ATA­TÜRK TÜR­Kİ­YE­Sİ­’nin üze­rin­de ka­ra bu­lut­lar do­la­şı­yor. İç dü­ze­ni­miz­de­ki ka­rı­şık­lı­ğa dış ül­ke­le­rin amaç­la­rı­nı ger­çek­leş­tir­me ça­ba­la­rı da ek­le­nin­ce kay­gı duy­ma­mak ola­nak­sız. Ba­şı­mı­zı ku­ma göm­mek­le, göz­le­ri­mi­zi ve ku­lak­la­rı­mı­zı ka­pat­mak­la bir ye­re va­ra­ma­yız. Da­laş­ma du­ru­mu­na ge­len iç si­ya­set tar­tış­ma­la­rı, gü­ney­do­ğu­da­ki baş­kal­dı­rı olay­la­rı­nın ana­ya­sal ön­lem­ler ye­ri­ne so­ka­ğa çık­ma ya­sak­la­rıy­la çö­züm­le­ne­bi­le­ce­ği­ni san­mak tam bir ya­nıl­gı­dır. Ay­lar sü­ren so­kak ça­tış­ma­la­rı­nın bi­lân­ço­su or­ta­da­dır. Her gün ge­len şe­hit­ler­le son ye­di se­kiz ay­da ner­dey­se te­rö­rist­ler dı­şın­da 300’e ya­kın gö­rev­li­mi­zi yi­tir­dik. Os­lo, Dol­ma­bah­çe gö­rüş­me­le­riy­le “A­çı­lım-Çö­züm sü­re­ci­” oya­la­ma­la­rıy­la se­çim­ler­de oy al­mak için te­rör yı­ğı­nak­la­rı­na, hen­dek ka­zı­la­rı­na, ba­ri­kat­la­ra göz yu­mul­ma­sı­nın ne­den ol­du­ğu ağır be­de­lin so­rum­lu­la­rı söz dü­el­lo­suy­la bir­bir­le­ri­nin üze­ri­ne suç at­mak­ta­dır.
Yar­gı­ya yö­ne­lik ya­kın­ma­lar ve ağır eleş­ti­ri­ler sü­rü­yor. İk­ti­dar buy­ru­ğu ol­ma­sa da işa­re­ti ya da yan­daş­lı­ğıy­la ve­ya ki­mi bek­len­ti­ler ve ya­ran­ma ça­ba­sıy­la açı­lan so­ruş­tur­ma­lar, hu­kuk­sal­lı­ğı tar­tı­şı­lır id­di­ana­me­ler­le açı­lan dâ­va­lar gü­ven duy­gu­su­nu iyi­ce sars­mak­ta, kuş­ku­la­rı ar­tır­mak­ta­dır. Can DÜN­DAR ile Er­dem GÜ­L’­e iliş­kin sav­cı­lık id­di­ana­me­si­nin ka­bû­lü bir usûl iş­le­mi­dir. So­ru­nun ve ko­nu­nun özü­ne et­ki­si yok­tur. Suç­la­ma­la­rı, ni­te­le­me­le­ri ve ka­nıt­la­rı hu­ku­ka uy­gun bul­mak güç­tür. Yan­lış ve yan­lı de­ğer­len­dir­me­ler içe­ren id­di­ana­me Türk hu­ku­ku­nu ve yar­gı­sı­nı sı­na­va so­ka­cak­tır. An­la­tım öz­gür­lü­ğü hu­ku­kun ko­ru­ya­ca­ğı bir de­ğer­dir. Kal­dı ki id­di­ana­me­ler sa­nı­ğın le­hi­ne olan du­rum ve ka­nıt­la­ra da yer ve­rir.
Top­lum­sal dü­zen ol­duk­ça ağır ya­ra­lar al­mış­tır. Gü­ven­lik ve ge­çim so­run­la­rı­na ar­tan iş­siz­lik­le bir­lik­te ge­le­cek so­run­la­rı da ek­len­miş­ken “Ye­ni Ana­ya­sa­” pro­pa­gan­da­sı­na hız ve­ril­miş­tir.

