Greyfurt, metabolizmayı hızlandırıcı etkisiyle zayıflamaya yardımcıdır. Amerika’da yapılan bir çalışma greyfurt suyunun kilo vermede etkili olduğunu göstermektedir. Bu çalışmada, greyfurdun insülin hormonunu baskılamak suretiyle kişinin yemek yeme isteğini azalttığı belirtilmektedir.

genel_1

Faydaları saymakla bitmiyor


- Bir greyfurtta yaklaşık 80 mg C vitamini vardır. Bu yönüyle vücudu enfeksiyonlara karşı korurken, yaraların iyileşmesini de hızlandırır.
- Bilimsel çalışmalar greyfurt suyunun ve çekirdek özütünün bakteri, mikro mantar ve virüslere karşı etkili olduğunu göstermiştir.
- Greyfurt diş eti kanamalarını azaltır. Günde iki greyfurt yenmesinin diş etlerindeki kanamaları ciddi bir biçimde azalttığı bir araştırma sonucunda tespit edilmiştir.
faydalari-2-diseti

- İçerdiği likopen ve liminoit kanser karşıtıdır. Likopen bakımından zengin sebze ve meyve tüketen erkeklerin prostat kanseri olma riskinin yüzde 82 oranında daha az olduğu saptanmıştır.
- Antioksidan özelliği de olan greyfurt, cildin kolajen sentezini arttırması ve yapısını kuvvetlendirmesi nedeniyle akne tedavisinin etkili silahlarından biridir. Akne oluşumunu önleyip izlerinin azalmasını da sağlar.
- Nikotinin vücuttan atılmasına yardımcı olur ve sigara içme isteğini azaltır.
faydalari-2-kolajen

- Çözülebilir lif yönünden zengindir ve bu yönüyle kolesterolün düşürülmesi bakımından faydalıdır. Bilim adamlarının yaptığı araştırmaya göre greyfurt kandaki kötü kolesterolü yüzde 25 oranında azaltmakta, iyi kolesterolü ise yüzde 25 oranında arttırmaktadır. Ancak greyfurtun kolesterol ilaçlarıyla birlikte alınmaması gerekmektedir.
faydalari1-kalp

- Sindirim sisteminin sağlıklı işleyişini sağlar ve içeriğindeki yüksek lif nedeniyle kabızlığı önleyici etkiye sahiptir.
- Kudüs Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, günde bir adet greyfurt tüketilmesinin kalp rahatsızlıkları olasılığını azalttığını göstermektedir.
- Greyfurt suyunda yüksek oranda bulunan naringin ve naringenin adlı flavonoidlerin ağız kanserleri oluşumunu belirgin ölçüde azalttığını göstermiştir.

ekran-alintisi

Dikkatli tüketilmeli


Greyfurt ilaçlarla beraber tüketilmemelidir. Greyfurt suyunun birçok ilaçla etkileşime girerek bu ilaçların etkilerini arttırıp, çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği belirtilmektedir. Antidepresanlar, antihistaminikler, kalp ilaçları, kolesterol düşürücü ilaçlar ve HIV tedavisinde kullanılan ilaçlar bunlardan bazılarıdır… Greyfurt suyunda bulunan furanokumarinlerin ilaçlarla etkileşime neden olduğu düşünülmektedir. Alınan ilaçların büyük bir bölümü bir enzim grubu tarafından karaciğerde bir seri işlemlere tabi tutulur. Greyfurt suyu bu enzimlerden biri üzerinde baskılayıcı etkiye sahip olduğu için alınan ilaç işleme uğrayamamakta ve de yüksek miktarda emilerek zararlı etkilere neden olmaktadır. Greyfurt suyu gibi karadut suyu, beyaz üzüm suyu, nar suyu, böğürtlen suyunun da bu enzimi baskılayıcı etkisinin olduğu belirtilmektedir. Kanada’da yapılan bilimsel bir araştırmada greyfurt, portakal ve elma suyunun ilaçların kan dolaşımına girmesini engellediği ve ilaçları etkisiz hale getirdiği tespit edilmiştir.

dikkatli-tuketilmeli

Etkisi 24 Saat Geçerli


Eropean Journal of Clinical Nutrition’da yayınlanan bir makalede, ilaç kullanan kişilerin greyfurt yememesi gerektiği belirtilmiştir. Kullanılan ilaçlar bağırsaklarda ve karaciğerde CYP450 enzimiyle parçalanarak vücuttan atılır. Fakat greyfurt suyu içildiğinde bu enzimin ince bağırsaklarda bulunan bir türü yok olmakta ve de parçalanması geciken ilaç kanda birikerek ilaç zehirlenmesine yol açabilmektedir. Bir bardak greyfurt suyu içmenin bu durumun ortaya çıkması için yeterli olduğu belirtilmiştir. Greyfurt suyunun bu etkisini kaybetmesi için en az 24 saat geçmesi gerekmektedir.