ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve İngiliz meteoroloji kurumu Met Office'in açıkladığı verilere göre 2016, son rekortmen 2015'te ölçülen değerlerin üze de üzerine çıkarak en sıcak yıl olarak tarihe geçti.

2016 bir önceki yılın rekorunu yaklaşık 0.1-0.12 dereceyle geçti.

3 YILDIR REKOR ÜSTÜNE REKOR


Son üç yıldır üst üste 'dünyada en sıcak yıl' rekoru kırılıyor. Kaydedilen son 17 sıcaklık rekorunun 16'sı ise 2000 senesinden sonra yaşandı.

Bilim insanları 2017'nin ilk aylarında da ısınma emareleri görüleceğini ancak havanın ısınmasına neden olan El Nino döneminin etkisini yitirmesi nedeniyle bu sene 2016'daki gibi bir rekor beklenmediğini ifade ediyorlar.

El Nino dönemleri düzensiz olarak ortaya çıkıyor, ortalama 2 ila 7 sene boyunca sürüyor.

Uzmanlar bir asırdır görülen en uzun El Nino'nu yaşadığımızı söylüyorlar. 2015'in kışında zirve yapan El Nino nedeniyle normallerin oldukça üzerinde sıcaklıklar yaşadığımız kış mevsiminin ardından 2016'da etkisini yitirmeye başladı ve bu sene yerini ters etki yaratarak daha sert soğukların meydana gelmesine neden olan La Nina'ya bıraktı.

"YÜZDE 75'İ İNSAN ETKİSİYLE"


Bilim insanları şimdilerde, "iklim değişikliğinin El Nino olayını daha güçlendirdiği" tezini inceliyorlar.

Ancak dünyanın sürekli ısınmasında asıl etken, insan eliyle yapılan karbondioksit salımı.

New York Times'a konuşan iklim uzmanı Michael E. Mann, "Bugün gördüğümüz ısınmanın yüzde 75'i insan etkisiyle meydana geldi" diyerek bu konuya dikkat çekiyor.