Doğanın bizlere sunduğu mucizevi bitkilerden biridir keçiboynuzu. Buna rağmen çoğumuzun aklına bile gelmez. Ancak faydalarını okuyunca eminim siz de soluğu bir kuruyemişçi ya da aktarda alacaksınız…

shutterstock_367310594

Keçiboynuzu özellikle Akdeniz ülkelerinde yetiştirilen sıra dışı, enerji dolu bir bitkidir. Taze tüketildiğinde çok tatlı bir lezzeti vardır. Adını görüntüsünden alan bu bitki Kıbrıs’ta bolca yetişmektedir. Kurutularak da tüketilebilen bu lezzet, karbonhidrat, yağ ve sodyum açısından zengindir. İçeriğinde A ve C vitamini de bulunan keçiboynuzu, selenyum, potasyum, magnezyum başta olmak üzere birçok mineral ve element içerir. Bu sayede de sağlığa olumlu anlamda büyük katkı sağlar.

Astım ve bronşitin doğal ilacı

Keçiboynuzu, astım ataklarını yatıştırmanın yanı sıra bronşite de iyi gelir. Antioksidan özelliği ise alerjik astıma karşı etkili olmasını sağlar ve genel anlamda solunum yollarında meydana gelen tıkanıklıkların giderilmesinde önemli bir rol oynar. Bu konularda çocuklar üzerindeki etkisini daha çabuk gösterir.

kotu-kolesterol

Kötü kolesterolü düşürür

Keçiboynuzunun kolesterole iyi geldiği bilimsel olarak ispatlanmamıştır. Fakat içerdiği liflerin ve zengin gıda içeriğinin LDL (kötü kolesterol) seviyesini azaltıcı ve HDL (iyi kolesterol) seviyesini sağlıklı seviyede tutucu özelliğinin olduğu belirlenmiştir. Bunun yanında, bazı bilimsel çalışmalar sonucunda keçiboynuzunun hiper kolesterol için ayrıca tedavi amaçlı olarak kullanılabileceği de belirlenmiştir. Dolayısıyla bu bitki kalp ve damar sağlığı açısından da çok faydalıdır...

mide-dostu

Mide ve bağırsak dostu

2002 yılında yapılan bir araştırma, keçiboynuzunun içerdiği betakaroten maddesinin güçlü bir serbest radikal düşmanı olduğunu ortaya koymuştur. İçeriğindeki lifler sayesinde midenin kuvvetlenmesine de yardımcı olur. Midenin sağlıklı ve düzenli bir şekilde görevini yerine getirmesine yardımcı olduğu gibi hastalıklara yakalanma riskini de azaltır. Antioksidan özelliğiyle kişiyi bağırsak enfeksiyonlarından korur. Dolaylı olarak bağırsak kanserine yakalanma riskini de azaltır.

ishal

İshale anlık etkisi var

Genel olarak sindirim sistemi dostu olan keçiboynuzu, aynı zamanda sindirim sitemiyle ilgili bazı sorunları giderme konusunda da etkilidir. Bunlardan başlıcası ishaldir. Keçiboynuzunun ishalde anlık etki gösterdiğini belirten uzmanlar, ishal şikayeti olanların keçiboynuzunu tüketmelerini önerir. İshal tedavisi bakımından keçiboynuzu tüketiminde yetişkin ve çocuk ayrımı yapılmamaktadır.

Erkek kısırlığında etkili

Keçiboynuzu genel anlamda bir enerji deposudur. Cinsel gücü ve isteği arttırıcı özelliği vardır. Bunun yanında iktidarsızlığa karşı etkili olduğunu söyleyen ve sürekli tüketilmesini öneren uzmanlar da vardır. Sperm azlığına karşı çok etkili olduğu söylenmektedir.

beyin-hucre-yenilenmesi

Beyin hücrelerini yeniler

Antioksidan etkisi ve hücreleri yenileme özelliği keçiboynuzunu sinir sistemi için de vazgeçilmez bir besin kaynağı haline getirir ve beyin hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olur. Tüketimi sinir sistemine etki ettiği için çağın hastalığı strese karşı direnci arttırır.

