Canlıların yaradılış yönünden en niteliklisi İNSAN’ı yaşamın odağına alıyor, onu yapısal bakımdan, ruh ve düşünce yanlarıyla tanımlıyoruz ama İNSANLIK kavramını aynı açıklıkla ortaya koyamıyoruz. Anlayış ve inançtan, duygu ve düşüncelerden, hak ve özgürlüklerden, olaylardan ve oluşumlardan, doğuştan ölüme tüm durumları insana bağlıyor, onunla ilişkilendiriyor, onun için değerlendiriyor, yapıyor ya da yıkıyoruz. İnsanlığı onun için istiyor, savunuyoruz ama insanlığın öğeleri, özellikleri ve gerekleri konusunda bilinçli davranmıyoruz.
Memelilerin en gelişmiş türü insana ilişkin söz, deyim, deyiş, tanım, anlatım, sorun, durum o kadar çok şey söylenip yazılmasına karşın insanlık için genelde arapça “insaniyet” sözünden başka kavramı açıklayan bir tanım yoktur. İnsanların tümünü içeren bir yapıdan çok, insana yaraşır tutum ve davranışlarla değerleri içerdiği, nitelikleri amaçladığı düşünülmektedir. İnsana yaraşır tutum ve davranışlar, iyi duygu ve iyi düşünceyi yansıtan yönelişler, durumlar ve duruşlar, insanlığın açılımıdır. İnsana özgü değerler ve niteliklerin toplamıdır.
“İnsancıl” sözcüğüyle insandan yana, insanlıkla örtüşen tutum anlatılır. İnsana bağlı değerlerin, niteliklerin, ilkelerin, insana yaraşan durumlarla insandan beklenenlerin özeti olan insanlık ahlâk, anlayış, hoşgörü, doğruluk, dürüstlük, yardımseverlik, temizlik, değerbilirlik, saygı, sevgi, güven, bağlılık, özveri, dostluk anlaşılır ve amaçlanır.
İnsanlığı yalnız din kapsamında gören dar ve gerici görüşlülere en iyi yanıtı, din ve mezhep kavgalarının bitip tükenmek bilmeyen kanlı, soykırım sayılacak din savaşlarının verdiği açıktır. Ama onların kendi kirli amaçları için inanç sömürüsü yaparak her kötülüğü kapatmaya çalıştığı da.
İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde, anayasalarda insan hakları olarak gösterilip güvenceye alınmaya çalışılan, yasalarda da yer verilen haklar ve özgürlüklerin insanlığa anlamını veren, içeriğini kazandıran değerler olduğu tartışılamaz.
İnsanlık, kulluğu, köleliği, dalkavukluğu, yalakalığı, kötülüğü, haksızlığı, eziyeti, adaletsizliği, terbiyesizliği, hatta kabalığı kabul etmez. Ne yazık ki siyasal ortam insanlık dışı olaylar ve durumlarla, insanlık niteliğinden yoksun kimileriyle öne çıkıyor. Ulusal değerlerimizin, ilkelerimizin ve ülkülerimizin simgesi, bir kurum olarak benimsediğimiz ATATÜRK’e saygımıza ve bağlılığımıza karşı çıkan aymazların ve bağnazların, kimilerine tapınma nitelikli küçültücü, aşağılayıcı kölelik davranışlarını kınıyoruz. Arapça kökenli “biat” sözcüğüyle anlatılan “tek egemen tanıma, boyun eğme, buyruğuna girme” anlamlı körü körüne bağlılığın çirkin benzetmelerle açıklandığı günümüzde siyasal tablolar biçiminde yansımasını ibretle izliyoruz. İnsanlıktan uzaklaştırılan, insanlıktan soğutan tutum ve durumlar, uygarlıkla bağdaşmayan dökülüşlerdir.
Barış, anlaşma, kaynaşma, mutluluk ve esenlik ile dayanışma günleri olması gereken bayramlarda insanlık değerlerine sarılarak geleceğe koşmak çabası öncelik taşır. İnsanı başka nedenlerle değil yalnız insan olduğu için değerli bilmek, insanlığın ilk koşuludur. Yurttaşlarımızın Kurban Bayramı’nı geleceğe ilişkin en iyi dileklerle kutluyoruz.
İLETİ: İnsan İletişim Derneği’nin düzenlediği “Bir Çift Mutluluk-Anadolu Köy Okullarında” kampanyası... 0 (554) 586 39 40 Seda DİREN.