Yayın dünyamızın zenginliği ne ölçüde kıvanç doyuruyorsa okuma oranının düşüklüğü de o ölçüde üzüyor. Üniversitedeki çocuklarımızın kitap ve dergiden çok sigarayla birlikteliği, spor salonlarıyla kitaplıkların ilgileri dışında kalışı, yemek, eğlence ve gösteri alanlarındaki kalabalığa karşın söyleşi ve konferans salonlarının tenhalığı düşündürüyor. Bilime, sanata ve spora ilginin giderek artacak yerde azalışı, siyasal çalkantıların yarattığı karşıtlıkların ve aykırılıkların yoğunluğu yaşamı gölgelemektedir. Aydınlanmanın yayınlarla yaygınlaştığı gerçeğini gözardı edemeyiz. Ufkumuzu yayınlar renkli ve güneşli kılacak, bilim, eğitim ve sanat yoluyla insanlık kendini koruyup yaşatacaktır.
Bugünkü yazımızı dokutan yayınlar:
-BİLGİ Yayınevi’nin iki yeni yayınından biri emekli diplomat Bilâl N. ŞİMŞİR’in “İngiliz Belgeleriyle SAKARYA’DAN İZMİR’e, 1921-1923” adlı kitabının genişletilmiş 3. basımı,
Öbürü tanınmış gazeteci Bekir COŞKUN’un “PAKO’YA MEKTUPLAR” adını taşıyan yapıtı.
- Emekli Kurmay Albay Suat AYTIN’ın Silivri Cezaevi’nde geçirdiği 4 yılın öyküsünü içeren “Balyoz Kumpasının Belgesi” adlı kişisel yayını.
- ALİBİ Yayıncılık’ın yeni ürünü Mustafa ÖNSEL’in “Aşil’in Topuğu - Fetö’nün ‘O Gece’si” adlı kitabı.
- Z. Yıldız RAMAZANOĞLU’nun 40 şiirini içeren “Düşsel Gerçek” adlı kitabı SONE Yayınları’nın ürünü.
- Fehmi UÇAR’ın “En Büyük Bayram Gadir Hum Bayramıdır” adlı kitabı kişisel yayını.
- Uzman hekim Fahamet YALÇINKAYA’nın “Sevmek II” adlı yeni şiir kitabı YILDIZLAR Yayıncılık’ın ürünü.
- Atatürkçü Düşünce Derneği Bulancak Şube Başkanı Nuri Osman APAYDIN’ın yayımlanmış yazılarını içeren kitabı “Atatürk’ü Sevmemek Günahtır” adıyla İLERİ Yayınları’nın 310. yayını olarak çıktı.
- “Kuruluşunun 30. Yılında Türk Eğitiminde Bir Başarı Öyküsü - Ankara Atatürk Lisesi Vakfı (ALEV)” adlı tanıtıcı albüm-kitap çok nitelikli bir baskıyla ALEV’in yayını olarak yayımlandı. Başkan Erol ÜÇER’in yönetiminde hazırlanan yayın, tanınmış liseyi bitirenlerin yazılarıyla anlamlı bir belgesel niteliğinde...
- Jale SANCAK’ın “Belki Yarın” adlı kitabı ile Begüm KOVULMAZ’ın IAIN REID’den dilimize çevirdiği “Her Şeyi Bitirmeyi Düşünüyorum” adlı eseri HEP Kitap Yayınları’nın ürünü.
- Mehmet MÜLAYİM’in oteller dünyasını anlatan “Otel mi tımarhane mi?” adlı kitabı SOKAK Kitapları Yayıncılık’ın ürünü.
- Aydın YAŞAR’ın “Bir Garip Memleket” adlı kitabı kişisel yayını.
- 1978’de yitirdiğimiz Atatürkçü şair Av. Hamdi Atila KARAHAN’ın siyasi taşlamalarını oğlu Arslan KARAHAN “Vatan Sevgisi” adıyla yayımladı.
- Tanınmış Türk müziği sanatçısı Kutlu PAYASLI’nın yaşamını anlatan “Sanata Adanmış Bir Ömür” adlı kitap yazarı, Dr. Murat KUTER’in kendi yayınevi ürünüdür.
Okurlarımızın duyarlığını gözeterek yeni yayınlarını duyurmayı sürdürüyoruz. Okuyan ve okunan kitap-dergi-gazete sayısı arttıkça karanlık azalacak, aydınlık artacaktır. Okuma yazma oranı uygarlık düzeyinin ölçütlerinden biridir. Diploma, sanıldığı kadar önemli değildir. Nice diplomalı bağnaz ve aymaza rastlanmıştır. Eğitim-öğretim doyurucu olmazsa diploma ancak bir koşul belgesidir. “Adam”lardan yakınılan bir ortamda gerçek adamların çoğunlukta olması isteniyorsa okumaya, bilimsel eğitime ağırlık vermekte duraksanmamalı, varsayımlarla beyinler doldurulmamalı ve dondurulmamalıdır. Proje okul uygulamaları ve dinsel yaklaşımlarla, inanç sömürüsüyle toplum ancak uyutulur ve uyuşturulur. En büyük öğretmen, Başöğretmen ATATÜRK’ün eğitime ve okumaya verdiği değeri açıklayan özdeyiş niteliğindeki güzel ve anlamlı sözleri unutulmamalı, eğitim alanındaki gerileme ve bozuklukların bir an önce giderilmesine ağırlık verilmelidir.
KUTLAMA
Türk kadınına milletvekili seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 82. yıldönümünde kadınlarımıza her yönden en iyi gelecekler dileyerek kutluyorum.