rafine beyaz şeker yerine, daha az kalori içeren ve mineral tuzlarla vitaminler açısından da daha zengin olan balı tercih etmek organizma açısından çok daha yararlıdır.

2

Çok su içmek zayıflatır mı?


Belli bir diyet ve egzersiz programına bağlı olmadan çok miktarda su içmenin zayıflatıcı bir etkisi yoktur. Buna karşılık rejim yaparken özellikle su, bitkisel çaylar gibi bol miktarda (en az 1.5 litre) sıvı alınması vücutta biriken toksinlerin atılmasını kolaylaştırmada yararlı olur. Gün içinde hafif açlık hissettiğinizde bir büyük bardak su içmek o an için iştahınızı kesebilir. Özellikle mineral tuzlar bakımından zengin olan suların tercih edilmesi rejim sırasında vücutta bazı besinlerin tüketilmesine bağlı olarak ortaya çıkan eksikliklerin giderilmesine yardımcı olur.

3

Su öğün aralarında mı içilmeli?


Zayıflamak için su yemeklerden önce içilmelidir. Yemek öncesinde içilen su, mide kapasitesini dolduracağı için tokluk hissi verir. Yemek aralarında içilen su ise iştah açabilir. Ayrıca sıvı tüketmeden ya da az miktarda sıvı alarak yediğiniz bir yemekte daha çabuk doyarsınız. Ancak lifli yiyeceklerin bir miktar sıvıyla tüketilmesi lifin şişerek hacim oluşturmasını ve tokluk hissi vermesini sağlayacağı için bu tip besinlerin sıvı gıdalarla veya suyla birlikte alınmasında yarar vardır.

1

Tuz kilo aldırır mı?


Tuz, vücudun su tutmasına yol açar. Ancak vücuttaki yağ oranlarıyla hiçbir ilgisi yoktur. Buna karşılık aşırı tuz kullanımı suyla beraber kişide şişkinlik hissine yol açabilir. Bu yüzden özellikle adet dönemi öncesinde tuz kullanımında aşırıya kaçılmaması tavsiye edilir. Öte yandan tuzun iştah açıcı etkisi göz önünde tutulduğunda özellikle rejim yaparken neden tuzdan kaçınılması gerektiği de ortaya çıkar. Dolayısıyla tuzun kilo alımı üzerinde doğrudan değil dolaylı etkisi vardır.

Alkollü içecek şişmanlatır mı?


Bütün alkollü içecekler, hatta içerdiği tanin gibi maddeler sayesinde diğerlerinden daha iyi olduğu iddia edilen şarap bile az ya da çok oranda kalori içerir. Ayrıca alkol alımına bağlı olarak tüketilen diğer besin maddelerinin de vücutta gereksiz bir kalori ve yağ deposu olarak kalacağı unutmamalıdır.

15

Atıştırmak formu bozar mı?


Gün içinde yemek zamanları dışında bir şeyler yiyor ve normalde üç öğünden aldığınız kaloriyi 4, 5 hatta 6 küçük öğünde alıyorsanız bu atıştırmalar sorun yaratmaz. Çünkü bu şekilde bir beslenme düzeni aşırı kalori almamanızı ve vücudunuzun her öğünde sindirim olayı için daha çok kalori harcamasını sağlar. Fakat siz her öğünde yemeniz gerektiği kadar besin tükettikten sonra abur cubur atıştırıyorsanız, bu durum elbette kilo almanıza neden olur.

Günde ne kadar kalori alındığı önemli mi?


Kalori hesabı yapmak zayıflamak isteyen bir kişi için şarttır ama kalorinin nasıl alındığı çok önemlidir. Vücuda alınan kalorinin yüzde 12-15’i proteinlerden, yüzde 25-30’u yağlardan ve yüzde 50-60’ı karbonhidratlardan gelmelidir. Bir gram yağ 9 kalori, bir gram protein ve karbonhidrat 4 kalori verir. Vücuda alınan karbonhidratların ve proteinlerin fazlası da yağ olarak depo edilir. Her bir kalorinin vücutta yaptığı etki ve kiloya dönüşme özelliği aynı değildir. Örneğin aldığımız karbonhidrat, protein ve yağlar kalori olarak harcanabilmesi için glikoza dönüşür. İlk önce glikoza dönüşen grup karbonhidratlardır. Daha sonra yağlar ve proteinler gelir. Alınan kalori harcanan kaloriden daha az ise harcanamayan glikozlar yağa dönüşerek vücudun değişik yerlerinde depo edilir. Kadınlarda daha çok kalçada, erkeklerde ise göbekte depo edilir.