Kısa vadeli hedefler peşinde olmayan, doğruları yapmak isteyen insanlar mucize peşinde koşmaz. Eğer yaşamınız boyunca istediğiniz kilo ve görünümde olmak istiyorsanız, o zaman yaşamınız boyunca uygulayacağınız ve vazgeçmeyeceğiniz doğruları, yani sağlıklı beslenme ilkelerini öğrenmeniz şarttır.

5

Zayıflamanın hiçbir mucizevi şekli yoktur. Hiçbir ilaç, müdahale, yardımcı ürün ya da özel beslenme listesi bunu tek başına sağlayamaz...

Önceliğimiz sağlık…


Doğduğu andan itibaren her insanın daha sonraki beslenme düzenini belirleyen pek çok faktör vardır. Bu faktörlerin en önemlileri şöyle sıralanabilir: Genetik faktörler, kişinin kan bulgularıyla belirlenen organik durumu, sosyal yaşamı ve beslenme alışkanlıkları… Fakat ‘mucize’ olarak tanımlanan rejim listeleri hem yanılsama yaratır hem de bu rejimleri deneyip başarısız olan insanların daha fazla umutsuzluğa kapılmasına neden olur. Oysa birçok insan için geçerli olabilecek ‘mucize diyet’ diye bir kavram yoktur. Öğrenmeniz gereken tek şey sağlıklı beslenme ilkeleridir...

3

Genetik faktörler


Sağlığınız yaşam tarzı seçimlerinizden etkilenir. Bilimsel araştırmalar göstermiştir ki, yaptığınız seçimler sağlığınız üzerinde çok büyük değişiklikler yaratabilir. Genlerinizdeki küçük farklar vücudunuzun gıdaları nasıl metabolize ettiğini, besinleri nasıl kullandığını ve zararlı toksinleri nasıl vücudunuzdan çıkardığını belirler. Bütün bunlar da genel olarak sağlığınızı etkiler. Bunları bildiğinizde, beslenme sisteminizi ve yaşam tarzınızı optimum beslenme ve sağlığınız için değiştirip şekillendirebilirsiniz.

2

Kişinin organik durumu


İnsanlar beslenme sistemlerini değiştirmek için bir uzmana danışmaya başladıklarında, diğer faktörler gibi vücutlarının o anda içinde bulunduğu durumu öğrenir ve belki de daha önce farkında bile olmadıkları birçok gerçeği fark ederler. Herhangi bir rahatsızlığı olmadığını düşünen birçok insan yaptırılan bazı kan tahlillerinin sonucunda şeker hastalığı riskine sahip olduklarını, magnezyum seviyelerinin düşüklüğünü, buna bağlı sonuçları ve sebepleri de öğrenebilirler.

1

Sosyal yaşam


Kilo vermek isteyen insanların hepsi aynı hayatı yaşamaz. Bir işadamının devamlı seyahat etmesi gerekir. Oysa bir ev kadını her gün ailesi için yemek yapmak ve evde bulunmak zorundadır. Dolayısıyla herkes bir yandan beslenirken diğer yandan da değişik hayatlar yaşıyor ve farklı enerjiler harcıyor. Bu yüzden herkes için aynı, ortak ya da benzer diyeti uygulamaya kalktığınızda pek çok sorun söz konusu olabiliyor. Beslenme sisteminizi değiştirmemek için aslında birçok bahane bulmak mümkün. Sosyal yaşamınız bize bu bahaneleri vermek için birçok fırsatla dolu. Ama uzun vadeli zayıflama kararı verilmişse bu bahaneleri ve gerekçeleri ortadan kaldırmak mümkün.

4

Günün öğüdü

Dışarıda yemek yerken...


- Yemek yiyeceğimiz mekana kurt gibi aç gitmemeliyiz.
- Ekmeğimizin üzerine yağ sürmemeliyiz; bu, en bayat ekmeğin bile lezzetli olmasına sebep olabilir.
- Yarım porsiyonlar sipariş etmeli ya da arkadaşımızla paylaşmalıyız.
- Lezzetli ve yumuşak olduğu kadar besleyici de olan bir yemek seçmeliyiz.
- Yarım saatlik bir yemek sonrası yürüyüşün zevkini çıkarmalıyız.

6

Beslenme alışkanlıkları


Beslenme alışkanlıklarını değiştirmek oldukça zordur. Ama yediğiniz şeyin vücudunuza ne yaptığını öğrenirsek, ondan uzak durmak için iradenizin sesini istekle dinleyebilirsiniz. Eğer bir evde hep hayvansal yağlardan yapılan yemeklerle büyüme çağı geçirilmişse, bir genç devamlı olarak fast food ve atıştırma tipi besinleri alışkanlık edinmişse, ona bunun zararlarının gösterilmesi ve değiştirilmesi gereklidir. İştah, vücudun ağırlığı tarafından değil, lif, besin ve kalori yoğunluğu tarafından kontrol edilir. Kalori miktarını yiyeceğin hacmine göre hesaplamak faydalıdır. En az kalori alarak doymamızı sağlayacak olan yiyeceklerin hangileri olduğu çok açık: Yeşil sebzeler, baklagiller ve bazı meyveler. Çoğumuz çok fazla yağ yeriz, fakat bilimsel araştırmalar çok az yağ yemenin de problem olabileceğini gösteriyor. İdeal sağlık, beslenme sisteminizdeki yağ asitlerinin doğru bir şekilde dengelenmesine de bağlıdır. Az yağlı bir beslenme sistemi, eğer aşırı miktarda rafine karbonhidrat içeriyorsa, çok yağlı bir beslenme sisteminden daha kötü olabilir.