Boyunuzun kilonuzla orantısını belli bir teknik yardımıyla ölçerek, ideal kilonuzu bulabilirsiniz. Fazla kilolu musunuz yoksa normal kiloda mısınız? Hemen kontrol edin...

vki-nasil-catal-bicak-mezura-shutterstock_192509114

VKİ nasıl hesaplanır?

Boyunuzu kilonuza oranlama işlemine VKİ yani vücut kitle indeksi denir. Kilonuzun bu sağlıklı değer düzeyinde olup olmadığını anlamak için VKİ hesaplaması yapmanız gerekir. Bu işlemi yapabilmek için ise bir yöntem bulunmaktadır.
Vücut kitle indeksi (VKİ) = Vücut ağırlığı (kg) / boy uzunluğunun karesi
İdeal kilo = Ulaşılmak istenen VKİ değeri x boy uzunluğunun karesi
Örnek ideal kilo = 24 x (1.60x1.60) = 61.4 kg

19-24 yaş arasındaki yetişkinler için VKİ ve vücut ağırlığı değerlerini gösteren tablo şöyle:

Yaş-VKİ sınıflandırması

- 19-24 yaş arası erkek-kadın 20.0-24.9 normal kilo
- 25.0-29.9 hafif şişman
- 30.0-34.9 şişman
- 35.0-44.9 dikkat edilmeli
- 45.0-49.9 aşırı şişman
- 50 ve üstü morbid (ölümcül) şişman sayılır. Yaş ilerledikçe doğal olarak VKİ’de artış olabilir. 19-24 yaşları arasında arzu edilen VKİ’nin yaş ilerledikçe bir miktar artması normal kabul edilir ve 65 yaşın üzerinde 24-29 arasındaki VKİ’nin uygun olduğu söylenebilir.

yag-zayif-sisman-kadin-shutterstock_51858520

Yağ hücreleri nasıl çoğalır?

Kas dokusunun altındaki organlarda yağ hücrelerinin sayısı artar. Hasta, obezitede kilosunu kontrol edemez. Bir anda çok kilo alır. Kilodaki değişimler tehlikelidir.

Vücutta kaç çeşit yağ vardır?

Vücudumuzda kahverengi ve beyaz yağ dokuları vardır. Kahverengi yağ dokuları vücuda ısı verir. Beyaz yağ dokuları ise vücutta kalır. Kilo artışına neden olur.

bel-cevresi-kadin-mezura-shutterstock_187831238

Bel çevresi genişliğine önem verin

Vücuttaki toplam yağ miktarı önemli olmakla beraber, yağın nerede biriktiğini bilmek daha önemlidir. Karın çevresindeki yağ birikimi, kalça ve vücudun diğer bölgelerindeki yağ birikiminden daha fazla sağlık risklerine neden olur. Bu risk için basit fakat doğru bir yöntem, bel çevresi ölçümüdür. Bununla birlikte bel çevresiyle ilişkili hastalık riskinin, farklı toplumlarda değişkenlik gösterdiği unutulmamalıdır. Yine kilo kontrolü için üçüncü değerlendirme bel-kalça oranıdır. Bel çevresi (cm) / kalça çevresi erkeklerde 1’in, kadınlarda 0.8’in üstüne çıkmamalıdır. Örneğin, beliniz 75 cm, kalçanız 102 cm ise 75/102= 0.73’tür yani ölçüleriniz idealdir.

genel-imaj-kadin-sebze-spor-shutterstock_138987017

Aklınızda soru kalmasın

Kadın ve erkeklerdeki yağ kütleleri farklı mıdır?
Bu soru kadın ve erkeklerde farklılıklara yol açan etkenleri doğru kavramak açısından önemlidir. Kadınlardaki yağ kütlesi erkeklere göre daha fazladır. Kadınlarda yağlar kalçada; erkeklerde ise karında toplanır. Metabolik bozukluk yapan, karındaki yağlardır. Karın yağları ikiye ayrılır: Karın duvarının üzerindeki ciltle kas arasında yağ birikir. Ama bu, o kadar zararlı değildir. İkinci tür yağlanma ise kas dokusunun altındaki organların yağlanmasıdır. Metabolik bozukluklara yol açan yağlanma, bu tip yağlanmadır. Bu yağ kana karışabilir. Hormonlar vücuttan atılabilir.

kadin-tarti-genel-imaj-shutterstock_334988429

Kahverengi yağ dokusu yararlı yağ mıdır?

Evet… Kahverengi yağ dokusu aslında koruyucudur. Bu yağ dokusu azalırsa kişinin obezite ve şeker hastası olma riski çok artar. Yani ‘leptin rezistansı’ söz konusudur. Yağ dokusu artarsa leptin beyne “Yeter artık, yeme” komutu verir. Ama obezlerde beyin artık bu emri vermiyor. Leptin üzerine müdahale edecek tedaviler araştırılıyor. Ancak henüz bulunamadı.