Her zaman, her koşulda, her durumda, özellikle siyasal zorbalıklarda yokluklara, yoksunluklara göğüs gererek; haksızlıklara, adaletsizliklere karşı çıkarak; yalanlarla, dolanlarla, kötüye kullanmalarla savaşarak; gözdağlarına, baskılara, dayatmalara direnerek; yasalara ve ahlâka bağlılık ve özveriyle çalışarak görevlerini yerine getirmenin mutluluğu, kişinin onuru, erdemi ve yüceliğinin ödülüdür.
Günümüzün çelişkiler ve aykırılıklarla dolu, kanlı olayların yarattığı karmaşık ortamında kişilik niteliklerinin seçkinliğiyle örnek alınacak kişilerin giderek azaldığı yakınmaları artmaktadır. “Kötü örnek, örnek olmaz” sözünü doğrulayan nice durumlara rastlanmaktadır. Ne acıdır ki yaraşır olmadıkları unvanlarla belli katlara gelen kimilerinin tutum ve davranışlarındaki bozukluklara karşın, örnek alındığı, yalanın, çıkarın, değişik sömürü oyunları ustalarının izlenmek ve taklit edilmek istendiği görülmektedir.
Üzüntüyle izliyoruz ki kimi gençler bu özentiyle bocalıyor. Soylu, nitelikli, her yönden tutum ve davranışıyla beğeni toplayan bilim, sanat, spor, siyaset ve iş insanları özlenildiği, yaraşır olduğu ölçüde gözetilmiyor. Kolaycılık, lâf ebeliği (lâfazanlık), akçalı çıkar, siyasal konum yeğleniyor. Toplumsal düzeyin ve düzenin doyurucu olduğunu savunmak giderek güçleşiyor. Güven verici çizgiye gelmek ilgi toplamıyor.
Ailenin, eğitim-öğretim kurumlarının büyük etkisi asla yadsınamaz. İnsanlık ve yurttaşlık değerleri konusunda yeterli çabanın gösterilmediği de açık. Bilinçli yurttaşlık, toplumsal barış ve ulusal dayanışmanın en önemli öğesidir. İktidar uydusu medya kesiminin çirkinlikleri, demokrasi ve hukukla asla bağdaşmayan olayların yaşandığı, gereklere aykırı içerikleri sırıtan kanun hükmünde kararnamelerle ve bir tür siyasal fırsatçılıkla yasalarla yapılamayacak düzenlemelerin yapıldığı, başkanlık sistemi dayatmalarının alıp yürüdüğü bir ortamda iktidarın partizanlıklarına karşı yurttaşlar dayanışması tarihsel bir sorumluluk sürecindedir. Kanun hükmünde kararnameyle rektör atamasının cumhurbaşkanına bırakılmasıyla üniversite özerkliğinin yıkılması, gidişteki aykırılığın yeni bir kötü örneğidir.

DURUM

Durumlarındaki elverişsizliğe karşın çocuklarını yetiştirmek, yasal ve özel görevlerini yerine getirmek için övülecek çabalarda bulunun nice anne ve baba vardır. Son terör olaylarının ortaya koyduğu gerçeklerden, terör örgütüne katılmak için evlerinden, yurtlarından kaçan kız ve erkek çocukların eğilimlerinden anlaşılmaktadır ki yetişme düzeninde kimi yanlışlıklar, yanılgılar, büyüklerin örnek alınmasından kaynaklanan sorunların kaynağıdır.
Öğretim düzenindeki bozukluklar, kaldırılan dersler, dinsel ağırlıklı eğitim de olumsuz etkiler arasında sayılmaktadır. Ancak, yakınmaları bırakıp sorunlara çözüm getiren bilimsel ve gerçekçi çalışmalara geçilmelidir. Siyasal yapıda olduğu gibi özel yaşamda da siyaset konuşmaktan özlenen söyleşi ve görüşmelere zaman kalmamaktadır. Dinlence yerlerinde bile ağırlık siyasal konulardadır.

ÇAĞDAŞ ÖRNEK

Kendi alanlarındaki çalışmalarıyla topluma büyük hizmetleri, önemli katkıları bulunan, yararlı çabalarıyla insan yetiştirmede, olanaklar sunmada, yaşamı renklendirip güçlendirmede elinden gelenleri yapan birçok insanımız vardır. Her dalda, her alanda, her konuda bu değerli yurttaşlara rastlamak mutluluk vermektedir.
Başta ATATÜRK ve İNÖNÜ, cumhuriyet tarihimizden her alanda örnek büyüklerimiz, çocukları olmakla gurur duyduğumuz unutulmaz, seçkin, özgün, eşsiz değerlerimizdir. Günümüzde çalışmalarıyla değişik alanlarda varlığından kıvanç duyduğumuz nitelikli yurttaşlarımızdan önde gelen biri de Başkent Üniversitesi’nin kurucusu Prof. Dr. Mehmet HABERAL’dır. Hukuk tarihindeki lekelerden biri olan kumpas dâvalarında yıllarca karanlıkta tutulan HABERAL’ın ülke içinde ve ülke dışında beğeniyle, güvenle, saygıyla karşılanan çabaları hepimizi gönendiren atılımlar, açılımlardır. Kurduğu toplumsal, bilimsel kuruluşlar, özellikle sağlık alanındaki katkılarıyla hepimizi gönendiren hizmet koşusu dünyada yankılanan görevleriyle birer hizmet madalyası durumunu sergilemektedir.
Sayfaya sığmayacak görevlerinden belirginlerini okurlarımızın bilgisine sunarak yurttaşlarımızla övünmenin mutluluğunu paylaşmak istiyoruz: Dünya Organ Nakli Derneği’nin seçilmiş başkanı. ABD Cerrahlar Koleji’nin Türkiye Guvernörü ve temsilcisi, Türkiye Organ Nakli Derneği, Ortadoğu Organ Nakli Derneği ve Türk Dünyası Transplantasyon Derneklerinin kurucusu ve başkanı. Hepimizi gönendiren başarılarının artarak sürmesini diliyoruz.

ÜZÜNTÜ VE ENDİŞE

CUMHURİYET Gazetesi’ne yönelik olumsuz girişimleri uygun bulmanın olanağı yoktur. Basın özgürlüğüne karşı iktidarın yeni açılımı, kötü gidişine katlanma dayatmasıdır. Ülkemizin karanlığa sürüklenmesini üzüntü ve endişeyle izliyoruz.