Öksürüğü keser

Keçiboynuzunun antialerjik ve antibakteriyel özelliği vardır. Keçiboynuzunun antioksidan özelliği onu doğal bir antibiyotiğe dönüştürür. Özellikle solunum yollarında oluşan zararlı bakterilere ve kış aylarında meydana gelen salgın hastalıklara karşı çok etkilidir. Gribe neden olan virüslere ve şiddetli öksürüğe karşı da çok etkilidir. Öksürüğe neden olan serbest radikalleri ortadan kaldırır.

hucre

Hasarlı hücreleri onarır

Keçiboynuzu vücuttaki hasarlı hücrelerin onarılmasında etkili rol oynar. Hasarlı hücrelerin onarılarak tekrar görevlerini yerine getirme özelliklerini kazanmaları bünye açısından çok önemlidir. Keçiboynuzu, sürekli ölen hücreler yüzünden zayıf düşen savunma siteminin güçlenmesine hasarlı hücreleri iyileştirerek katkıda bulunur. Hastalık esnasında tedavi özelliği sağlarken hastalık öncesinde vücudun hastalıkla mücadele gücünü arttırır. Keçiboynuzunun en önemli faydalarından biri de akciğer kanserine karşı vücudu koruyucu etkisinin olmasıdır. Antioksidan özelliğiyle keçiboynuzu kanser hastalığına neden olan etkenleri minimuma indirir. Akciğerleri temizleyici özelliği vardır. Sigara ve diğer zararlı maddelerin verdiği hasarı gidermeye çalışır ve akciğeri hastalıklara karşı korur.

Kemiklerin güç kaynağı

Keçiboynuzunun diğer bir özelliği de kemik erimesine karşı etkili olmasıdır. Bu hastalığı tedavi ettiği söylenemez ama içerdiği yüksek kalsiyum oranı sayesinde çocuklar başta olmak üzere yetişkinlerin kemik sağlığı bakımından önemlidir. Çocukların sağlıklı bir iskelete sahip olmalarını sağlarken yetişkinlerin kemik hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.

pekmez

Pekmezi de çok faydalı

Keçiboynuzu pekmezi daha çok cinsel problem veya sperm sorunu yaşayan kişilerin çözüm için sık sık başvurduğu bir şifa kaynağıdır. Fakat bunların dışında birçok hastalığa da faydalıdır. İçerdiği zengin vitamin ve besin kaynakları özellikle solunum yolu hastalıklarına çok iyi gelir. Diğer faydalarını sıralamak gerekirse:

- Kalsiyum açısından zengindir, kemik sağlığına faydalıdır.
- E vitamini içerdiği için astım, bronşit, grip, nezle gibi hastalıkların tedavisine fayda sağlar.
- Öksürüğü giderir ve rahatlama sağlar.
- Balgam söktürücü özelliği vardır.
- Sindirim sistemi sorunlarını çözer, şişkinliği giderir, bağırsakları temizler.
- Yüksek derecede sodyum ve potasyum içerdiğinden karaciğer için çok faydalıdır.
- Kansere yakalanma oranını yüzde 90 oranında düşürdüğü söylenebilir.
- Kalp sağlığı için önemlidir, kalp çarpıntısını önler.
- Doğal bir enerji kaynağıdır.
- Kanı temizleme ve damar tıkanıklıklarını giderme özelliği vardır.
- Çeşitli alerjik hastalıklara karşı engelleyici ve tedavi edicidir.

Ölçülü tüketilmeli

Keçiboynuzunun önemli bir antioksidan olmasının birçok açıdan bünyeye faydalı olduğunu söyleyebiliriz. Tüketen kişiye enerji sağlamasının yanında vücudu birçok hastalığa karşı kalkan gibi korur. Fakat çok nadir de olsa yanlış kullanılması ve çok fazla tüketilmesi durumunda bazı yan etkileri vardır.
- Şeker içerdiği için şeker hastalarının tüketmeden önce mutlaka doktorlarına danışması önerilir.
- Fazla tüketildiğine baş dönmesi ve mide bulantısına neden olabilir.