Fazla kilolarından kurtulmaya çalışanlar kadar zayıf olup kilo almak isteyenlerin sayısı da az değil. İşte onlar için tavsiyelerim...

11

“Ne kadar yersem yiyeyim kilo alamıyorum”, “Fazla kalorili besleniyorum, her gün mutlaka tatlı yiyorum, fast food tüketiyorum, yine de şişmanlayamıyorum”, “Kendimi sürekli yorgun ve güçsüz hissediyorum, uykum geliyor, iştahsızım, yemek yemek içimden gelmiyor”… Pek çok kişi yukarıdaki cümleleri kuranlar için, “Keşke ben de senin gibi olabilsem” diyor ama kilo alamayanlar da onlara özeniyor...

1

Zayıflığın sebepleri

Günlük olarak alınan toplam enerjinin harcanan enerjiden daha az olması veya tüketilen besinlerin vücut tarafından kullanılmaması durumunda zayıf olma durumu ortaya çıkar. Bunun dışında zayıf olma nedenleri arasında;
- Sindirim sistemi bozuklukları,
- Hipertiroit gibi metabolizmayı hızlı çalıştıran hormonal hastalıklar,
- Bağırsak parazitleri ve emilim bozuklukları,
- Kilo alma korkusu,
- Psikolojik bozukluklar ve buna bağlı iştah kesilmesi,
- Anoreksiya nevroza, blumia gibi yeme bozuklukları,
- Kullanılan ilaçlar ve bunların etkisi,
- Fazla fiziksel aktivite yapanlar,
- Kanser, tüberküloz, kronik diyare gibi zayıflatan hastalıklar,
- Düzensiz yemek yiyen ve uzun açlık gibi nedenler bulunuyor..

5

Sağlığa zararı

Zayıflık her zaman sağlıksız olmak anlamına gelmez. Bu durum, kişiye, yaşına ve zayıflık derecesine göre değişir. Dolayısıyla zayıflığın sağlık üzerindeki etkisini görmek için uzmanların vücut analiz cihazı sonuçlarını değerlendirmesi gerekir. Bu süreçte herhangi bir yeme bozukluğunun var olup olmadığını net olarak değerlendirmek şarttır. Çünkü eğer anoreksiya, bulimia, tıkanırcasına yemek yeme gibi herhangi bir yeme bozukluğu varsa, bu konuda mutlakla bir psikiyatristen destek almak gerekir. Çocuklukta zayıf olmak, büyüme ve gelişmenin az olmasına, emzikli kadınlarda süt veriminin yetersiz kalmasına, vücudun savunma mekanizmasının azalmasına, konsantrasyonun düşmesine ve hatta yaşam süresinin kısalmasına bile neden olabilir.

6

Kilo almanın yolları

Kilo almak kilo vermekten çok daha zor bir durumdur. Bu süreç öncelikle çok büyük sabır ister. Kilo almayı hedefleyen kişilerin bunu sadece istemesi yeterli değildir; buna inanmaları da gerekir. Kilo almak için gerekli tahlilleri yaptırıp, zayıflığın altında yatan geçerli bir hastalık ya da farklı bir durum yoksa diyetisyen kontrolünde sıkı bir takip ve iletişimle ayda ortalama iki kilo alacak şekilde hedef koyulabilir. Bu süreçte kilo almak yönteminde esas amaç vücutta gerekli dokuları oluşturmaktır. Kilo yağ, kas dokusu, vücut suyu ve kemik dokusu olan yağsız dokuyu arttıracak şekilde alınır. Amaç daha çok kas dokularını arttırmaktır.

10

Dikkat edilmesi gereken noktalar

- Günün en önemli öğünü olan kahvaltı mutlaka yapılmalıdır ve erken saatte yapılması kilo alımında çok önemlidir.
- Kilo almak isteyenler kesinlikle öğün atlamamalıdır. Düzenli ve kaliteli beslenme olmazsa kilo alımı gerçekleşmez.
- Kas dokusunun arttırılması için protein ve karbonhidrat tüketimine dikkat etmek gerekir. Her öğüne muhakkak karbonhidratlı, yağlı ve proteinli bir besin koymak gerekir.
- Kahvaltıda peynir, yumurta, süt gibi protein içeriğine sahip bir besin ve ekmek tüketilmesi doğru tercihtir.
- Ara öğünlerde kalori ve protein değeri yüksek gıdalar tercih edilmelidir. Özellikle fındık, badem, ceviz gibi kuruyemişler, tost, süt, kek, taze ve kuru meyveler, ayran gibi gıdalar yenmelidir.

14

Suyu yemekten 45 dakika sonra için

- Ana yemeklerde mideyi çabuk şişirecek sıvılara dikkat edilmelidir. Yemekle beraber içecek alınmamalıdır. Ayran, meyve suyu, asitli içecekler, şalgam suyu veya çorba gibi besinler yemekte hızlı doyuma sebep olur. Bu gıdaların alımı kısıtlanmalıdır. Su tüketimi bile yemekten 45 dakika sonraya bırakılmalıdır.
- Baharatlar, bazı soslar ve salçalı yemekler iştah açar. Yemekleri pişirirken hipertansiyonu olmayan kişiler rahatlıkla bu üç iştah açıcıyı kullanabilirler.
- Bazı öğünlerde salata yerine taneli meyve kompostoları tüketilebilir.
- Tatlılar iştahı azaltmayacak ve miktarı abartmayacak şekilde tüketilmelidir. Çok fazla tatlı tüketimi ana yemeklerin alımının azalmasına ve iştahın kapanmasına sebep olur. Yemek sonrasında ya da yatarken son ara öğünde tatlı tüketilebilir.

2

Hafif tempolu yürüyüş iştahınızı açar

- Tüm yemekleri keyifle tüketmelisiniz. Örneğin; sevdiklerinizle beraber yemek iştahınızı açabilir.
- Çok yoğun bir egzersiz programı uygulanmamalıdır. Bunun yerine, yemekten bir saat önce yapılacak 30 dakika hafif tempolu yürüyüş iştahınızı açar ve kalori alımınızı arttırır.
- Yemek pişirilirken besin değeri arttırılmalıdır. Örneğin, makarnalar peynirli ya da kıymalı olabilir. Kek ve pastalar fındık, cevizli yapılabilir. Çorbalara kıyma, buğday, pirinç, patates ve şehriye koyulabilir.
- Yemeklerin yanında tüketilmesi gereken salatalara zeytin, ceviz, mısır, zeytinyağı, ton balığı, peynir eklenebilir.