Birçok etken cinselliği ve doğurganlığı etkileyebilir. Bunların arasında en önemli faktörlerden biri de beslenme biçimidir. Eğer yaşam tarzınızı doğru beslenme alışkanlıkları oluşturuyorsa bu; doğurganlık ve cinsel yaşam açısından sağlıklısınız anlamına gelir...

13

Çinko


Erkekler ve kadınların sağlığı açısından çinko büyük önem taşır. Erkeklerde sperm üretiminde etkili olan çinko, kadınlarda da hem cinsel organların gelişmesinde hem de cinsel gücün ve doğurganlığın artmasında etkilidir. Vücutta tıpkı bir asker gibi görev yapan çinko birçok hastalığa karşı da koruyucudur. Özellikle kış aylarında daha zinde ve sağlıklı olmanızı sağlayan çinko, cinsel sağlığınızı da olumlu anlamda destekler. Adet ağrılarının hafiflemesinde ve kısırlığın önlenmesinde de oldukça etkilidir. En iyi kaynakları istiridye, kırmızı et, kümes hayvanları, kabuklu deniz ürünleri, fasulye, fındık, hububatlar, süt ürünleri ve zenginleştirilmiş kahvaltılık tahıl ürünlerdir. Çinkonun hayvansal kaynaklardan emilimi daha kolaydır.


Serotonin

Vücut birçok hormon tarafından yönetilir. En önemli hormonlardan biri de mutluluk yani serotonin hormonudur. Artık kendinizi güzel, iyi bulmuyorsanız ve cinsel yaşamınızla ilgili sıkıntılar yaşıyorsanız bunun nedeni serotonin eksikliği olabilir. Serotonin vücutta oluşan ve besinlerle alamadığımız sinir taşıyıcısıdır. Sinir sisteminde etkili olduğu için cinsel yaşam bakımından da çok önemlidir. Balık, tavuk, kırmızı et, süt, kepek ekmeği, kuruyemişler ve meyve tüketimiyle vücudunuzda serotonin salgılanacak ve bu besinleri yeterli miktarda aldığınızda bir problem kalmayacaktır.

7

Kalsiyum

Kadın sağlığı için vazgeçilmez bir mineral olan kalsiyum, cinsellik ve doğurganlık için de büyük önem taşır. Bilimsel araştırmalar kalsiyumun orgazmdan sorumlu olduğunu ve toplumumuzda cinsel problemlerin bazılarının buna bağlı olduğunu göstermiştir. Bu nedenle özellikle kadınlar kalsiyum alımlarına dikkat etmeli ve kalsiyumdan zengin gıdalarla beslenmelidir. Menopoz dönemi için de elzem olan kalsiyum kadınlar için önemli bir mineraldir. Süt ürünleri (özellikle yoğurt ve az yağlı peynir), koyu yeşil yapraklı sebzeler, soya fasulyesi, baklagiller, fındık, pekmez kalsiyum bakımından zengindir.

14

C vitamini

Deri ve cilt sağlığı için çok önemli bir vitamindir. Antioksidan C vitamini, serbest radikal dediğimiz zararlı maddelerden vücudu korur. Cinsel aktivite ve doğurganlık konularına yardımcıdır, cinsel sağlığı korur. Yanlış saklama ve pişirme koşullarında etkinliğinin bir miktarını kaybeden C vitamini her öğünde besinlerle alınmalıdır. Bunun için de sebze tüketimi her yemeğe eşlik etmeli, taze limon suları kullanılmalıdır. Ülser, enfeksiyon, soğuk algınlığı, depresyon gibi birçok durumda olumlu anlamda etki eden C vitamini böbreküstü bezlerden salgılanan çoğu hormon için de gereklidir. En iyi kaynakları turunçgiller, yeşil yapraklı sebzeler, domates, çilek, böğürtlen ve kividir.

6

Magnezyum


Az miktardaki yetersizliği bile biyokimyasal bozukluğa neden olan magnezyum, kalsiyumdan ayrı düşünülemez. Hatta kalsiyum, fosfor ve magnezyum sıkı üç dost gibidir. Kadınların vücudunda magnezyum yetersizliği olduğunda adet dönemi problemleri ve sıkça tatlı krizleri görülür. Bu eksiklik gebelikte de adale kramplarına neden olur. Maksimum düzeyde stresin etkinliğini azaltır. Zengin kaynakları ise kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, badem, fıstık, muz, kakao ve taze meyvelerdir.

