Si­ya­si ko­nu­lar­da kö­şe ya­zar­lı­ğı yap­mak, ana­liz ve ön­gö­rü­ler­de bu­lun­mak, zor ol­du­ğu ka­dar, ya­za­nı ta­rih önün­de de bağ­la­yan bir ça­ba...
Kuş­ku­suz bu de­ğer­len­dir­me, ka­lem­le­ri­ni ya­la­na ve ik­ti­dar rek­la­mı­na ada­mış ki­ra­lık ka­lem­ler için de­ğil ba­ğım­sız ve hal­kın ger­çek­le­ri öğ­ren­me hak­kın­dan baş­ka hiç­bir gü­ce hiz­met et­me­yen onur­lu ya­zar­lar açı­sın­dan ge­çer­li.
Zi­ra yan­daş kö­şe­ci­ler, bu onur­suz­lu­ğu ka­bul eder­ken, bı­ra­kın ta­rih önün­de hak­lı çık­ma­yı, ge­le­cek ku­şak­la­rın me­zar taş­la­rı­na tü­kür­me­le­ri­ni bi­le gö­ze alır­lar!..
Bu kı­sa ha­tır­lat­ma­nın ar­dın­dan aşa­ğı­da­ki sa­tır­la­rı, ge­lin bir­lik­te oku­ya­lım:

*  *  *

Ame­ri­kan Mer­kez Ban­ka­sı (FED) mü­fet­tiş­le­ri­nin, Zi­ra­at Ban­ka­sı­’nın New York Şu­be­si­’ne bas­kın ya­pa­rak, ka­ra pa­ray­la mü­ca­de­le­de üze­ri­ne dü­şen so­rum­lu­lu­ğu ye­ri­ne ge­tir­me­di­ği ge­rek­çe­siy­le so­ruş­tur­ma baş­lat­tı­ğı id­di­a edi­li­yor.
Bu ge­liş­me­ler üze­ri­ne CHP’­li Umut Oran, Dev­let Ba­ka­nı Ali Ba­ba­ca­n’­a ıs­rar­la so­ru­lar yö­nel­ti­yor, Ba­ba­can ise sus­ma­yı ter­cih edi­yor!
Ta­raf­sız göz­lem­ci­ler, ka­ra pa­ra so­ruş­tur­ma­sı­nın Tür­ki­ye­’nin İra­n’­dan al­dı­ğı pet­ro­lün kar­şı­lı­ğı­nı al­tın­la öde­me­de kul­lan­dı­ğı yön­tem­ler­den (Rı­za Sar­raf-Ba­bek Zen­ca­ni iliş­ki­si) kay­nak­lan­dı­ğı­nı öne sü­rü­yor­lar.

*  *  *

Oran, sor­ma­ya de­vam edi­yor:
“...Zi­ra­at Ban­ka­sı­’na, ‘ka­ra pa­ra ile mü­ca­de­le ko­nu­sun­da­ki ek­sik­lik­le­ri­’ gi­der­me­di­ği ge­rek­çe­siy­le ce­za ke­sil­me­si ha­lin­de, Zi­ra­at Ban­ka­sı ve do­la­yı­sıy­la Tür­ki­ye, ce­za­nın pa­ra­sal kar­şı­lı­ğı­nın çok üs­tün­de bir iti­bar kay­bı­na uğ­ra­ma­ya­cak mı? Böy­le bir yap­tı­rım söz ko­nu­su olur­sa, Zi­ra­at Ban­ka­sı, ka­ra pa­ray­la mü­ca­de­le ko­nu­sun­da ce­za alan ilk Türk ban­ka­sı ol­ma­ya­cak mı? Bu olum­suz ve ge­ri dö­nül­me­si ola­nak­sız du­ru­mun ya­şan­ma­ma­sı için han­gi acil adım­la­rı ata­cak­sı­nız?..”

*  *  *

“A­me­ri­kan Mer­kez Ban­ka­sı (FED) mü­fet­tiş­le­ri­nin Zi­ra­at Ban­ka­sı New York Şu­be­si­’n­de baş­lat­tık­la­rı tef­tiş­te özel­lik­le, 2012’nin ikin­ci ya­rı­sın­da­ki iş­lem­le­rin mer­cek al­tı­na alın­ma­sı dik­kat çe­ki­yor.
Bu da, 17 Ara­lık so­ruş­tur­ma­sı son­ra­sın­da or­ta­ya atı­lan Tür­ki­ye­’nin İra­n’­la olan ti­ca­ri iliş­ki­le­rin­de­ki yol­suz­luk ve ka­ra pa­ra ak­la­ma id­di­ala­rı­nı ak­la ge­ti­ri­yor...
Zi­ra 2012’de, Tür­ki­ye­’nin İran ve Bir­le­şik Arap Emir­lik­le­ri­’ne al­tın ih­ra­ca­tı 11.1 mil­yar do­la­ra fır­la­mış­tı.
Bu­nun ne­de­ni de İra­n’­dan alı­nan do­ğal­ga­zın pa­ra­sı­nın Rı­za Sar­raf ara­cı­lı­ğıy­la al­tın ola­rak öden­me­siy­di. Ya­ni ger­çek­te al­tın ih­ra­ca­tı söz ko­nu­su de­ğil­di! Am­bar­go al­tın­da­ki İra­n’­dan do­ğal­gaz alı­nı­yor, kar­şı­lı­ğın­da pa­ra ye­ri­ne al­tın gön­de­ri­li­yor­du...”

*  *  *

Oku­duk­la­rı­nız, kö­şem­de 2014 yı­lı­nın mart ve ey­lül ay­la­rın­da ya­yım­lan­mış ya­zı­lar.
“Tür­ki­ye­’yi Te­rör ve Ka­ra Pa­ra Şüp­he­li­si Yap­tı­la­r” baş­lık­lı 24 Mart ta­rih­li ya­zı­mı şu yo­rum­la nok­ta­la­mı­şım:
“Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti Dev­le­ti­’ni, te­rö­re yar­dım ve ya­tak­lık şüp­he­li­si yap­tı­lar. Ay­rı­ca Rı­za Sar­ra­f’­ın al­tın­la­rı­nı, dev­le­tin res­mi bel­ge­le­rin­de ih­ra­cat­mış gi­bi gös­te­re­rek, kor­kunç bir ya­la­na im­za at­tı­lar...”

*  *  *

Da­ha dün ba­sıl­mış, he­nüz mü­rek­ke­bi bi­le ku­ru­ma­mış bir ya­zı gi­bi de­ğil mi?
Bi­ze ku­lak as­ma­ma­la­rı ve davalar açıp inandırıcılığı sıfır tekzipler göndermeleri hiç önem­li de­ğil!
Zi­ra ne di­yor bil­ge?
“Siz ka­pı­yı ye­te­rin­ce yük­sek ses­le ve uzun sü­re ça­lın, bi­ri­le­ri mut­la­ka uya­na­cak­tır!..”