Tarafsız anayasa uzmanları AKP’nin, MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin desteğiyle getirmeye çalıştığı başkanlık sisteminin bir benzerine hiçbir çoğulcu demokraside rastlanmadığını, bunun Afrika tipi bir model olduğunu söylüyorlar.

* * *

Peki Afrika denilince aklımıza ne geliyor?
Susuzluk, açlık, salgın hastalıklar, çocuk ölümleri, soykırımlar, diktatörler ve emperyalizm tarafından sömürülen zenginlikler...

* * *

Yeri gelmişken size çarpıcı bir sömürü örneği vereyim:
Akıllı cep telefonları, bilgisayarlar, DVD oynatıcıları, silah ve uçak mühendisliği ekipmanları üretiminin olmazsa olmazı, “koltan” denilen maden.
Dünya koltan rezervinin yüzde 80’i, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde bulunuyor.
Ancak Kongo’nun madenleri, 1994 yılında sadece 100 gün içinde 800 bin Tutsi’nin Fransa destekli soykırıma uğradığı işgalci Ruanda tarafından işletiliyor.
Koltan ocaklarında son derece ağır koşullarda ve ölüm tehlikesi altında çalışan bir işçi, 15 saatlik üretim karşılığında günde en fazla 7 Dolar alabiliyor! Ruanda ise, koltan ihracatından yılda sadece 240 milyon Dolarlık bir gelir sağlayabiliyor!..

* * *

Peki, bu maddeyi kullanarak akıllı cep telefonları ve bilgisayarları üreten Çin Halk Cumhuriyeti ve işbirliği yaptığı ABD’deki “Silikon Vadisi”nin dev teknoloji ve yazılım şirketleri ne kazanıyor?
Şimdi sıkı durun.
240 milyon Dolar, ama sadece bir günde!..
Yıllık kazançlarının kaç milyar doları bulduğunu varın siz düşünün!..

* * *

Bu gerçek de insanoğlunun artık savaşları topla tüfekle değil, bilgiyle kazandığını gösteriyor...
14 yıldır AKP elindeki Türkiye ise, Afrika’yı perişan eden başkanlık modeline doğru koşuyor...
Ayrıca Ortadoğu’ya yöneldiğinden, çağdaşlığa, bilime ve bilgiye sırtını dönmüş bulunuyor!..
Açılımı “Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı” olan PISA’nın SÖZCÜ’de okuduğunuz bu yılki sonuçları, ülkemizde 15 yaş grubu öğrencilere yönelik milli eğitimin felaket düzeyinde çöktüğünü gösteriyor!..

* * *

PISA denilince de akla ister istemez İtalya’daki eğik PISA Kulesi geliyor.
Mimar ve mühendislerin ortak çabasıyla PISA Kulesi’nin yıkılma tehlikesi önlendi ama Türkiye’deki PISA sonuçları, çağdışı kafaların elindeki eğitim yıkımının artarak devam edeceğini gösteriyor.