18

B vitamini


B grubu vitaminlerin vücutta birçok etkinliği vardır. Bu vitaminler enerji üretimi, büyüme ve cinsiyet hormonları için gereklidir. B vitaminindeki B1, vücuttaki hücrelerin ürettiği enerji miktarını arttırır. En zengin kaynakları bitkilerin tohumları özellikle de endosperm kısımlarıdır. B vitaminleri için en önemli unsurlardan biri niasindir. Niasin kanı sulandırır, kan akışını hızlandırır ve kalp sağlığı için de önemlidir. Besinlerle yeterli miktarda B vitamini almak mümkündür. En zengin niasin kaynakları, hayvansal kaynaklı yiyecekler, bulgur ve kuru baklagillerdir. Ancak alkolün niasin seviyesini düşürdüğü unutulmamalıdır.

11

E vitamini


Kalp hastalığı riskini azaltan E vitamini, adet kramplarıyla PMS sancılarını da azaltır. Eski dönemlerde E vitamini çiftlik hayvanlarında doğurganlığı arttırmak için kullanılırdı. Çinko ve A vitamini, E vitaminiyle bir araya gelince üreme bezlerinin işlevini arttırır. E vitamini eksikliğinde cinsel organlarda gelişme geriliği görülür. Aynı zamanda vajina kuruluğunu önlemede de etkilidir. Prostat kanserinden korur. Güzel ve genç görünmenizi sağlar. Bu kadar önemli etkileri olan E vitamini besinlerin işlenmesi sırasında bir miktar azalır. Bitkisel yağlar, yumurta, kuruyemişler, marul, soya fasulyesi, deniz ürünleri ve sakatatlar iyi kaynaklarıdır. Yeterli alım için zeytinyağını sofranızdan eksik etmeyin. Günde iki-üç adet fındık, ceviz yiyin. Kurubaklagil yemeyi de unutmayın.

5

Nelere dikkat edilmeli?


• Sağlıklı beslenin.
• Mutlaka kahvaltı yapın ve akşam öğünlerinizi hafif geçirin.
• Günlük enerji, karbonhidrat, protein ve yağ alımınıza dikkat edin.
• Su içmeyi asla unutmayın ve günde 10-12 bardak için.
• İşlenmiş ve katkı maddeleri içeren besinlerden uzak durun.
• Yeşil yapraklı sebzeleri sofranızdan eksik etmeyin.
• Bolca meyve tüketin ve kabuklu yenilebileceklerin kabuklarını soymayın.
• Zeytinyağı ve kuruyemişleri mutlaka tüketin ama miktarını iyi ayarlayın.
• Sigara ve alkolden elinizden geldiği kadar uzak durun.
• Egzersiz yaparak yaşam kalitenizi arttırın.
• Mutluluğun içinizde olduğunu unutmayın ve strese karşı savaş açın.
• Güne kahve gibi kafeinli bir içecekle başlayabilirsiniz ama aynı şekilde son vermeyin.

3

Bitki çayları


Rahatlatıcı, sakinleştirici etkisi olan bitkiler ve bunların çayları beden sağlığınızı koruduğu gibi cinsel yaşamınıza da fayda sağlar. Vücuttaki sıvıların akışını hızlandıran bu çaylar aynı zamanda kan dolaşımını da hızlandırır. Bunun için de kahvaltınızda ve ara öğünlerinizde mutlaka bir fincan bitki çayı tüketin.

17

Ginseng: Hormon sisteminizi uyarırken cinsellikte önem taşıyan yaşlanmayı geciktirir.
Papatya: Sindirime de yardımcı olan papatya çayı sakinleştirici etkisinden dolayı cinsel sağlığınıza yardımcı olur.
Meyan kökü: Cinsel aktivite bakımından destek veren bir besindir.
Kekik: Özellikle erkeklerde etkili olan kekik kadınlar için de vazgeçilmezdir.
Rezene: Cinsel sağlığınız için mükemmel bir içecektir.

9

Yasemin: Etkili bir uyarıcıdır.
Yahombin: Afrika’daki bir ağacın kabuklarından elde edilen bu besin, kanın cinsel organlara toplanmasını hızlandırır.
Süsen: Her iki cins için de cinsel aktiviteyi arttırıcı etkisi vardır.