Günümüzde pek çok insan kilo vermek için çareyi genellikle diyet ve egzersizde arıyor… Ancak Doç. Dr. Alper Çelik, “Her ikisi de kalıcı kilo kontrolü sağlamaz. Tek gerçekçi çözüm yolu ameliyattır” diyor.



Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Doç. Dr. Alper Çelik, metabolik cerrahi yöntemiyle aralarında Erhan Yazıcıoğlu ve İlyas İlbey gibi ünlü isimlerin de bulunduğu birçok hastasını tedavi etmiş. Yaptığı tek bir ameliyatla onları diyabet, tansiyon ve kolesterol yüksekliği gibi sorunların yanı sıra fazla kilolarından da kurtarmış… Kendisine tüp mide ameliyatları ve metabolik cerrahi yöntemi hakkında merak edilenleri sordum…

Ameliyat kararıyla ilgili son sözü doktor söylemeli


- Bir insan hangi durumda tüp mide ameliyatı olmak ister? Bu ameliyata hasta mı, yoksa doktor mu karar verir?
Günümüzde obezitenin tedavisi olarak insanlara aktarılan yöntemler; diyet ve egzersizdir. Obezitenin yan etkilerinin görülmeye başladığı hastalarda ilaç tedavisi de sürece dahil edilir. Tüm bu tedavi yöntemlerini denemelerine rağmen kalıcı kilo kontrolü sağlayabilen hasta oranı yüzde 5'in altındadır. Kabul edilen kriterler ise Beden Kitle İndeksi’nin 40’ın üzerinde olması veya 35’in üzerinde olup, kilo ile alakalı bir hastalığın var olmasıdır. Burada hastanın ameliyat olmaya karar vermiş uyumlu bir hasta olması önemli bir etken olsa da, ameliyat kararıyla ilgili son sözü doktorun söylemesi gerekir.
- Vücut Kitle İndeksi 35'ten itibaren bu ameliyatlar yapılıyor. Söz konusu yağ oranı spor ve doğru bir diyetle de aşağıya indirebilirken bu ameliyatı yapmak ne kadar doğru?
Bu bahsettiğiniz uygulamaların hepsi kısa ömürlüdür. Bilimin bize söylediği diyet ve egzersizle kilo vermeye çalışanlarda 2 yıllık başarı oranının yüzde 5’in altında olduğudur. Yani 2 yıl önce diyet ve egzersize başlayan insanların yüzde 95'i tekrar obezdir. Benim bahsettiğim kalıcı kilo kontrolüdür. Diyet ve egzersizle bunu başarmak imkansız değildir ama çok zordur. Zaten ameliyatlar bu yüzden yapılıyor.


MİDE KÜÇÜLTME AMELİYATLARI KALP KRİZİNE YOL AÇMAZ!


- Biliyorsunuz Mustafa Koç'un vefatı tüm Türkiye'yi derinden sarstı… Bu vefatın sebebi neydi? Mide küçültme ameliyatı mı, koroner by-pass ameliyatı ve/veya yaptığı egzersiz mi? By-pass ameliyatı olan birine mide küçültme ameliyatı yapılır mı?
Buradan kendisini yeniden analım... Işıklar içinde uyusun, çok değerli bir insandı. Görmediğim bir hasta için yorum yapmam doğru olmaz. Fakat Mustafa Koç'un ölümünden sonra çok spekülasyon yapıldı. Bir kere şunu baştan belirtelim bu ameliyatlar kalp krizine neden olmaz. Bu ameliyatlar hastaları kalp krizinden korur. Ama ameliyatların iş işten geçmeden yapılması şartı ile. Eğer bir hastada ilerlemiş bir kalp sorunu varsa kriz gerçekleşebilir ve hasta kaybedilebilir. Burada önemli olan bir diğer durum, egzersizin de kandaki yağ asidi miktarını artırıp, temelinde koroner damar sorunu olan bir kişide sıkıntılara neden olabileceğidir. Ama nedense kimse bu olasılığı sorgulamıyor.

METABOLİK CERRAHİ SAĞLIĞI DÜZELTİR VE ZAYIFLATIR


Metabolik cerrahi tam olarak nedir?
Metabolik Sendrom'un cerrahi tedavisidir. Yani kilo problemleri, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ile seyreden tablonun ameliyatla tedavi edilmesidir. Ancak, Metabolik Cerrahi’yi obezite ameliyatlarından ayıran en önemli faktör ciddi kilo fazlası olmayan şeker hastalarında da başarı ile uygulanabiliyor olmasıdır. Bu ameliyatı olabilmeniz için Tip 2 diyabetli hastalardaki gibi vücudunuzun insülin üretimine devam ediyor olması gerekiyor. Tip 1 diyabetli hastalar ise insülin üretimi olmadığı için ameliyattan faydalanamaz.


BU AMELİYAT ZOR OLDUĞU İÇİN NADİR YAPILIYOR


- Bu konudaki eğitiminiz nedir? Herkes ‘tüp mide’den bahsederken bağırsak girişlerinin değiştirilmesinden neden kimse bahsetmiyor?
Ben 2007 yılını ileri düzey cerrahi eğitimi için Japonya’da geçirdim. Sonrasında beş yılda 22 ülke gezdim ve gittiğim her yerde yeni bir şey öğrendim. Metabolik Cerrahi ameliyatları daha yavaş yaygınlaşıyor. Metabolik cerrahi ameliyatları zor olduğu için nadir gerçekleştiriliyor. Tüp mide ameliyatı ise daha kolay.
- Bu ameliyatların uzun ve kısa vadede yan etkileri nelerdir? Kaç uzmanı var?
İlk risk safra kesesinde taş gelişimi, ikincisi fıtık. Taş riski yüzde 10, fıtık riski de yüzde 1. Ülkemizde 10’a yakın cerrah bu ameliyatları yapmaya başladı.
- Ben yine de sizden spor ve sağlıklı beslenmeyle ilgili bir şeyler duymak istiyorum...
Tuhaf gelecek ama Afrika’da yaşayan bir yerli ile Londra’daki bir masa başı çalışanının günlük kalori harcama miktarı aynı. Günümüz gıda teknolojisi ile kimsenin sağlıklı beslenmeden bahsedemeyeceği gerçek...