Doğru beslenme gözleri birçok hastalığa karşı korurken, bazı hastalıkların da ilerlemesini yavaşlatabiliyor. Bu açıdan özellikle vitamin ve mineral yönünden zengin beslenmeyi asla ihmal etmeyin…

11

Gözler sağlık konusunda çok önemli ipuçları verir. Gözlerinizde oluşan bazı sorunlar kimi zaman vücudunuzdaki çok önemli hastalıkların habercisi olabilir. Örneğin kataraktta, göz merceği saydamlığını kaybeder ve görme azalır. Glokom, göz içi basıncının yükselmesi nedeniyle görme sinirinin giderek zayıflamasına ve görme kaybına yol açar. Erişkinlerde görülen göz hastalıklarının birçoğu daha az sıklıkla olmak üzere bebeklerde ve çocuklarda da görülebilir.

9

Diyabetiniz varsa…


Göz sağlığınızı olumsuz yönde etkileyen hastalıklar arasında kronik diyabet ve tansiyon yer alır. Özellikle diyabet, gözde katarakt, glokom ve en önemlisi de diyabetik retina hastalığına sebep olabilir. Diyabet hastalarında görme kaybı gelişme ihtimali diğer insanlara göre 25 kat daha fazladır. Diyabette beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi gerekir. Bu da glisemik indeksi düşük besinleri ve posalı yiyecekleri tercih etmekle, öğün atlamamakla, aşırı yağlı yiyeceklerden sakınmakla, şeker ve şekerli yiyeceklerden uzak durmakla olur.

4

Hangi vitaminler alınmalı?


Gece iyi görememe olgusu (gece körlüğü) genellikle A vitamini ve çinko eksikliğinden ileri gelir. En iyi A vitamini kaynakları havuç, ıspanak, lahana, portakal ve sarı renkli meyvelerdir. Sigara tiryakilerinde B12 eksikliğiyle birlikte görülen ender bir göz hastalığı ise tütün körlüğü olarak bilinir. Erken yaşlarda düzenli olarak ve bol bol meyve yemek, ilerleyen yaşlarda görme kayıplarını önemli oranda önler. Araştırmalar, düzenli olarak günde üç öğün meyve tüketenlerde, yaşlılıkta görme kayıplarının yüzde 36 azaldığını ortaya koyuyor. Çoklu vitamin almak, katarakt riskini yüzde 60 oranında azaltıyor. Özellikle çoklu vitamin hapında bulunan E ve C vitaminlerinin katarakt riskini azaltmada önemli rolü olduğu belirtiliyor. Zeytinyağı, ayçiçek yağı, ceviz, badem, tereyağı, kırmızı et, brokoli, ıspanak gibi yeşil yapraklı bitkilerle kivi, mango ve muzda bulunan E vitamini, retina dejenerasyonunu önlemede faydalı olabiliyor. Ayrıca omega 3 ve 6 yağ asitleriyle çinko ve magnezyum gibi minerallerin de göz sağlığına yararı çok büyük. Omega 3 ve 6 göz kuruluğunu önlüyor. Balık, ceviz ve keten tohumundan önemli miktarda omega 3, mısırözü, soya ve ayçiçeği yağından da omega 6 yağ asitleri alınabiliyor.

7

Günün besini: Havuç


Havuç içerdiği özel şekeri, A vitamini ve diğer vitaminleriyle karaciğeri kuvvetlendirir, vücuttaki üre asidinin, ürat tuzlarının, benzeri yorgunluk maddelerinin idrarla dışarı atılımına yardımcı olur. İçerdiği beta karoten sayesinde gözleri ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

6

Gözler için doğal reçeteler…


- Ceviz yapraklarının kaynatılmasıyla elde edilen sıvıya batırılan temiz bir bez parçası göz üzerine konursa göz iltihaplanmalarını önler.
- Göz nezlesi ve kanlanmasında gül yapraklarından yapılan çayla göz banyosu yapılabilir.
- Maydanoz suyu ile yapılan göz banyosu gözkapağı iltihaplarını iyileştirir.
- Rezene tozu karıştırılan suyla yıkandığında gözler kuvvetlenir.

5 3