IKBY lideri Mesud Barzani'nin başta Ankara, Washington ve Tahran olmak üzere birçok ülke ve liderin itiraz ettiği sözde bağımsızlık referandumu sonrasında tansiyon yükseliyor. Dün yaşananların ardından bugün de maddi açından kaynaklarını yitiren IŞİD'in bölgeye doğru ilerlediği ve petrol rafinelerine göz diktiği haberleri geliyor.

[old_news_related_template title="Irak'tan son dakika açıklaması: Kerkük'te PKK varlığı savaş ilanıdır" desc="Bağdat hükümeti'nden Kerkük için son dakika açıklaması geldi. Bağdat hükümeti Kürt Bölgesel Yönetimi'ni PKK'yi Kerkük'e yerleştirmekle suçladı, 'savaş ilanıdır' dedi. Yapılan açıklamada Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerin Irak merkezi hükümeti otoritesine bırakılması da istendi. Mesut Barzani'nin Basın Danışmanı Vahal Ali, iddialarla ilgili olarak Reuters'a açıklamalarda bulundu. Vahal, 'İddialar doğru değil. Kerkük'te PKK yok, yalnızca Peşmerge var' ifadelerini kullandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/ker.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/iraktan-son-dakika-aciklamasi-kerkukte-pkk-varligi-savas-ilanidir-2050192/"]

Kuzey Irak'ta önceki gün başlayan gerilimin doruk noktası, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi çatısı altındaki peşmergenin, "Talabaniler bize ihanet etti. Geri çekilme emrini kim verdi. Gizli bir anlaşma yapıldı" olmuştu. Dün yapılan bu açıklamanın ardından IKBY'ye yakın haberler yapan Rudaw'da yer alan bir haber dikkat çekti.Peşmergenin mücadele etmeden Kuzey Irak'taki noktaları teslim ettiğine değinilen haberde, Irak Parlamentosu Değişim Hareketi (Goran) Parlamenteri Mesud Haydar, Kürdistan Yurtseverler (KYB) Eski Genel Sekreteri Celal Talabani'nin oğlu Pavel Talabani ile Haşdi Şabi Sorumlusu ve Bedir Tugayları Komutanı Hadi Amiri arasında yapılan gizli anlaşmanın detaylarını açıkladı.

son dakika kerkuk

Goran parlamenteri Mesud Haydar’ın yaptığı açıklamaya göre, Bafıl Talabani ile Hadi Amiri arasında yapılan 9 maddelik anlaşmada, Iraklı güçler çatışmasız bir şekilde 2014 öncesi yerlere geri dönecek. Mesud Haydar, “Anlaşmada Bafıl Talabani ile Haşdi Şabi Sorumlusu olan ve hükümet içinde hiçbir resmi görevi olmayan Hadi Amiri'nin imzası bulunuyor” dedi.

[old_news_related_template title="Irak'ta Kürtler birbirine girdi" desc="Kerkük'te yükselen tansiyon sonrasında IKBY içerisinde çatlaklar çıkmaya başladı. IKBY'ye yakın haberleriyle bilinen Rudaw, yaşanan fikir ayrılıkları dolayısıyla Bağdat'ın operasyon yaptığını söylerken, peşmergeler, Celal Talabani'nin oğlu hakkında, 'Kerkük'ü sattılar' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/pesp.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/irakta-kurtler-birbirine-girdi-2051297/"]
Rudaw'daki haberde Haydar, o maddelerin şöyle olduğunu iddia ediyor:- Iraklı güçler, tartışmalı bölgelere yeniden konuşlanacak ve Peşmerge Güçleri geri çekilecek.- Kerkük dahil 17 kasaba ve nahiye merkezi hükümete teslim edilecek.

- Kerkük merkezinde ortak yönetim olacak. 15 Kürt mahallesi Kürtler, 25 mahalle de diğer oluşumlar tarafından yönetilecek.

- Kerkük'teki stratejik yerlerin yönetimi merkezi hükümette olacak; K1 askeri üssü, havaalanı ve petrol yatakları.
- Süleymaniye Havalimanı'nın açılması.

- Süleymaniye ve Kerkük'teki memur maaşlarının merkezi hükümet tarafından ödenmesi.

-Süleymaniye sınırındaki peşmergelerin maaşlarının merkezi hükümet tarafından ödenmesi.

-Halepçe, Süleymaniye ve Kerkük bölgesinin kurulması.

-Yeni bölge için bir yeni bir hükümetin kurulması.

[old_news_related_template title="Kerkük'e operasyon başlattılar! İlerliyorlar..." desc="Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Güvenlik Ajansı, Irak güvenlik güçlerinin Kerkük kent merkezine operasyon başlattığını duyurdu. Öte yandan her iki taraf da 'Savaşı başlatan siz olmayın' açıklaması yaparken Bağdat kuvvetleri, Kerkük'teki K1 Hava Üssü'nü ele geçirdiklerini ve IKBY ile yapılan anlaşma kapsamında bazı yerlerin teslim edildiğini duyurdu. Ankara da konuyla ilgili bir açıklamada bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/ordusu.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-haberi-irak-kerkuke-operasyon-baslatti-2050338/"]

 

ABD YAŞANANLARDAN ÇOK ENDİŞELİ

Öte yandan ABD de yaşanan gelişmelerle ilgili bir açıklama yaptı. Kerkük'te yaşanan gerilimin ardından Washington, "Çok endişeli" olduklarını duyurdu. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert, "Yaşananları yakından izliyoruz ve bütün tarafların sakinleşmesi çağrısında bulunuyoruz" ifadesini kullandı. ABD Başkanı Trump da bir açıklama yaptı. Beyaz Saray’da gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bildiğiniz üzere Kürtlerle senelerce çok iyi bir ilişkimiz oldu. Irak tarafında da yer aldık. Her ne kadar en başında orada (Irak’ta) olmamamız gerekse de. Orada hiç olmamamız gerekirdi. Ama bu savaşta taraf tutmuyoruz” dedi.

Times: Kürtlerin Batılı müttefikleri Kerkük operasyonuna alkış tuttu

İngiliz Times gazetesi bugün yayımladığı analizinde, Kürtlerin Batılı müttefiklerinin, Iraklı güçlerin Kerkük'e girmesini desteklediğine dikket çekti. Times, Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) Kerkük'le ilgili gizli bir anlaşma yaptığından şüphelenildiğini de okuyucularına aktarıyor.

Gazetenin analizinde, "ABD ve İngiltere Kürtlerin özgürlüğünü 1990'ların başında garanti altına alan ilk ülkelerdi. Suriyeli Kürt dün şöyle diyordu: 'Kürtler, Amerikalıların ve İngilizlerin bir Arap şehri olan Rakka'yı ele geçirmesine yardım etmek için canlarını veriyor'. Ancak Batılı müttefikler; Arapların, yarısı Kürt olan ve Kürtlerin anayurt olarak gördükleri Kerkük'e doğru ilerlemelerine seyirci kaldı ve onlara alkış tuttu. Bunların hepsi reel politikayla ilgili. Kerkük'süz bir Irak felaket olur ki Irak Başbakanı Haydar El-İbadi de artık ayakta kalamaz. Amerikalıların ve İngilizler için, git gide daha fazla İran'ın kontrol ettiği bu ülkede, etkilerini sürdürmeleri açısından tek umut o. Gelecek yıl seçimler yapılacak. Kerkük ödemeye değer bir bedeldi." ifadeleri yer alıyor.