Havalar artık aniden soğuyup ısınıyor. Her ne kadar yazdan kalan o kısa pastırma yazı döneminin geri döneceğini beklesek de soğumaya başlayan havayla birlikte soğuk algınlıkları ve gribal enfeksiyonlar her an kapımızı çalabilir… Peki bu risklere karşı nasıl beslenmeliyiz? Tabii ki bağışıklık sistemini güçlendirici yiyecek, içecek ve takviyeleri daha fazla tüketerek...

c-vitamini

C vitamini deposu gıdalar

- Yeşil sivri biber
- Kuşburnu
- Brokoli
- Kırmızı lahana
- Brüksel lahanası
- Karnabahar
- Ispanak
- Portakal, mandalina, greyfurt, bergamot, limon
- Maydanoz
- Dereotu
- Yeşil soğan, kuru soğan
- Tere, roka
Aynı hedefe yönelik şu çaylardan da yardım alabilirsiniz:
- Zencefil ve limonlu bitki çayı
- Ekinezya çayı

Sonbahar hastalıklarına karşı iki meyve ve iki sebze

armut


Armut: Serin havanın geri gelmesiyle birlikte tatillerinden dönen kış meyveleri yavaş yavaş tezgahlarda yerini almaya başladı. Armut da tam bir sonbahar meyvesidir ve sonbahardaki ani hava değişimleri nedeniyle bozulan bağışıklık sistemini güçlendirir. Yüksek miktarda su içeriğine sahip olduğundan midede çok kısa süre kalıp bağırsaklara geçer. Suyunda bulunan değerli maddeler bağırsaklarda kısa sürede emilir. Sindirimi destekler, bağırsakları dezenfekte eder, pekliği önler. Çok az su içenlere ve su içmediğinden şikayetçi olanlara armut yemeleri veya suyunu içmeleri önerilir. Armudun meyve kabuğundaki birçok yararlı maddeden (vitaminler, madenler, albümin yapıtaşları) faydalanabilmek için iyice yıkanarak kabuğuyla yenmesi tavsiye edilir. Kan dolaşımı ve böbrek hastalıklarında pişmiş armut tüketmek çok yararlıdır. Bu meyve ayrıca içindeki potasyum nedeniyle vücutta ödem oluşumunu da önler.

Nasıl tüketelim?

Meyve: Ilık suda yumuşak fırçayla yıkanan armut kabuğuyla yenmelidir. Suyunun uzun süre saklanabilmesi için pastorize edilmesi gerekir. Bir sabah kahvaltısı alternatifi olarak, sabah öğününde yediğimiz yulafa bir adet rendelenmiş armut ekleyin ve sütle pişirerek lapa haline getirin. Soğuyunca üzerine tarçın serperek tüketebilirsiniz.

Çay:
Üç gram kıyılmış taze veya kuru armut yaprağına 150 ml sıcak su eklenir, 10 dakika demlenip süzülür. Günde 2-3 fincan tatlandırılmadan içilir. Bu çayın, yüksek oranda mazı asidi içeren idrar söktürücü çaylar yerine kullanılması önerilir. Ancak midesi duyarlı olanlarda mazı asidi iştahsızlığa, mide bulantısına ve kusmaya neden olabilir.

mandalina

Mandalina: Doğayı seviyorum çünkü tam mevsim geçişinde grip, nezle kapımızı çalarken sanki imdadımıza yetişircesine gelip bizi kurtarıyor mandalina. Şu an için yeşil olanlarını görsek de kısa bir zaman zarfında sarı ve turuncu tonlara da ulaşacağız. Peki mandalina içeriğinde bize neler sunuyor da hastalıklardan kurtarıyor?
- İçerdiği zengin ve doğal C vitaminiyle bedenimizin hastalıklara karşı direnme gücünü arttırıyor.
- Yüksek orandaki potasyum içeriğiyle yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı oluyor.
- İçerdiği antioksidan maddelerle kansere yakalanma riskini azaltıyor.
- Kalp hastalıklarına karşı şaşırtıcı bir ilaç olma özelliği taşıyor çünkü kötü kolesterol düzeyini düşürüyor.
- Kılcal damarlardaki kan dolaşımını hızlandırıyor. Damar hastalıklarına karşı vücudu koruyor.
- Kanı temizliyor.
- Sinirleri yatıştırıyor.
- Akşam yemeğinden sonra tüketilen 1-2 mandalina uykusuzluk yaşayanlar için fayda sağlıyor.
- Mandalinanın ince kabuklarının altında serinletici, iştah açıcı ve susuzluğu giderici bol miktarda vitamin ve mineral bulunuyor. Özellikle de yüksek miktarda provitamin A...

Nasıl tüketelim?

Sağlığa yararlı bütün bu önemli etkilerinden yararlanmak için mandalinanın taze olarak tüketilmesi önerilir. Meyve olarak tüketebileceğiniz gibi suyunu sıkıp taze olarak bekletmeden içebilirsiniz de. Ayrıca birçok tatlı veya sebze yemeklerinde kullanılabilir.

pirasa

Pırasa: Soğan ve sarımsağın yakın akrabası olan pırasa, soğana benzer tadı olan ve birçok yemekten çorbaya, sofralarımıza tat katan bir sebzedir. Bir bütün pırasa yaklaşık 54 kalori içerir. Böylece pırasa, fazlaca kalori alımı olmadan, yemeklerinize hem lezzet hem de hacim katmaktadır. Pırasa zengin içeriği sayesinde birçok vitamin grubu açısından mükemmel bir kaynaktır ve sağlığa çok fazla yararı bulunur. Beslenmenize ekleyeceğiniz pırasa, günlük ihtiyacınız olan A vitamini gereksiniminizi de karşılayacaktır. Yeterli miktarda A vitamini almak sağlıklı kan hücreleri üretimine yardımcı olur. A vitamini ayrıca retina (gözlerdeki, ışığı ve rengi algılamaya yardımcı olan bir doku) sağlığını da korur.

Nasıl tüketelim?

Pırasa hafif tadı nedeniyle birçok sebze yemeğinde sıklıkla kullanılabilir. Bir parmak boyunda doğradığınız pırasaları bir yemek kaşığı zeytinyağıyla soteleyerek üzerine yoğurt ekleyip tüketebileceğiniz gibi, direkt sebze yemeği şeklinde, kendi bildiğiniz usülle de pişirebilirsiniz.

ayni-hedefe-yonelik-cay

Yer elması: A ve C vitaminlerince zengin olan yer elması içerdiği mineraller bakımından çok değerlidir. Kalsiyum, demir ve fosforu bünyesinde barındırır. Kalsiyum içeriğiyle kemik dokularını güçlendirir.

Nasıl tüketelim?

Yer elmasının faydalı içeriğini koruyabilecek en ideal pişirme yolu buharda pişirmedir. Körpe yer elmaları, salatalarda çiğ olarak da kullanılabilir.