ABD Başkanı Donald Trump, New York'ta gerçekleşen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda ilk kez konuştu.

Konuşmadan satır başları şöyle:

ABD'nin hiçbir şey elde edemediği anlaşmalara girmeyeceğiz. Tarihte görüldüğü gibi; fedakarlıklarımız Amerikan karakterlerinin ne kadar önemli olduğunun bir kanıtı.

Beraber çalışıp terörizmle bizi tehdit edenlere karşı birlik olmalıyız.

Nükleer silahlar dünyamızı tehdit etmektedir. Kuzey Kore'nin artık bazı şeyleri fark etmesinin zamanıdır. Nükleer silahlardan arınmanın tek geleceği olduğunu anlamalıdır. BM son derece sert adımlar atmıştı.

BM, Kuzey Kore karşıtı yaptırımlara imza attı. Bunun için Rusya ve Çin'e teşekkür ediyorum ama daha fazlasını yapmamız gerekiyor.

"YOK ETMEKTEN GERİ DURMAYIZ"

Kim Jong Un rejiminin düşmanca tavrını sona erdirmesi için çalışmalıyız. Kuzey Kore'yi tamamen yok etmekten geri durmayız.

İRAN TERÖRE YARDIM ETMEK TEN VAZGEÇMELİ

Aynı zamanda İran teröre yardım etmekten vazgeçmeli, halkının haklarını korumalı komşularının egemenlik hakkına saygı duymalıdır. İran gibi bir rejim sonsuza kadar yaşayamaz. Öyle bir gün gelecek ki İran halkı tercih yapmak zorunda kalacak.

"RADİKAL İSLAMİ TERÖRÜ BİTİRECEĞİZ"

Radikal İslami terörü durduracağız, ülkemize zarar vermelerine izin veremeyiz. Bu terörü yayılmasını sağlayan finans gruplarını ve bunlara destek olan devletleri dışlamalıyız. Bu teröristler hepimize saldırmak için güvenli limanları kullanıyorlar. Operasyonlarımızın ne kadar uzun süreceği bizim çıkarlarımıza göre değişecektir.

TÜRKİYE VE ÜRDÜN'E TEŞEKKÜR ETTİ

Taliban'la mücadelemizde de diğer örgütlerle mücadelemizde de yeni çerçeveler çizdim. DEAŞ konusunda önemli adımlar attık. Gerçekleştirdiğimiz başarıyı bugünlerde görmekteyiz. Siyasi çözümün ortaya konulmasıyla Beşar Esad'ın Suriye'deki suçlu rejiminin sona ermesi için çalıştık. Yasaklanmış kimyasal silahların kullanılmasıyla hiçbirimiz güvende olmayacağız.

Türkiye Ürdün ve Lübnan'a sığınmacıları kabul ettiği için teşekkür ediyoruz. ABD bu konuda milyonlarca dolar yardım yapmıştır. Biz bölgedeki evsahibi ülkelere destek oluyoruz. Sığınmacıların mümkün olduğunca kendi ülkelerine yakın ülkelere sığınmaları konusunda hemfikiriz.

Göçün hem veren hem alan ülkeler açısından önemli bir tehdit olduğunu gördük. Göç veren ülkelerde çok önemli bir kaynak kaybı olduğunu gördük. Göç alan ülkelerin kontrolsüz göçle sıkıntılar yaşadığını gördük. Bu noktada yeniden yapılanmaya ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.

Aynı şekilde Genel Sekreter'e BM'nin reforma ihtiyacı olduğuna yönelik açıklamaları için teşekkür ediyorum. Bu kurum genelde sonuç değil bürokrasi odaklı çalışıyor. Bir çok olayda önemli hedeflerimiz sistem sebebiyle başka noktalara gitti. Örneğin, bazı hükümetler son derece kötü insan hakları kayıtlarına rağmen İnsan Hakları konseyinde yer almıştır. Bu BM için önemli bir utanç.

KÜBA VE VENEZUELLA...

Tüm dünyada çatışmalar devam ediyor. BM çatısı altındaki güçlü insanlar bu sorunları birlikte çözebilirler. ABD BM'nin çok daha fazla insan hakları savunucusu olmasını bekliyor. Hiçbir ülke adil olmayan yükler taşımak istememektedir.

Geçtiğimiz günlerde Küba'ya yönelik eğer düzelmezlerse yaptırımları bitirmeyeceğimizi açıkladık. Sosyalist başarısız bir ideoloji halkı acıya mahkum etti. Buna seyirci kalamayız.

Sorumlu bir komşu ve dost olarak biz ve diğer ülkelerin bir hedefi var. Venezuella'nın özgürlüğüne yeniden kavuşmalarını istiyoruz. Venezuela yönetimi otoritaryen yönetimle halka baskı yapmaya devam ederse adımlar atmaya devam edeceğiz.