Diyet yaparken tükettiğiniz besinlere sağlıklı eklemeler yaparak lezzet katar ve bunları doğru miktarlarda tüketirseniz hem sağlığınızı korur hem de ağız tadıyla beslenmiş olursunuz

6

Doğru beslenme alışkanlığını hayatınıza uygulamaya çalışırken yaptıklarınız zamanla tekdüze gelmeye başlar. İşte o anlarda yaşamınızın tadı tuzu kalmadığını sanırsınız. Oysa doğru beslenirken de lezzeti yaşamınıza sokmak elinizde. Örneğin, diyetlerin vazgeçilmez yardımcısı olan salata sosları ve diğer lezzet katıcıların miktarları ve türleri bu bakımdan çok önemli...

4

Hardal


Hardal, vücut ısısını hafifçe yükselterek metabolik hızı arttırır. Yemeklere ve salatalara kattığı hoş aroma sayesinde sebze tüketiminin arttırılmasına da yardımcı olabileceği için farklı kombinasyonlarda kullanılması iyi olur. Limon suyu, dereotu, maydanoz, kurutulmuş domatese çok zengin bir tat verir.

5

Elma sirkesi


Salatalara, yemeklere, marine ederken kullanılan soslara lezzet katan elma sirkesi sağlık açısından faydaları bakımından öne çıkar. Besinlerin verimli emilimini, metabolizmanın sağlıklı işleyişini desteklerken, uzun süreli kullanımlarında sodyumun etkisini azaltarak yüksek tansiyondan korur. Kalsiyumun emilimini arttırır, bu nedenle kemik sağlığı bakımından da pozitif etkisi vardır.

7

Balzamik sirke


Balzamik sirke, koruyucu ya da aromatik madde içermeyen doğal bir sirke türüdür. Keskin ve karakteristik bir kokusu vardır; makarnadan ete çok çeşitli yemekleri zenginleştirebilir. Zayıflama diyetlerinde rahatlıkla kullanılabilir ve soya, zeytinyağına çok yakışır. Hardala bal ekleyerek de orijinal lezzetler yaratabilirsiniz. Roka ve Akdeniz yeşillikleriyle uyum içindedir.

3

Nar ekşisi


Nar ekşisi, salatalar, bazı et yahnileri ve dolmalarda lezzet verici olarak kullanılabilir.  Kendine has tatlı-ekşi tadıyla yeşil mercimek, kırmızı et, bulgur ve sebzelere yakışan nar ekşisi az miktarda kullanılsa da oldukça zengin aroma verebilir. Sağlık açısından özellikle kış aylarında bol bol tüketilmesi gerekir.

Püf noktaları


Açlığınızı yatıştıracak sağlıklı atıştırmalıklar:

- Yoğurt (bir kase)
- Patlamış mısır (yağsız, tuzsuz)
- Badem (5 adet)
- Yulaf (bir kase)
- Kuru kayısı (2 adet)
- Tam tahıllı simit (4/1)
- Dil peyniri (bir baton)
- Kepekli kraker (2 adet)

1

Yeşil sebzeler nasıl pişirilmeli?


Yeşil sebzelere rengini klorofil adlı pigment verir. Klorofil sıcağa dayanıklı olmadığı için çok pişirilen sebzeler renklerini yitirir; bu nedenle yeşil sebzeler kısa sürede, az su ve yağla pişirilmelidir. Böylece sebze hem lezzetini hem de besin değerini çok fazla yitirmemiş olur. Sebze yemeği pişerken kapağı sürekli kapalı tutulursa yeşil renk hızla kahverengiye dönüşeceğinden tencerenin kapağı ara sıra açılmalıdır.

2

Mutlu ve fit bir yaşam için serotonin


Doygunluk, rahatlık ve mutluluk duygusunu serotonin hormonu sağlar. Açlık duygusunu önleyen serotonin, zihnin daha açık olmasını ve daha iyi öğrenmeyi de sağlar. Çilek ve muz, stresin etkilerini azaltan ve beyine mutluluk veren serotonin maddesi içerir. Ayrıca beyinde serotonine dönüşen triptofandan zengin balık, beyaz et, süt ürünleri, avokado, yağsız peynir, yulaf, taze fasulye, yumurta gibi yiyecekler de tüketilmelidir. Ciddi bir atıştırma sebebi olan stresi azaltmak için gevşeme tekniklerini öğrenmek, spor yapmak, açık havada yürümek serotonin seviyesini arttırır.