Kilo vermek tek hedef olmamalı. İdeal kilonuzu koruyup sağlıklı beslenmeyi hayatınızın bir parçası haline getirmeniz de gerekiyor...

Sağlıklı beslenmenin altın anahtarı, doğru beslenme biçimini hayatın bütününe yaymaktır. İdeal kiloya ulaşmak büyük başarı olsa da, o kiloyu muhafaza edebilmek daha da büyük bir başarıdır. Unutulmaması gereken, bünyenize uygun bir koruma diyetini benimsemek, uygulamak ve böylece hayat boyu sağlıklı beslenmek için sağlam bir temel oluşturmaktır. Benim önerim ise size koruma diyeti adı altında sunduğum programı yaşantınızın tümüne adapte etmenizdir.



Süt, yoğurt veya ayran: 
İki su bardağı diyet süt veya iki su bardağı diyet yoğurt ya da bir gün içerisinde dört su bardağı ayran tüketebilirsiniz. Süt, yoğurt veya ayranı tüm yiyeceklerle tüketebilirsiniz.



Yumurta: 
Yumurtayı haftada en fazla üç adet ve bütün gıdalarla yiyebilirsiniz.



Diyet veya normal peynir: 
Peyniri bir günde bir kibrit kutusu kadar ve bütün yiyeceklerle beraber tüketebilirsiniz.



Et/Tavuk/Balık veya kuru baklagil: 
200 gr (yani iki avuç içi kadar et veya balık) veya bir yemek tabağı kadar kuru baklagil (nohut, mercimek, fasulye ve barbunya) yiyebilirsiniz. Bu yiyeceklerden herhangi birini tercih ederseniz, hiçbir şekilde unlu gıdalarla (yani pilav, makarna, beyaz ekmek, erişte, pide, pizza) karıştırmadan yemeniz gerekir.



Meyve grubu: Meyveleri yemeklerden iki saat önce veya iki saat sonra tüketmelisiniz. Günde bir porsiyon meyve yani ya bir orta boy elma ya da bir dilim karpuz veya taneli meyvelerden (kiraz, çilek vb) 7-14 tane arasında yemelisiniz. Üzüm, incir, muz ve kavundan diğer meyvelere göre nispeten daha uzak durmalısınız.



Sebze grubu: Sebzelerden mısır, patates, bezelye vehavuçtan mümkün olduğu kadar uzak kalmanız gerek. Bu sebzeleri yemek istediğiniz takdirde sadece haşlayarak ve tek başına tüketmeli ve yemeğinizin içine katmamalısınız. Diğer sebzeleri ise az yağlı (bir yemek kaşığı) olmak koşuluyla istediğiniz kadar tüketebilirsiniz.



Tahıl grubu ekmek, makarna, pilav: 
Bu grupta yer alan herhangi bir besinden günde üç porsiyon tüketebilirsiniz. Yani bu saydıklarımızdan biri mümkün: Üç dilim kepekli veya siyah ekmek/ Üç dolu yemek tabağı pilav veya makarna / 2 kibrit kutusu peynirli börek / Yarım orta boy peynirli / ıspanaklı / pide / pizza. Fakat tahıl grubunu asla et ve kuru baklagillerle karıştırmamalısınız.



Yağ grubu: Günde en fazla iki yemek kaşığı yağ tüketmelisiniz. Yağ dağılımınız daha çok fındık, soya ve Omega 3, Omega 6 içeren yağlar olmalıdır. Yağ tüketimi konusunda dikkat etmeniz gereken ise şu şekilde sıralanmaktadır:
- Abur cubur yemek istediğinizde salatalık, domates ve marula yönelin.
- Fast food, hamur işi veya kızartma gibi kaçamak yiyecekleri haftada bir kez tüketin. Onları yediğinizde diğer öğünleri hafifletin.
- Kuruyemiş yemek istediğinizde soyalı leblebi, soyalı fıstık, dut kurusu, kajun, şamfıstığı karışımı yiyin. Bu karışımdan her akşam dörtte bir çay bardağı tüketebilirsiniz.
- İçkiden uzak durun. Eğer içki içmek isterseniz bir kadeh beyaz şarabı tercih edin.
- Tatlı yemek isterseniz, meyveli tatlıları yoksa sütlü tatlıları, o da yoksa hamur tatlısını tercih edin. Bu sıralamaya mutlaka uyun.