Emzirme döneminde annenin doğru beslenmesi hem bebeğin sağlığı hem de annenin rahat bir emzirme dönemi geçirmesi için çok önemlidir. Emzikli bebeği olan bir annenin beslenme programı bütün besin gruplarını içermeli, diyet vitamin ve mineral yönünden zengin olmalıdır…

6

Anne sütü, bebek beslenmesinde yeri doldurulamayan bir doğa harikasıdır. Bebeğin emzik kullandığı dönemde salgılanan süt, annenin aldığı besinlerden oluşan bir üründür. Süt için gerekli olan besinler, annenin kendi gereksinimine ek sayılmalıdır. Bu nedenle gebelikte olduğu gibi bebek emzirme sürecinde de beslenmenin iki amacı vardır:
- Annenin vücudundaki besin depolarını dengede tutarak sağlığını korumak.
- Salgılanan sütün yeterliliğini ve verimliliğini arttırmak, dolayısıyla da bebeğin normal büyümesi ve gelişimini sağlamak.

Kalori ihtiyacı

Emziren annenin yeterli süt salgılayabilmesi için günde normal gereksinimine ek olarak 700 kaloriye ihtiyacı vardır. Bu miktarın 500 kalorisi annenin yediklerinden, 200 kalorisi ise gebelikte kazanılan besin depolarından karşılanır. Bu durum bebek emziren kişi için gebelik süresince kazanılan ağırlığın kaybedilmesinde büyük etkendir. Emzirme annenin vücudunun gebelik öncesine dönmesine yardımcı olur. Emzirmek uterusun kasılmasını uyarır, küçülmesini sağlar, annenin karın bölgesi daha hızlı bir şekilde biçime girer. Emzirirken düzenli ağırlık kaybı görülürken bu durumdan anne sütünün üretimi etkilenmez.

1

Protein ve kalsiyum dengesine dikkat!

Bebek emzirdiği dönem boyunca annenin birçok besin öğesine duyduğu gereksinim artar. Bu besin öğelerini şöyle sıralayabiliriz:
Protein: Emzirme döneminde normal diyetinizi yaparak yeterli düzeyde protein alabilirsiniz. Örneğin; fazladan bir veya iki porsiyon süt tüketimi, fazla kalsiyum ve protein almanıza neden olur.
Kalsiyum: Yeterli düzeyde kalsiyum tüketilmediği takdirde vücudunuz kalsiyum depolarını kullanır. Bu durum, anne sütündeki kalsiyum düzeyini dengede tutmak üzere harekete geçen vücudunuzun uyum mekanizmasıdır.

Önemli tavsiyeler

Önemli Bebeğinizi emzirirken yeterli ve dengeli beslenebilmek için şu noktalara dikkat etmelisiniz:
- Sıvı alımı günde ortalama üç litre (10-12 su bardağı) olmalı. Özellikle su, ıhlamur, nane, papatya gibi bitki çayları, az şekerli veya şekersiz komposto ve meyve suları, limonata ve süt gibi hafif doğal içecekler tercih edilmeli.
- Kalsiyum yönünden zengin olan süt, yoğurt ve peyniri belirtilen miktarlarda, düzenli olarak tüketin. Sütlaç ve muhallebi de yenebilir.
- Her gün bir adet yumurta ve bir porsiyon etli sebze yemeği veya kurubaklagil yemeye özen gösterin. Günlük beslenmesinde et tüketimi az olan anneler protein ihtiyacını karşılayabilmeleri için haftada en az beş öğün yumurta tüketmeye özen göstermeliler.
tavsiyeler

5

İyotlu tuz kullanın

- Kuru fasulye, nohut, mercimek ve bulgur karışımı yemekleri, portakal, mandalina, domates, maydanoz, yeşil biber, taze soğan gibi C vitamini yönünden zengin sebze ve meyvelerle birlikte sık sık tüketin.
- Vitamin bakımından zengin birer kaynak olan taze meyve ve sebzeleri her öğünde düzenli olarak yiyin.
- Mutlaka iyotlu tuz kullanın çünkü iyot eksikliği ana rahmindeki bebeklerde zeka geriliğine yol açar. Emzirme döneminde de bebeğin tek iyot kaynağı anne sütü olduğu için iyot desteğine devam edilmesi gerekiyor. Süt veremeyen anneler için bebeğin iyotlu formüllerle desteklenmesi şarttır.

4

- Çay ve kahveyi günde iki kez tüketebilirsiniz. Fazla içilen çay, kahve ve koladan kafein süte geçerek bebeğin sağlığını olumsuz etkiler. Demir emilimini engellediği düşünülerek yemek sırasında ve yemekten hemen sonra çay-kahve alınmamalı. Bunun yanında demir emilimini kolaylaştırdığından C vitamininden zengin taze meyve suyu uygundur. Çayı tercih edecekseniz, ikindi ve kuşluk gibi öğün aralarında yani yemek yedikten bir-iki saat sonra açık olarak için.

3

Katkılı gıdalardan uzak durun

- Sebzelerin, makarna ve eriştenin haşlama sularını dökmeyin. Kuru fasulye, nohut ve barbunya gibi baklagilleri iyice yıkadıktan sonra ıslatın. Bu suyu dökebilirsiniz ancak bebek için önemli olan bazı vitaminleri içerdiğinden haşlama suyunu dökmeyin.
- Et, tavuk, balık, yumurta, karaciğer, dalak böbrek gibi sakatatlar, ceviz, badem gibi kuruyemişler, üzüm, kayısı, erik, pestil gibi kurutulmuş meyveler, kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya gibi kuru baklagiller, pekmez ve yeşil yapraklı sebzeler demir yönünden zengin yiyeceklerdir. Günlük beslenmede sık tüketilmesinde fayda vardır.
- Salam, sosis gibi katkı maddesi içeren besinlerden uzak durun.
- Demir yönünden zengin yiyeceklerle birlikte C vitamini kaynağı olan domates, biber, maydanoz, kıvırcık gibi taze sebze ve portakal, greyfurt, çilek gibi meyvelerin alınması demir emilimini artırır.
- Omega yağ asitlerinden zengin su ürünleri tüketiminin arttırılması sonucunda anne sütünün yağ asitleri içeriği zenginleştirilir. Özelikle de balık gibi omega 3 içeren besinler önem taşır.

7

Annelere desteğe devam…

Bebeklerin daha uzun süre anne sütüyle beslenmesi için önemli çalışmalara imza atan marka Lansinoh, 30 yılı aşkın tecrübesini tüketiciyle paylaşmaya devam ediyor. Özellikle yoğun bir iş hayatı olan annelerin sütlerini sağarak sağlıklı bireyler yetiştirmesine fırsat veren marka, süt sağma makineleriyle bebeklerini emziren kadınlara kolaylık sağlıyor.