Ergenlik dönemindeki gençler, emziren anneler, hamileler hatta sağlıklı beslenen ancak buna rağmen demir eksikliği olan çok insan var. Bu sorunu olanlar kolay kilo alır ve kilo vermekte zorlanır…



Demir eksikliği çarpıntı, nefes darlığı, sinirlilik, halsizlik gibi belirtilerle kendini gösteren yaygın bir hastalıktır. Özellikle üreme çağındaki birçok kadında demir eksikliğine bağlı kansızlık görülmektedir. Yemekten hemen sonra çok fazla siyah çay içenlerde yaygın olarak görülen bir sağlık sorunudur. Bu sorun kilo vermeye de engeldir. Dolayısıyla eğer demir eksikliğiniz varsa, detokslarımı yapmaya başlamadan önce mutlaka doktorunuzun yönlendirmesiyle demir depolarınızın dolması için ilaç takviyesi yapmanız iyi olur. Demir eksikliğinize rağmen detoks programlarımı uygulayarak bir miktar kilo verseniz de istediğiniz kadar kilo veremezsiniz.


D vitamini neden önemli?


Vücudumuza D vitaminini iki yolla alırız: Güneş ışığı ve besinlerle… Çoğu kişi D vitamininin kemik gelişimi ve kemik yoğunluğunu korumak için gerekli bir vitamin olduğunu zanneder. Halbuki bu vitamin, aynı zamanda vücutta önemli işlevler gören çok önemli bir hormondur. D vitamini vücutta hücre yenilenmesine destek olur. Kalsiyum, fosfor emilimini düzenler ve kemiklerin korunmasını, bağırsakların düzenli olarak çalışmasını sağlar, sindirim sistemini düzenler, kasları ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücuttaki D vitamini seviyesinin düşük olması, kilo almaya meyilli bir bedene sahip olmamıza neden olur.


Eksikliği hangi sonuçlara yol açar?


Yetişkinlerde kasların güçsüzlüğüne, kemik yoğunluğunun azalmasına, hormon dengesinin bozulmasına, uykusuzluğa, yorgunluğa, bağışıklık sisteminin zayıflamasına, depresyona ve kilo alımına neden olabilir. Kilo vermeyle D vitamini oranının arasındaki bağlantı net rakamlarla ortaya konmuş olmasa da, vücuttaki D vitamini oranı normal seviyede olan kişilerin kilo vermesi çok daha kolaydır. D vitamini, leptin hormonunu düzenler. Leptin, beynimize doyma hissini veren hormondur. Mesela tabaklarca yemek yediği halde halen aç olduğunu, bir türlü doyamadığını hisseden kişilerin büyük ihtimalle leptin hormonu konusunda sorunu vardır ve vücudunda D vitamini eksiktir. Yani D vitamini eksikliği daha az leptin hormonu, daha çok açlık hissetmek demektir.


DİKKAT!


Özellikle göbek ve bel çevresinde yağlanma problemi yaşayanların vücutlarındaki D vitamini miktarını kontrol ettirmeleri gerekir.


Çorba seçeneği daha çok olabilir


İstanbul’da kaç şubesi var bilmiyorum ama hemen hemen her semtte karşıma çıkar Big Chefs restoranlar… Daha masaya oturur oturmaz ikram edilen ekmek sepeti ve zeytinyağını görünce “Ne olur bunları artık koymasınlar” dediğim yerlerden biridir. Çoğunun dekorasyonu birbirine benzer, güzel ve sıcak bir atmosferi vardır. Eğer diyette değilseniz hamburgerleri güzel, mönüleri zengin fakat salataları çok zayıftır. Mesela tavuk salata ile biftek salatanın tek farkı üstlerine konulan ettir. Oysa bu fark biraz daha fazla olmalıdır. Mönüleri oluştururken biraz daha hayal gücü katmak hiç de fena olmaz. Giriş seçeneklerinde bulunan, büyük tabaklarda servis edilen ceviz ve kuru kayısı ise çok iyi fikir. Keşke zeytinyağı ve hafif bayatlamış ekmek yerine kuru meyve ikram etseler ne iyi olur… Et yemeklerinde çok başarılılar ancak sadece 2-3 çorba seçeneğinin olması kötü, Tatlıları da daha hafif olabilir...