Kuşburnu ve sarımsak


Kış günlerinde kapımızı sıkça çalan soğuk algınlığı, grip ve nezleden korunmak için kuşburnu ve sarımsağı sofranızdan eksik etmeyin...


Kuşburnu ülkemizde bolca yetişen, gıda sektöründen ilaç sektörüne birçok alanda kullanılan bir bitkidir. Sonbahar ve kış aylarında bağışıklık sisteminin güçlenmesi için hem çayından hem de marmeladından destek alınabilir...

C vitamini deposu


- Kuşburnu, portakal, limon, mandalinadan daha fazla C vitamini içerir. Vücudu soğuk algınlığı ve gribe karşı korur.
- B vitamini bakımından zengindir. Enerji metabolizmasında, hücre yenilenmesinde, sinir sisteminde, büyüme ve gelişmede faydalıdır.
- Kandaki kötü kolesterolü düşürür.
- Kalp ve damar sağlığını korur.
- Kemik yapısını güçlendiren ve kanın pıhtılaşmasını düzenleyen K vitamini içerir.
- Demir yönünden zengindir ve kansızlığı giderir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirirken, saç ve göz sağlığı için gerekli olan çinkoyu da içerir.
- Kansere karşı korur, kanı temizler, yaraları hızla iyileştirir.
- Bioflavonoit bakımından zengindir. Fitoöstrojen içerir ve bu yönüyle menopoz döneminde sıcak basmalarına karşı faydalıdır.


- Yaşlılarda halsizlik ve yorgunluğu önler.
- Dolaşım sistemini hızlandırarak selülit oluşumunu engeller.
- Sigara ve alkolün zararlı etkilerine karşı koruyucudur.
- Kabızlık problemine karşı düzenli tüketildiğinde faydalı olur.
- Doğal idrar söktürücüdür ve ödem sorununu giderir.
- Bağırsak parazitlerini düşürür.
- Anksiyeteyle savaşır.
- Uykusuzluğa iyi gelir.

Sarımsağın faydaları

Aliin sarımsakta doğal olarak bulunan bir maddedir. Bunun dışında sarımsağın diğer iki bileşeni ajoen ve diallil sülfürdür. Grip virüslerinin vücutta çoğalmasını engelleyen allicin maddesini bol miktarda içeren sarımsağın, hastalığa yakalanmadan önce ve çiğ olarak yenmesi gerekir.


Yapılan bilimsel araştırmalar, sarımsakta sıtma ve kansere karşı savaşta önemli rol oynayan bileşiklerin var olduğunu ortaya koymuştur. Kanada’nın Toronto Üniversitesi’nde yapılan araştırmada sarımsağın sıtmada olduğu kadar kanserle savaşta da önemli rolü olduğu saptanmıştır.


Disülfides adı verilen sarımsaktaki bileşiklerin antibakteriyel ve antikanserojen özellik taşıdığı belirlenmiştir.

Nasıl tüketelim?


Birçok sağlık probleminde faydası olan kuşburnu meyvesinin hem çayını hem de marmeladını tüketebilirsiniz.
nasil-tuketelim

Günde iki fincan kuşburnu çayı ve bir yemek kaşığı marmeladı sağlıklı beslenme planınızın mutlaka bir parçası olmalıdır…

Kansere karşı üstün bir koruyucudur


- Sarımsağın bileşiminde şekerler, A, B ve C vitaminleri, kükürtlü bir uçucu yağ ve içerisinde bol olarak diallil sülfür bulunur. Sarımsağın özel kokusu ve tadı bu içerikten ilerigelir.
- Antiseptik, iştah açıcı, tansiyon düşürücü, parazit düşürücü, idrar arttırıcı, kan temizleyici etkileri vardır. Antiseptik etkisi içindeki allicinden kaynaklanmaktadır.
Bakteriler üzerinde üremeyi azaltıcı ve öldürücü etkisi vardır.
Kansere karşı üstün bir koruyucudur. Çok eski dönemlerden beri sarımsağın kanser oluşum riskini azalttığı ve kanser tedavisinde kullanılabileceği yönünde pek çok söylem bulunmaktadır. Günümüzde yapılan pek çok çalışmanın sonucu da bu söylemi destekler nitelikte olup, sarımsaktan antikanserojen bir ilaç geliştirmenin formülleri aranmaktadır.
- Hemoroit tedavisinde destek olur.
- Bronşit, astım, varis, siyatik ve romatizmaya ilaç gibi gelir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Kandaki şeker seviyesini düşürür.
- Ateş düşürür ve öksürüğe iyi gelir.
- Hipertansiyonu önler.
- Kandaki kolesterol düzeyini düşürür ve damar sertliği gelişimini önler.

Nasıl tüketelim?


Yetişkinlerde özellikle sarımsağın sağlık üzerine olumlu etki gösterebilmesi için günlük 4 gr (2 diş) ve çiğ olarak tüketilmesi önerilir.