Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın Irak’tan sorumlu müsteşar yardımcısı Joseph Pennington, Kerkük’te yaşanan son gelişmeleri Washington’da katıldığı bir panelde değerlendirdi. Amerika'nın Sesi'nde yer alan haberde Pennington, “Kerkük’te ve başka yerlerde yaşananlar, Irak’ta referandum sonrası gerginliğin muhtemel tehlikelerini bize gösterdi. İki tarafa da, anlaşmazlıklarını barışçı yollarla çözmeleri için diyaloğa girmeleri ve gerilimi azaltmaları ve Irak’ın komşularının durumu zorlaştıracak müdahalelerine yol açabilecek tek taraflı hareketlerden kaçınmaları çağrısı yapıyoruz” dedi.

Pennington, ihtilaflı bölgelerde ortak yönetimden yana olduklarını da belirterek, "İhtilaflı bölgelerde ortak yönetimi destekliyoruz. Tabii ki böyle bir tartışma için istikrarlı bir ortama sahip olmanız gerekir. Tarafları bir araya getirmeniz gerekir. Bu adımlar için ilk safhalardayız. Bu, Bağdat ve Erbil’deki yönetime bağlı” ifadelerini kullandı.

[old_news_related_template title="Mesut Barzani’nin istifasını istediler" desc="Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) muhalefetinden Goran (Değişim) Hareketi, IKBY Başkanı Mesud Barzani ve Yardımcısı Kosret Resul’un istifa etmesi gerektiğini belirtti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/barzani-4.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/mesut-barzaninin-istifasini-istediler-2059366/"]
FIRSATI AVANTAJA ÇEVİRMEK TARAFLARA KALMIŞPennington, Türkiye'nin Irak politikası hakkında ise, “Uzun dönemli düşünmek gerek, Irak’ta istikrar, demokratik bir Irak. Bence Türkiye’yle Irak arasında yapıcı ortaklık konusunda birçok seçenek var. Türkiye bölgede bir ortak ve ikili ilişkilerde çok teklif edebilecekleri var. Bu fırsatı avantaja çevirmek taraflara kalmış. İki taraf için yapıcı, üretken ve iki tarafın vatandaşlarına yararlar sağlayan bir işbirliği olabilir” dedi.

Pennington, Irak konusunda Amerika’yla Türkiye arasındaki ilişkileri de ‘uyumlu’ olarak niteledi. Joseph Pennington, “Türk meslekdaşlarımızla sık sık konuşuyoruz. Bazı konularda anlaşıyoruz, bazı konularda da farklı düşünebiliyoruz. Ama genel olarak yaklaşımımız uyumlu” ifadelerini kullandı.