Laktoz intoleransı, süt şekerine hassasiyettir. İnek sütü alerjisiyle karıştırılmamalıdır. Çünkü bu şeker bütün hayvan sütlerinde bulunduğundan bazı kişilerin sadece inek sütüne karşı alerjisi olsa da süt şekerine hassas olanların tüm hayvan sütlerinden uzak durmaları gerekir...

Tedavisi mümkün mü?


En etkin ve tek tedavi şekli diyetten laktoz içeren ürünleri çıkarmaktır. Tedavinin şekli yakınmaların şiddetine göre değişir. Hafif yakınması olan kişilerde alınan süt ürünü miktarının azaltılması yeterli olurken şiddetli olgularda tamamen laktozsuz diyet gerekli olabilir.

shutterstock_233557021

Laktaz enzimi içeren damlaların bu gıdalara katılması da şikayetleri azaltacaktır. Çok hassas kişilerde, örneğin kahve kremasının içindeki çok az miktardaki laktoz bile yakınmalara yol açabilir.

Belirtilere dikkat!


Laktoz hassasiyeti, diğer adıyla laktoz intoleransı yaygın görülen bir sorundur. Özellikle süt ve diğer süt ürünlerinde bulunan laktaz enzimi bazı insanlarda şişkinlik, bulantı, gaz, ishal, ağrı ve kramplara neden olabilmektedir. Genellikle 30 dakika süren atakları dondurma hatta süzme peynir bile tetikleyebilir.

shutterstock_221005348

Bazı kişilerde yakınmalar fazla miktarda laktoz aldıktan sonra ortaya çıkarken bazı bireylerde ise bir bardak süt hatta çok hassas bireylerde sadece içinde katkı maddesi olarak laktoz içeren bir besinin tüketilmesi bile ortaya çıkabilir. Bu hassasiyet farkları bireylerin bağırsaklarındaki laktaz yetersizliğinin derecesiyle ilgilidir. Süt şekeri hassasiyeti genelde rahatsızlık verici bir durum olmakla beraber hayati bir sorun yaratmaz. Bütün hayvan sütleri laktoz içerir. Soya sütü aslında bir bitki suyudur ve laktoz içermez, laktoz intoleransı olanlarda benzer semptomlara yol açabilir.

Gizli laktoz nedir?


Her ne kadar süt ve sütten yapılan gıdalar doğal besin kaynakları olsa da, laktoz sık sık hazır gıdalara eklenmektedir. Süt ürünleri içermez diye etiketlenen bazı ürünler laktoz içeren katkı maddeleri bulundurabilirler.

shutterstock_225964000

Laktoz intoleransı yüksek olan insanlar bilmelidir ki; birçok gıda ürününde laktoz bulunabilir. İşte örnekleri…
· Ekmek ve diğer tahıl ürünleri
· Patates, çorba ve kahvaltılık içecekler
· Salata sosları
· Şekerlemeler ve diğer çerezler
· Bisküvi ve kek karışımları

Nasıl teşhis edilir?


Birkaç gün süreyle laktoz içeren besinlerden uzak durun. Daha sonra 2-3 bardak süt için.Eğer karın ağrısı ortaya çıkıyor ise laktoz hassasiyetiniz olabilir demektir. Kesin tanı için laboratuvar incelemeleri yapılmalıdır.

shutterstock_282983975

· Laktoz tolerans testi: Açlık kan şekeri ölçüldükten sonra laktoz içeren sıvı içilir ve daha sonra birkaç kez kan şekeri ölçümü yapılır. Eğer kan şekeri yükseliyorsa laktoz intoleransı yok demektir.
· Soluk testi: Laktoz içeren bir sıvı içildikten sonra nefeste hidrojen gazı ölçülür.