KUR­TU­LUŞ

İk­ti­da­rın tüm alan­lar­da­ki yan­daş­la­rı, des­tek­çi­le­ri ve bes­le­me­le­riy­le gi­riş­ti­ği ye­ni Ana­ya­sa yap­ma yü­rü­yü­şü, ül­ke­yi kao­sa so­ka­cak­tır. Yü­rür­lük­te­ki Ana­ya­sa­’y­la 12 Ey­lûl an­la­yı­şı­nın sür­me­si için ge­ti­ri­len aşı­rı yet­ki­le­ri­ni az bu­lan cum­hur­baş­ka­nı, bu­nu da ge­çen ki­şi­sel do­na­nım için baş­kan­lık sis­te­mi­ni is­te­mek­te­dir. Yap­tı­ğı ge­zi­ler an­lam­lı ve amaç­lı­dır. Sert ve
öl­çü­süz ko­nuş­ma­la­rı, an­dı­na ay­kı­rı tu­tum ve dav­ra­nış­la­rı, tut­ku du­ru­mun­da­ki is­te­ği­nin ate­şi­ni yan­sıt­mak­ta­dır. De­mok­ra­tik de­ğer­ler­le il­gi­si
ol­ma­dı­ğı için din­sel ba­ğım­lı­lı­ğın et­ki­siy­le “tek ada­m” ol­ma bay­ra­ğı­nı aç­mış­tır.
Ulu­sun ve ül­ke­nin ba­şı­na çok iş aça­cak olan bu kal­kış­ma­yı ger­çek­leş­tir­mek için de “hu­kuk-ana­ya­sa­” kav­ram­la­rı­na iliş­kin bil­gi­si ol­ma­yan­la­rın oyu­na gü­ven­di­ğin­den hal­koy­la­ma­sı (ken­di di­liy­le re­fe­ran­dum) öner­mek­te­dir. Bu­nun için ge­rek­li 14 açı­ğı da ka­pa­ta­cak­la­rı­nı söy­le­miş­tir. Si­ya­sal ah­lâk ye­ni bir olu­şum­la kar­şı kar­şı­ya­dır.
Bu sa­kın­ca­lar­dan kur­tul­mak için mu­ha­le­fet par­ti­le­ri­ne, ön­ce­lik­le ana­mu­ha­le­fet par­ti­si CHP’­ne bü­yük so­rum­lu­luk düş­mek­te­dir. HDP “ye­ni­den ma­sa­ya dö­nü­ş” şar­kı­la­rıy­la, MHP dol­gu mad­de­le­ri ve ge­nel baş­kan kar­şıt­lı­ğıy­la oy yi­ti­re­bi­lir. CHP’­nin ye­ter­siz kar­şı­la­nan ça­lış­ma­la­rı­nı söz­den ey­le­me ge­çir­me­si­nin za­ma­nı geç­mek­te­dir. İç ka­rı­şık­lık­la­rı ön­le­ye­rek uz­man ku­rul­lar ve ya­zı, ko­nuş­ma, top­lan­tı, tüm et­kin­lik­ler­le hal­kı­mı­za yak­la­şan teh­li­ke­yi iyi­ce an­lat­ma­lı­dır. Bu­nun için özü­ne sım­sı­kı bağ­lı kal­dı­ğı­na, Türk Dev­ri­mi ve Ata­türk İl­ke­le­ri­’n­den ödün ver­me­ye­ce­ği­ne, hu­kuk dev­le­ti ni­te­li­ği­ni ke­sin­kes ger­çek­leş­ti­re­ce­ği­ne, ya­şa­nan so­run­la­rın üs­te­sin­den ge­le­ce­ği­ne so­mut gü­ven­ce­ler ve­re­rek hal­kı­mı­zı ay­dın­lat­ma­lı, il­ler­de ve böl­ge­ler­de et­kin ve ya­rar­lı top­lan­tı­lar dü­zen­le­me­li­dir. Ata­türk ve İnö­nü kar­şıt­la­rı­nı, as­la CHP’­li ola­ma­ya­cak­la­rı içi­ne al­ma­ma­lı, çal­kan­tı, du­rak­sa­ma ve sap­kın­lık be­lir­ti­si ve­ren­ler­le yol­la­rı­nı ayır­ma­lı­dır. Genç­ler­le ve halk ör­güt­le­riy­le iliş­ki­le­ri­ni güç­len­dir­me­li, ya­şam­sal, ulu­sal il­ke­le­ri, bun­la­rı vur­gu­la­yan Ana­ya­sa ku­ral­la­rı­nı her şey­den üs­tün tut­ma­lı, ön­ce­lik­le­ri­ni ger­çek­çi ve sağ­lık­lı sap­ta­ma­lı­dır. Yok­sa “R­TE Ana­ya­sa­sı­” ger­çek­le­şir­se kim­se ka­ran­lık­tan kur­tu­la­maz. Kur­tu­luş bil­giy­le, ger­çek­le, de­vin­gen­lik ve tu­tar­lı­lık­la, hal­ka iniş ve onun­la bir­lik­te da­ya­nış­may­la sağ­la­nır.
Ki­şi­ye gö­re Ana­ya­sa ol­maz. 1924 Ana­ya­sa­sı Ata­türk için ya­pıl­ma­mış­tı. İyi dü­şün­mek zo­run­da­yız. Bu­gün bun­la­rı ya­pan ya­rın is­te­dik­le­ri Ana­ya­sa ger­çek­le­şir­se ne­ler yap­maz­lar? Yurt­se­ver­ler çok ça­lış­ma­lı­dır.

ANIM­SAT­MA

6 Şu­bat, ATA­TÜR­K’­ün Bur­sa­’da­ki ge­ri­ci kal­kış­ma­lar ne­de­niy­le Türk Genç­li­ği­’nin ödev­le­ri­ni ko­nuş­ma­sıy­la açık­la­ma­sı­nın 83.
yıl­dö­nü­mü idi.