Kilo vermek için büyük çaba harcarken, hafta sonları kendinizi ödüllendirme bahanesiyle diyet listenizi rafa kaldırıyorsanız yanlış yapıyorsunuz. Eğer zayıflamak istiyorsanız kesinlikle tedbiri elden bırakmamalısınız…

15

“Bu hafta çok zor geçti, hafta sonu eğlenmeyi hak ettim” demek yerine, “Biraz daha bilinçli bir şekilde eğlenmeliyim” diye düşünün. Evet, ödüllendirilme ihtiyacı insanın doğasında var. Çoğu kişi için fast food yiyecekler ve kalorisi yüksek besinler tüketmek de bir çeşit ödüllendirilmedir. Ancak sizi yeme ödülünden daha çok mutlu edebilecek alternatifler bulmalısınız; bir SPA merkezinde masaj yaptırmak ya da yoga derslerine katılmak gibi…

4

Farklı sosyalleşme yolları


Bilimsel araştırmalara göre, arkadaşlarınızla birlikte yemek yediğiniz zaman kendi başınıza yediğinizin yüzde 50 fazlasını tüketiyorsunuz. Bunun nedeni, yemeğin kendisinden ziyade arkadaşlık ortamının devam etmesi için sürekli birlikte yemek yeme eğiliminin oluşması. Bunun yerine arkadaşlarınızla doğa yürüyüşlerine çıkabilirsiniz. Bu sırada da yine yemek yeme ihtiyacı oluşursa birlikte daha hafif bir öğle yemeği tercih edebilirsiniz. Böylece hem akşam yemeklerini dengeleyebilecek vaktiniz olur hem de metabolik hızınızı kullanarak aldığınız kaloriyi nötür hale getirebilirsiniz.

10

Hareket ederek dinlenin


Deşarj olmak kesinlikle gerekli fakat kanepede uzanıp yatmak, hiçbir şey yapmadan hareketsiz bir şekilde dinlenmek çok faydalı olmadığı gibi sağlığınıza zarar bile verebilir. Özellikle hareketinizi sıfırladığınızda yeme eğiliminiz devam ediyorsa bu durum daha da tehlikelidir. Fiziksel yorgunluğunuzu gidermek için bütün gün yatarak vaktinizi harcamayın. Kendinize biraz daha hareketli bir dinlenme yöntemi seçin.

17

Alkol tüketimine dikkat!


Yemek pişirirken veya yemek yemeyi beklerken içilen çeşitli meyve suyu karışımları 600 kalori daha fazla almanıza neden olur. Yemekten önce ve yemekle birlikte tüketilecek en masum sıvı sudur. Alkol kilo kontrolünüzü zorlayan, vücutta yağ birikimini arttıran ve masum olmayan bir içecektir. Eğer tüketilecekse de yemekle birlikte şarap türevi içeceklerden bir kadeh alınmalıdır.

9

İlkelerden şaşmayın


Sağlıklı yaşamın bir aç-kapa düğmesi yok. Hafta içi sıkı sıkıya uyulan sağlıklı yaşam ilkeleri hafta sonu ihmal edilmemelidir. Bu süreçte sık karşılaşılan durumlardan biri de diyet bozulunca tekrar başlamak için hafta başının beklenmesidir. Fakat bunun için pazartesiyi beklemeyip hemen bir sonraki öğünden tekrar diyete başlamalısınız. Unutmayın ki hafta sonu kaçamakları sonraki haftalarda da düzeni bozarak yeme alışkanlıklarınızı değiştirebilir.

8

Küçük düzenlemeler yapın


Hafta sonları sevdiklerinizle zaman geçirmek için çok özel dönemlerdir ve bu açıdan diyet düzenini bozabilir. Fakat sağlıklı yaşamın yolu sağlıklı alışkanlıklar edinmekten geçer. Örneğin, bütün öğlen yolda olacaksanız daha geç kahvaltı edebilirsiniz ya da dışarı çıkarken çok acıkıp yemek krizine girmemek için yanınıza ufak bir elma veya kepekli sandviç alabilirsiniz. Seyahat sırasında ise molalarda salata ve ızgaralar tüketmekten asla vazgeçmeyin.

11

Günün lezzeti: Elma sirkesi


Elma sirkesi, elmanın doğal yollarla fermente edilmesinden elde edilir. Çok sayıda bilimsel çalışma, elma sirkesi de dahil olmak üzere pek çok sirke çeşidinin açlık kan şekerinin dengelenmesine yardım ettiğini ortaya koymuştur. Bazı sirke türleri ise kişideki tokluk hissini arttırır. Elma sirkesinin bir diğer klasik kullanım amacı da kilo kaybıdır. Hayvanlar üzerindeki ve laboratuvardaki çalışmalarda elma sirkesinin tansiyonu ve kolesterolü düşürdüğüne dair çok sayıda kanıt elde edilmiştir. Kanserli hücrelerin gelişimini yavaşlatması da faydaları arasında yer alır. Ancak bu çalışmaların çoğu ön çalışma niteliğindedir; o yüzden de insanlar üzerindeki kesin etkilerini konuşmak için erken olabilir. Oldukça asidik bir yapısı olan elma sirkesinin tablet olarak tüketimi söz konusuysa bol su ya da sıvıyla alınması tavsiye edilir. Kimi zaman cilde tatbik edilen harici kremler olarak da piyasada bulunabilir.