Önüm­de uzun mu uzun bir lis­te du­ru­yor.
Lis­te­de kıy­met­li ma­den ti­ca­re­tin­den tu­tun da, uçak ta­şı­ma­cı­lı­ğı­na ka­dar bir­çok alan­da fa­ali­yet gös­te­ren şir­ket­le­rin ad­la­rı bu­lu­nu­yor.
Lis­te­de­ki 35 şir­ket, Ro­yal Hol­di­g’­in ça­tı­sı al­tın­da top­la­nı­yor.
Pe­ki bu hol­din­gin pat­ro­nu kim
olu­yor?
Kim ola­cak?
Rı­za Sar­raf, af­fe­der­si­niz ha­yır­se­ver Rı­za Bey!..

*  *  *

İd­di­aya gö­re Rı­za Bey, sö­zü­nü et­ti­ğim fir­ma­la­rı, ağır­lık­lı ola­rak Tür­ki­ye­’nin ca­ri açı­ğı­nın yüz­de 15’i­ni tek ba­şı­na in­dir­me (!) ope­ras­yo­nun­da kul­la­nı­yor.
Ak­ra­ba­la­rı­nı ve ya­nın­da ça­lı­şan­la­rı or­tak ola­rak gös­ter­di­ği bu pa­ra­van şir­ket­ler üze­rin­den yüz­ler­ce mil­yar do­lar­lık ka­ra pa­ray­la oy­nu­yor.
Ama bi­rin­ci plân­da yap­tı­ğı iş, İra­n’­da ida­ma mah­kum edi­len Ba­bek Zen­ca­ni ta­ra­fın­dan sa­tı­lan pet­ro­lün pa­ra­sı­nı kül­çe al­tı­na çe­vi­rip, Du­ba­i’­ye gön­der­mek olu­yor.
Da­ha ön­ce de yaz­dı­ğım gi­bi; kül­çe­ler, Du­ba­i’­de­ki ra­fi­ne­ri­de ziy­net eş­ya­ya dö­nüş­tü­rül­dük­ten son­ra tek­ne­ler­le İra­n’­a yol­la­nı­yor.
Bu ara­da hem Rı­za Bey, hem de bu­ra­da­ki ya­sa dı­şı iş­le­ri­ne göz yu­man iş­bir­lik­çi­le­ri, yük­lü ko­mis­yon­la­rı cep­le­ri­ne in­di­ri­yor!

*  *  *

Saa­det zin­ci­ri 17-25 Ara­lık ope­ras­yo­nuy­la ko­pun­ca, ih­bar­lar baş­lı­yor.
Bu ki­şi­ler­den bi­ri, pa­ra­van şır­ket­le­rin lis­te­siy­le bir­lik­te yüz­ler­ce ka­ra pa­ra bel­ge­si­ni, ül­ke yö­ne­ti­mi­nin zir­ve­si­ne ve dev­le­tin tüm il­gi­li ku­rum­la­rı­na gön­de­ri­yor...

*  *  *

So­nuç­ta ne olu­yor bi­li­yor mu­su­nuz?
Mec­bu­ren baş­la­tı­lan so­ruş­tur­ma so­nu­cun­da şir­ket­le­rin ver­gi ka­çır­dı­ğı tes­pit edi­li­yor.
Muh­bi­re de 170 bin li­ra ci­va­rın­da ik­ra­mi­ye ta­hak­kuk et­ti­ri­li­yor.
Ama ge­lin gö­rün ki bu pa­ra­nın an­cak 50 bin li­ra­sı öde­ne­bi­li­yor!
Çün­kü, özel uça­ğı olan, ta­ri­hi ya­lı­lar­da ya­şa­yan, mil­yar­lar­ca do­la­rı bir tu­şa do­ku­na­rak bir ül­ke­den di­ğe­ri­ne ta­şı­yan Rı­za Be­y’­in şir­ket­le­rin­de ver­gi bor­cu­nu öde­ye­bi­le­cek pa­ra çık­mı­yor!..

*  *  *

İs­ter ina­nın is­ter inan­ma­yın ama Türk Bay­ra­ğı önü­ne ge­çe­rek ca­ri açı­ğın yüz­de 15’i­ni tek ba­şı­na in­dir­mek­le övü­nen Rı­za Bey, dev­le­te olan ver­gi bor­cu­nu bi­le öde­mi­yor!
Ya­ni ca­ri açı­ğı in­di­rir­ken ver­gi bor­cu­nu bin­di­ri­yor!

*  *  *

Doğ­ru­su bu ko­nu­da ak­lı­ma bir­çok so­ru ge­li­yor.
Ör­ne­ğin Ege­men Ba­ğı­ş’­tan Za­fer Çağ­la­ya­n’­a ka­dar saa­det zin­ci­rin­de her kim yer alı­yor­sa, on­la­ra ver­dik­le­ri­ne sa­yı­yor ola­bi­lir mi?
Ya da ken­di­si­nin ‘Ha­yır­se­ver Rı­za Be­y’ ola­rak anıl­ma­sı­nı sağ­la­yan ha­yır (!) iş­le­ri­ne!..
Eh bi­raz da siz dü­şü­nün ba­ka­lım!..